Dolar

32,3096

Euro

34,6778

Altın

2.409,23

Bist

10.045,74

Belçika’da çocuklarla ilgili ‘ilginç’ araştırma!

Belçika’da bir çok enstitüden bilim insanlarının katıldığı araştırmada , daha az yeşil çevrenin olduğu ortamda büyüyen çocukların, IQ testlerinden daha düşük skor aldığını bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-06 09:50:39

Belçika’da çocuklarla ilgili ‘ilginç’ araştırma!

Belçika'da bir çok enstitüden bilim insanlarının katıldığı araştırmada, daha az yeşil çevrenin olduğu ortamda büyüyen çocukların, IQ testlerinden daha düşük skor aldığını bulundu.

PLOS Medicine dergisinde açık erişime sunulan makalede, çocukların IQ'sü ve büyüdükleri ortamdaki yeşilliğin ilişkisi ortaya kondu.

Daha önceki araştırmalarda da, daha az doğa tecrübesi olan çocukların, daha yeşil ortamda büyüyen çocuklara göre daha fazla kognitif(bilişsel) problem yaşadığı gösterilmişti. İşte bu yeni çalışmada, araştırmacılar daha az yeşil ortamda çocuğun zekasının azalabileceği gösterildi.  

Bu araştırmada IQ verileri, Doğu Flandrası İleriye Dönük İkiz Araştırması'ndan(East Flanders Prospective Twin Survey) alındı.

Araştırmacıların 10 ila 15 yaş arası 600'den fazla çocuktan elde ettiği veri kullanıldı. Ayrıca çocukların yaşadığı yerlerin uydu fotoğrafları alınarak, parklar, büyük çayırlar ve diğer yeşil ortamlar değerlendirildi.

Çocukların yeşil alanlara yakınlığı değerlendirildiğinde, araştırmacılar yüzde 3'den daha az yeşil alanda yaşayan çocukların IQ'sünde ortalama 2.6 puan düşüş görüldü.

Araştırmacılar bu farkın ekonomik seviyeye bağlanmadığını, çünkü zengin muhitlerde oturan çocukların, fakir bölgelerde oturan çocuklara göre daha az yeşillik gördüğünün altını çiziyor.

Ayrıca araştırmacılar doğuştan düşük IQ'ye sahip çocuklarda bu düşüşün, daha da belirgin olduğunu keşfetti.

Bu çalışmanın bir parçası olarak; bu çocuklarla, diğer çocuklar arasında  agresiflik ve kısa dikkat sürelerini de kıyasladı.

Araştırmacılar yeşil alanlarda yaşayan bu çocukların daha düşük puan aldığını gösterdi. Öğretmenler tarafından raporda 2 puan daha düşük skor verildi.

Araştırmacılar neden yeşil ortamların çocukların zeka seviyesinin nasıl etkilenmiş olabileceğine dair bir kanıt bulamadı. Bununla beraber, araştırmacılar yeşil ortamların stresi azalttığı ve daha fazla sosyal aktivite sağlamasından kaynaklandığını düşünüyor.

Araştırmacılar diğer araştırmalarda da daha az yeşil alanlarda yaşayan çocukların kognitif açıdan negatif etkileniyor olabileceğini gösteriyor.

Kaynak: Gercekbilim

Haber Ara