Dolar

32,3949

Euro

34,5528

Altın

2.381,90

Bist

10.045,74

ABD’li bilim uzmanları, insanlar gibi görebilen, gördüğünü algılayabilen yapay zeka geliştirdi

ABD’nin Teksas Üniversitesi’nde görev yapan bilgisayar bilimi uzmanları, yapay zekaya insan gibi görebilmeyi ve gördüğünü algılayabilmeyi öğretti. Yeni görüntü algılama teknolojisinin, tarımdan tıbba kadar birçok sektörde kullanılabileceği belirtiliyor.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-22 01:48:07

ABD’li bilim uzmanları, insanlar gibi görebilen, gördüğünü algılayabilen yapay zeka geliştirdi

Bilim uzmanlarının yapay zeka ile ilgili çalışmalarında büyük yol katettikleri bildirildi. ABD'nin Teksas Üniversitesi'nde görev yapan bilgisayar bilimi uzmanları, yapay zekaya insan gibi görebilmeyi ve gördüğünü algılayabilmeyi öğretti.

Bu yeni görüntü algılama teknolojisinin tarımdan tıbba kadar birçok sektörde kullanılabileceği belirtiliyor.

Projede görevli Kristen Grauman, Santhosh Ramakrishnan ve Dinesh Jayaraman, öncelikle yapay zekaya çevresini gözlemlemeyi ve gördüklerine dair bir çıkarım yapmayı öğretti. Bunu yapmak için, yapay zekaya farklı ortam koşullarına sahip binlerce 360 derecelik görüntü tanıtıldı.

Araştırma ekibinden Grauman'a göre, geliştirilen bu yeni yapay zeka, dünya hakkında farklı ve faydalı çok fazla bilgi edindiği için gelecekte farklı görevlerde kullanılabilir.

Bilim insanları, bu yapay zekanın, zamanın kısıtlı görevlerde verimli ve hızlı çalışacağını düşünüyor.

beyin

GEÇEN AY BEYİN SİNYALLERİNİ KONUŞMAYA ÇEVİREN YAPAY ZEKA CİHAZI GELİŞTİRİLMİŞTİ

Bilim adamları geçen ay, düşünceleri okuyarak söze döken ve yapay zekayla çalışan bir cihaz geliştirmişti. Wall Street Journal'in haberine göre, San Francisco'da California Üniversitesinden bir ekibin geliştirdiği deneysel beyin şifre çözücü, deneklerin beyinlerinden alınan sinyal kayıtlarını, yapay zeka, otomatik öğrenme ve konuşma sentezleyici ile birleştirdi. 

Bilim adamlarının, beyin sinyallerini konuşmaya çevirebilmek için düşünceleri sözlü biçimde ifade etmeyi sağlayan kasları kontrol etmek amacıyla üretilen dürtülerden faydalandığı belirtildi. 

Uzmanlar ilk aşamada normal konuşabilen 5 gönüllünün beyinlerine elektrotlar yerleştirdi. Denekler, onlarca test cümlesini okurken, bilim adamları, dudaklar, çene, dil ve gırtlakta sesi sözcüklere dönüştüren yüzden fazla kasa gönderilen nöral dürtüyü kayda aldı. 

İkinci aşamada, sinyalleri, kas hareketleri veri tabanıyla eşleştirebilen yapay zeka sistemi yardımıyla beyin sinyalleri sesli konuşmaya dönüştürüldü. Elde edilen sentezlenmiş konuşmada, dakikada 150 kelime ve yaklaşık yüzde 70 doğruluk payıyla cümleler türetildiği vurgulandı. 

Yapay zekayı geliştiren ekipte yer alan Profesör Edward Chang, çalışmanın, ilk kez kişinin beyin aktivitesine dayanarak bütünlüklü sözlü cümleler oluşturabileceklerini ortaya koyduğunu söyledi. Sistemin, İngilizcede "sh" gibi uzatılan seslerde daha etkili olduğu da ifade edildi. 

ropot

RUSYA'DAN, YAPAY ZEKA ÇALIŞMALARINA DESTEK 

Öte yandan Rusya'da yapay zekanın gelişimi için maliyetler hesaplandı. Bu Sberbank'ın hazırladığı “Nöroteknolojiler ve yapay zeka” yol haritası taslağında yer alıyor. Taslakta “2024 yılına kadar toplam destek miktarı yaklaşık 100 milyar rubleye, 2030 yılına kadar ise 180 milyar rubleye çıkacak” ifadelerine yer verildi.

Belgede verilen ön tahminlere göre, temel araştırma için gerekli para miktarı yaklaşık 20 milyar ruble olacak. Tüm alt teknolojiler için prototiplerin geliştirilmesine verilecek destek miktarı yaklaşık 40 milyar ruble, 2030 yılına kadar tüm alt teknolojiler için çözümlerin uygulanmasına yönelik destek miktarı ise yaklaşık 120 milyar ruble olacak.

İletişim Bakanlığı, Sberbank ve diğer uzmanlar tarafından hazırlanan sektörün gelişim stratejisine yaklaşımda, Rusya'da yapay zekanın geliştirilmesi için Devlet Başkanı altında bir konsey oluşturulması öneriliyor. Strateji geliştiricileri, devlet bütçesinden de olmak üzere yapay zeka teknolojilerinin teşvik edilmesi gerektiğine inanıyor.

Haber Ara