Dolar

32,5446

Euro

34,9355

Altın

2.444,08

Bist

9.716,77

Vakalar kış ayında artar mı?

Özellikle havaların soğuduğu ve bu nedenle insanların kapalı ve havasız ortamlarda ortamlarda daha fazla zaman geçirdiği kış mevsimi tüm virüsler gibi Koronavirüslerin bulaşı için uygun zamanlardır

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-10-27 22:11:05

Vakalar kış ayında artar mı?

2019 yılının aralık ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra tüm dünyayı etkileyen Covid-19 hastalığı yaklaşık 242 milyon kişiyi hasta ederken dünyada 4,9 milyon kişinin ölümüne neden oldu.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 18 yaş ve üstündeki kişilerin yaklaşık yüzde 75'i çift doz Covid-19 aşıları ile aşılandı. Buna rağmen günlük vaka sayısı yaklaşık 30.000 ve hergün ortalama 200 ile 300 kişi hayatını kaybetmekte.
Covid-19 aşılarının toplumda yaygın şekilde kullanılmaya başlamasıyla birlikte özellikle aşılanan insanlarda hastalığa yakalanma, hastaneye yatma, yoğun bakım ihtiyacı ve ölüm aşılanmayanlara kıyasla oldukça düşük. Günlük pratikteki tecrübemiz hastaneye yatan ve yoğun bakımda izlediğimiz hastaların çok büyük çoğunluğunu aşısız bireylerin oluşturduğu yönünde.

Pandemik zincirin kırılması önemli

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Servet Öztürk konuyla ilgili değerlendirmesinde şunlar vurgu yaptı: Covid-19 pandemisi alınan tüm önlemler ve aşılara rağmen tüm gücüyle devam etmektedir. Toplum bağışıklığının sağlanması ve pandemic zincirinin kırılması için toplumun büyük çoğunluğunun aşılanması gerekmektedir. Aşılar yüzde 85-90'ların üzerinde etkin olup, aşı olmak kişisel koruyucu önlemleri bırakmamız için yeterli değildir.

Hastalıkta riskli tarih

Özellikle havaların soğuduğu ve bu nedenle insanların kapalı ve havasız ortamlarda ortamlarda daha fazla zaman geçirdiği kış mevsimi tüm virüsler gibi Koronavirüslerin bulaşı için uygun zamanlardır. Bu nedenle önümüzdeki aylar hastalığın yayılması için oldukça risklidir. Açık havada mesafe ve maske önlemleri ile virus bulaşı çok düşük iken kapalı ortamlarda özellikle havalandırılmayan ve hava sirkülasyonu olmayan mekanlarda oldukça yüksektir.

Yüz yüze eğitim ve bulaş durumu

Yüzyüze eğitime başlanılan ülkemizde bir önemli nokta da çocukların okullarda enfeksiyona maruz kalması ve aile üyelerine hastalığı yaymasına neden olmaktadır. Bu nedenle 12 yaşın üzerindeki çocukların da aşılanması oldukça önemlidir. 12 yaş altındaki çocukların Covid-19 aşıları yapılmasıyla ilgili çalışmalar devam etmektedir. Özetle Aşılanın, Maske/Mesafe/Hijyen kurallarını ihmal etmeyin. Kaliteli uyuyun ve bol su tüketin.

Haber Ara