Şiddetli karın ağrısı ve nefes darlığı için önemli uyarı
Uzman uyardı: Geçmeyen öksürük, şiddetli karın ağrısı ve nefes darlığı ihmal edilmemeli, acil servise zamanında başvurulmalı.

Oluşturma Tarihi: 2025-12-24 12:55:25

Güncelleme Tarihi: 2025-12-24 12:56:52

Gaziantep'te son dönemde acil servislere yapılan başvurularda dikkat çekici bir artış yaşandı. Medical Point Gaziantep Hastanesi Acil Servis Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Duru, özellikle geçmeyen öksürük, şiddetli karın ağrısı, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetlerle hastaneye başvuran hasta sayısının arttığını belirterek vatandaşları uyardı.

Prof. Dr. Mehmet Duru, son haftalarda üst solunum yolu enfeksiyonları, mide-bağırsak rahatsızlıkları ve göğüs ağrısı şikayetlerinin acil servis başvurularında öne çıktığını ifade etti. Bu artışta mevsim geçişleri, düzensiz beslenme alışkanlıkları ve yoğun stresin önemli rol oynadığını söyledi.

Yüksek ateş, uzun süredir geçmeyen öksürük, ani ve şiddetli karın ağrısı, göğüs ağrısı ile birlikte nefes darlığı gibi belirtilerin kesinlikle hafife alınmaması gerektiğini vurgulayan Duru, özellikle grip ve benzeri viral enfeksiyonların toplumda hızlı şekilde yayıldığını kaydetti. Bu tür belirtiler görüldüğünde panik yapılmadan ancak zaman kaybetmeden acil servise başvurulmasının büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Çocuklarda yüksek ateşin, yaşlılarda ise tansiyon ve kalp kaynaklı şikayetlerin acil servislere yapılan başvurularda ilk sıralarda yer aldığını aktaran Prof. Dr. Mehmet Duru, evde bilinçsiz şekilde ilaç kullanılmasının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekti. Özellikle doktor önerisi olmadan kullanılan ilaçların, belirtileri maskeleyerek hastalığın ilerlemesine neden olabileceğini ifade etti.

Acil servislerin temel amacının hayati tehlike taşıyan durumlara hızlı müdahale etmek olduğunu hatırlatan Duru, gereksiz başvuruların gerçek acil hastalara yapılacak müdahaleleri geciktirebileceğini belirtti. Acil servislerin hayat kurtarmak için hizmet verdiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Duru, vatandaşların bu konuda daha duyarlı davranması gerektiğini kaydetti.

İHA