Dolar

32,5237

Euro

34,8437

Altın

2.438,67

Bist

9.915,62

Prof. Dr. Erkan Soylu'dan Rinoplasti Ameliyatı Sonrası Duyu Kaybı Endişesine Son!

Estetik ve fonksiyonel burun estetiği uzmanı Prof. Dr. Erkan Soylu, rinoplasti ameliyatı sonrasında hastaların sıkça sorduğu duyu kaybı endişesine açıklık getiriyor.

5 Ay Önce Güncellendi

2023-12-04 11:49:12

Prof. Dr. Erkan Soylu'dan Rinoplasti Ameliyatı Sonrası Duyu Kaybı Endişesine Son!

Ameliyat sonrasında duyu kaybının beklenmediğini vurgulayan Prof. Dr. Erkan Soylu, estetik ve fonksiyonel bir rinoplasti operasyonu geçirecek olanları rahatlatıyor. Spor yaparken ise dikkatli olunması gerektiğini belirten Soylu, burun bölgesine gelebilecek darbelerin iyileşme sürecini olumsuz etkileyebileceğini hatırlatıyor.

Rinoplasti Ameliyatı Sonrası Hastanın Burnunda Herhangi bir Duyu Kaybı Olur mu?

“Burnumuzda dokunma ve koku duyuları mevcuttur. Rinoplasti ameliyatları, bu duyuları koruyarak yaptığımız bir ameliyattır. Öncelikle dokunma duyusundan bahsetmek istiyorum. Burnumuzu örten cildin dokunma hissi mevcuttur. Rinoplastide burun cildinin altından işlem yapılır ve derinin bu özellikleri zedelenmemeye çalışılır. Burun orta bölmesi olarak adlandırabileceğimiz kolumellada yapılan minik kesi nedeniyle hastaların bir kısmında bir ay ile bir yıl arasında his kaybı olabilmektedir. Şunun bilinmesi gerekir ki burun ucu dokunma duyusu tamamen iyileşmektedir. Kalıcı his kaybına çok nadir rastlanmaktadır.

His kaybı daha çok, defalarca ameliyat olan revizyon hastalarında cilt kalitesinin tamamen bozulması ile ilgilidir. Dolayısıyla ameliyattan sonraki birkaç ay burun ucunda dokunma hissi kaybı beklenebilir. Hastalarımızın bu durumun tümüyle düzeldiğini bilmeleri gerekir.

Koku duyusuna gelecek olursak koku, beş duyumuzdan biridir ve burnun üst kısmındaki koku hücreleri aracılığıyla alınıp beyne iletilmektedir. Rinoplasti sonrası özellikle ilk ayda burun içi inflamasyona bağlı olarak koku azalması veya koku kaybı oluşabilir. Genellikle bir iki ay içinde inflamasyonun gerilemesi ile normale dönmektedir. Büyük bir Rinoplasti serisine sahip olan biri olarak söylemem gerekirse kalıcı koku kaybı ile hiç karşılaşmadım. Ancak çok çok nadir bir komplikasyon olarak beklenebilir.

Bazen de ameliyattan sonra burun içinde kötü koku olabilir. Bu, burun ucunun ameliyatta daraltılmasından dolayı, burun ucunun iç kubbesindeki daralmaya bağlı olarak oluşan sekresyonların hızlı atılamaması ve bakteriler tarafından çürütülmesinden kaynaklanır. Genellikle bir ay içinde düzelir. Kötü koku bazen ameliyat sonrası enfeksiyon belirtisi de olabilir. Bu durumda ameliyatı yapan doktora hastanın bu durumu bildirmesi gerekir. Tüm hastalarımıza sağlıklı ve sorunsuz burun ameliyatları diliyorum.”

Haber Ara