Dolar

34,9485

Euro

36,7943

Altın

2.997,37

Bist

10.020,99

Sırt ağrısı için hangi doktora gidilir? Hangi bölüm sırt ağrısına bakar?

Sırta ağrısı çekenler hastaneden randevu almadan önce 'Sırt ağrısı için hangi doktora gidilir? Hangi bölüm sırt ağrısına bakar?' sorusunu merak ediyor. Her yaştan insanın şikayet ettiği sırt ağrısına hastanede hangi bölüm bakar? Sırt ağrısının altında farklı sağlık nedenleri olabilir. Sırt ağrısı için merak edilenler haberimizde...

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-05 20:03:29

Sırt ağrısı için hangi doktora gidilir? Hangi bölüm sırt ağrısına bakar?

Sırt ağrısı modern çağ rahatsızlığı olarak karşımıza çıkıyor. Hemen hemen her yaştaki insanın yaşadığı sorunların başında gelen sırt ağrısı için hangi doktora gidilir. Sırt ağrısına hangi bölüm bakar? Sırt ağrısı için hastaneden hangi bölüme randevu almak gerekir? İşte sırt ağrısına ilişkin detaylar...

Sırta ağrısı çekenler hastaneden randevu almadan önce "Sırt ağrısı için hangi doktora gidilir? Hangi bölüm sırt ağrısına bakar?" sorusunu merak ediyor. Her yaştan insanın şikayet ettiği sırt ağrısına hastanede hangi bölüm bakar? Sırt ağrısının altında farklı sağlık nedenleri olabilir. Sırt ağrısı için merak edilenler haberimizde...

SIRT AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Ağrılar genel olarak yaşam kalitesini düşürür, mutsuzluğa sebep olur, motivasyonu azaltır, dikkat eksikliğine ve odaklanamamaya neden olabilir. Sırt ağrısı da bu ağrılar arasındadır ve sırt ağrısı da bu belirtileri gösterir. Sırt ağrısı birçok nedenden kaynaklanabilir. Tedavi edilebilmesi için öncelikle sırt ağrısının nedeni ya da nedenleri araştırılmalıdır. Bunun için öncelikle aile hekiminize başvurabilirsiniz. Aile hekiminizin ayrıntılı fiziksel muayenesinden sonra sorununuza bağlı olarak sizi ortopedi veya fizik tedavi uzmanına yönlendirebilir. Sırt ağrısı genellikle omurilikle bağlantılı olduğu için bir nöroloğa görünmeniz de gerekebilir.

SIRT AĞRISI NEDENLERİ NELER?

Sırt ağrılarının pek çoğu birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Fakat bazen hissedilen ağrı çok daha şiddetli olabilmektedir. Bu durumların yaşanması halinde derhal bir doktora muayene olmak gerekebilir.

Sırt ağrıları yaşayan bireyler öncelikli olarak aile hekimlerine gerekli başvuruda bulunabilir. Daha sonra ise aile hekimi durumun ciddiyetine bağlı olarak farklı doktorlara sevk edebilir. Genellikle sırt ağrıları söz konusu olduğunda bir ortopedi ya da fizik tedavi uzmanına gözükmek gerekir.

Kaslara aşırı yüklenme, psikolojik sebepler, yanlış oturma pozisyonları, omur arası problemler, hareketsiz yaşam tarzı ve soğuk algınlığı ve rüzgarda kalmak gibi nedenlerle ortaya çıkan kulunç ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

KULUNÇ NEDİR?

Kulunç ya da tıp dilindeki adıyla myofasial ağrı sendromu, kas veya kası saran zar içerisinde gerilim sonucu kısalmış kasın gevşeyememesi nedeni ile oluşan kas düğümcükleridir. Hemen her yaş grubunda gözlenen kulunç kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmektedir. En sık boyun, sırt ve omuz bölgesinde gözlenen kulunç, vücudun her bölgesinde görülebilir. Kulunç ağrısı, tetik nokta denen bazı bölgelerde daha fazla duyulur. Tetik noktaya basmakla ağrı artar. Hareketsizlikle de ağrı artar. Hafif egzersizle ağrı azalır, ağır egzersizle artar. Kuluncun ağrı dışında hiçbir tehlikesi ve zararı yoktur.

Kulunç ağrısı genellikle kasın aşırı kullanımı, kas travması (yaralanma) veya psikolojik stres nedeniyle ortaya çıkar. Tetikleme noktaları genellikle işte ağır nesneleri kaldırmak veya gün boyu bilgisayarda çalışmak gibi sürekli tekrarlanan aktivitelerden kaynaklanır.

KULUNÇ NEDEN OLUR?

