Dolar

32,3575

Euro

34,6835

Altın

2.386,15

Bist

10.182,59

Dünya KAAN'ı konuşacak! Türkiye'nin gururu ''benzersiz'' olacak

'Mavi vatan' ile buluşan Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN'ı 'benzersiz' kılacak sistemler için yeni projeler uygulamaya alınıyor. KAAN, TÜBİTAK'ın yerli teknolojileriyle 'benzersiz' olacak.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-02-26 11:37:08

Dünya KAAN'ı konuşacak! Türkiye'nin gururu ''benzersiz'' olacak

TÜBİTAK, Türkiye'nin milli muharip uçağı KAAN için kritik teknolojiler üretmeye devam ediyor. KAAN'ın beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından geliştirildi. Bu sistem, emniyet kritik ve yüksek başarımlı işlemci modülleriyle deterministik ve yüksek hızlı iletişim altyapılarına sahip. Ayrıca, KAAN'ın ilk uçuşunda kullanılan TÜBİTAK imzalı teknolojiler arasında merkezi yönetim bilgisayarı, aviyonik ara yüz birimleri, deterministik ağ, çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi ve ara katmanı yazılımları bulunuyor.

TÜBİTAK, KAAN'ın elektronik sistemlerinin uyumluluğunu ölçen EMC test sistemi ve radar kesit alanını düşüren "anten test sistemi"ni de üretti. Ayrıca, uçağa radarda görünmezlik özelliği kazandıracak yazılımlar, hayati görevdeki yaşam destek ve patlama önleme sistemleri için yerli ve milli projeleri hayata geçirme odaklı çalışmalar yürütülüyor. KAAN'ın mühimmat entegrasyonu ise TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından üretilecek. Bu kapsamda, Türkiye'nin yerli ve milli füze ve silah sistemleri ile kitleri KAAN'a entegre edilecek.

Haber Ara