Dolar

32,5073

Euro

34,8805

Altın

2.431,79

Bist

9.915,62

Geometride insan zekasına gerek kalmadı

Yapat zeka teknolojisindeki kapışma tüm hızıyla sürüyor. Küresel teknoloji şirketi Google, Deepmind, yeni yapay zeka sistemi çalışmasında büyük bir adım atıldığını duyurdu.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-01-18 13:46:58

Geometride insan zekasına gerek kalmadı

Yapay zeka teknolojisinde, eğitimde insan zekasının gelişimine "gerek kalmayacak" yeni bir gelişme kaydedildiği açıklandı.

Şirket, geometri problemlerini en iyi lise öğrencileri düzeyinde çözebilen yeni bir yapay zeka sistemi geliştirdiğini duyurdu.

Matematiğin en eski dallarından biri olan geometride, yapay zeka sistemlerinin zorlandığı belirtiliyordu.

Veri eksikliği nedeniyle onları "eğitmek" zor olduğundan karmaşık mantık problemlerinin üstesinden gelebilecek yeni sistem çalışmaları yürütülüyor.

Mühendisler bu tür sistemleri genellikle makine öğrenimini kullanarak eğitiyor, bu da onlara bir görevi nasıl başarıyla tamamlayacaklarına dair veriyi sağlıyor ve bunu nasıl yapacaklarını öğretiyor.

Ancak özellikle geometride, insanların ortaya koyduğu ve teoremleri kanıtlamak için erişilebilecek örnekler çok az.

Araştırmacılar bunun yerine, AlphaGeometry denen yeni sistemi oluşturmak için farklı bir yaklaşım kullandıklarını söylüyor.

Milyonlarca teorem ve bunların ispatlarını sentezleyerek kendini eğitebilen bir dil modeli kullanan araştırmacılar, daha sonra bunu zorlu problemlerdeki sapma noktalarını arayabilen bir sistemle birleştirdiler.

Araştırmacıların iddiasına göre, bu sistem birlikte ele alındığında karmaşık geometrik problemleri insan girdisi olmadan öğrenip çözebiliyor.

Sistem, en iyi performans gösteren lise öğrencilerinden matematik teoremlerini kanıtlamalarının istendiği Uluslararası Matematik Olimpiyatı yarışmasından 30 problemle test edildi. AlphaGeometry bunlardan 25 tanesini çözmeyi başardı.

Independent

Haber Ara