– Duruş bozukluğu
– Yanlış pozisyonlarda uzun süre oturmak
– Beslenme bozuklukları
– Ciddi egzersiz veya hareket eksikliği
– Kas-iskelet sistemi veya intervertebral disklerde herhangi bir yaralanma genelleştirilmiş yorgunluk
– Uyku eksikliği
– Hormonal değişiklikler ( menopoz )
yoğun kasların soğutulması (bir klimanın önünde uyurken olduğu gibi)
– Duygusal problemler ( depresyon , anksiyete )
– Diğer ağrı veya iltihaplanma koşulları
– Şişmanlık
– Sigara içmek

KULUNÇ (SIRT)  AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Kulunç ağrısı için hastanelerin Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümüne başvurmanız gerekir. Fizik tedavi uzmanı gerekli fiziksel muayeneyi yaparak tedaviyi başlatır.

SIRT AĞRISI NEDENLERİ

Sırt ağrıları hem kas, hem bağ hem kemik hem de tendomlardan kaynaklı olabilir. Bu yüzden sırt ağrıları tek bir nedene bağlanmaz. Genellikle sırt bölgesinde ağrı yaşayan kişilerin bu ağrılara neden olan durumları ise şu şekilde sıralanabilir;
- Geçmiş dönemlerde yaşanan travmalar,
- Kalp ile ilgili rahatsızlıklar,
- Aşırı yorgunluk, uykusuzluk,
- Gün boyunca çok ayakta kalmak ya da sürekli oturmak,
- Klima gibi şiddetli rüzgara ya da soğuğa maruz kalmak,
- Bel, boyun ve sırt fıtığının olması,
- Çok ağır eşyalar kaldırmak,
- Mide hastalıkları,
- Omurga ile ilgili problemler,
- Rahatsız bir yatakta yatmak.

Sırt Ağrıları ve Kişinin Günlük Hayatı

Sırt ağırıları genel açıdan kişinin yaşam kalitesini çok fazla düşürür. Özellikle iş hayatında aktif olan kişiler sırt ağrıları nedeniyle çok fazla ayakta kalamaz ya da oturur durumda bekleyemez. Bu durum söz konusu olunca kişinin hayatında mutsuzluk baş gösterir. Ayrıca genellikle iş ve sosyal hayat içerisinde kişinin motivasyonu azalır, dikkat eksikliği ortaya çıkar. Ağrıların çok şiddetli olması odaklanamama gibi sorunları da beraberinde getirir. Bu sebeple mutlaka sırt ağrılarının sebepleri çok iyi araştırılmalı, gerekli muayeneler zamanında yapılmalıdır.

Sırt Ağrıları Nasıl Tedavi Edilir?

Sırt ağrısında tedavi kişiden kişiye göre değişir. Tedavinin belirlenmesi için öncelikle sırt ağrısının kaynağının belirlenmesi gerekmektedir. Ağrının kaynağında hastanın şikayetleri çok önem taşır. Daha sonra ise fiziki muayene ile beraber BT, MR, EMG gibi teşhis açısından önemli çekimler yapılmalıdır. Sırt ağrısı kas ve omurga nedeniyle alakalı ise genellikle ortopedik yastıklar gibi kolay düzenlemeler sayesinde sırt ağrıları giderilir.

Sırt Ağrılarında İlaç Tedavisi

Sırt ağrılarında fiziksel durumlar ile kas yapısının durumu daha ileri seviyede ise ilaç tedavisi önerilir. Genellikle sırt ağrıları için en sık kullanılan ilaçların başında ağrı kesiciler gelmektedir. Bölgesel sırt ağrıları söz konusu olduğunda hekimler lokal merhemler de önerilebilir. Ayrıca kas rahatsızlıkları ile ilgili bir sorun varsa çoğunlukla kas gevşeticiler kullanılır. Bu ilaç ve kremler ağrının şiddetine ve ne şekilde geliştiğine bağlı olarak hekim tarafından önerilmelidir. Doktor tarafından önerilmeyen ilaçlar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Sırt Ağrılarına İyi Gelen Durumlar

Sırt ağrıları kesinlikle hafife alınmaması gereken bir problemdir. Özellikle ağrıların durumuna ve artmasına göre mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Sırt ağrılarına çözüm bulmak için mutlaka ideal kilo korunmalıdır. Çok fazla kiloya sahip olan kişilerde sırt ağrıları da daha şiddetli olur. Bu nedenle kilo vermeye ve daha düzenli beslenmeye özen göstermek gerekir. Ağır yük kaldırmaktan kaçınmalı, ortopedik ürünler kullanılmalıdır. Ayrıca spor ile kas ve kemik dokusu güçlendirilmeye çalışılmalıdır.

SIRT AĞRISI (2)

SON VİDEO HABER

Suriyeliler gitti, atölyeler boş kaldı!

Haber Ara