Dolar

32,3858

Euro

34,7919

Altın

2.405,90

Bist

10.158,76

Parol nedir? Hamileler parol tablet kullanabilir mi? Parol ilacı yan etkilileri nedir?

Parol etkili bir ağrı kesici ateş düşürücü olarak kullanılmaktadır. Hamileler parol kullanabilir mi? Doktorlar uygun gördüğü durumlarda hamile hastalarına parol verebilir. Peki parol ilacının yan etkilileri nedir?

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-05 16:55:45

Parol nedir? Hamileler parol tablet kullanabilir mi? Parol ilacı yan etkilileri nedir?

Hemen hemen herkesin evinde bulunan parol ilacı nedir? Porol bir çeşit ağrı kesici ve ateş düçürücü grubuna dahil ilaçtır. Parol hamilelerde doktor uygun görürse kullanılabilir. Peki parol ilacının yan etkileri nelerdir? 

Kuvvetli bir ağrı kesici olan Parol herkesin evinde bulunur. Parol kısa sürede ağrıyı kesme özelliği ile bilinir. Parol ilacı güçlü etkiler gösterdiği için mutlaka kontrollü bir şekilde kullanılması gerekir. İlaç reçete ile satılır ve kullanım sırasında herhangi bir yan etki görüldüğü takdirde anında kullanım kesilmelidir. Peki Parol nedir, hani durumlarda ve ne şekilde kullanılabilir. Bu ilaç, herkes tarafından bilinen ilaçlardan bir tanesidir. Çoğu evde bulunur. Ancak ilacın doğru bir şekilde kullanılmaması ilaçla ilgili sorunların yaşanmasına neden olabilir.

Parol İlacı Nedir?

Ağrı kesici sınıfında yer alan Parol ilacı nedir; şiddetli kas, baş ve kemik ağrılarında kullanılan bir ilaçtır. Beynin ön tarafında bulunan hipotalamus bölgesindeki sinirler dolayısıyla ağrılar daha da şiddetli hissedilmesine neden olan hormonlara ve sinirlere etki eden ilaç, kısa zamanda ağrıların hafiflemesini ya da kesilmesini sağlamaktadır. Ağrı yapan bölgedeki hastalığı iyileştirme gibi bir etkisi olmayan ilaç, sadece ağrıların kesilmesine neden olmaktadır.

Parol ağrı hafifletme etkisiyle, içerisinde bulunan parasetamol maddesiyle, vücutta beliren ağrılara 2-3 saat içinde etki ederek, hızlı bir şekilde ağrıları kesmektedir. İlacın içinde bulunan parasetamol maddesi 24 saat içinde idara yoluyla %85 oranında vücuttan atılır. Etkili ve kısa bir ilaç tedavisi grubunda yer alan parol tableti 500 mg'lık kutular halinde temin edilir.

Parol İlacı Yan Etkileri Nelerdir?

Şiddetli ağrı ve ateş rahatsızlıklarında kullanılan Parol hapı; içerisinde yer alan etken madde nedeniyle kısa zamanda ağrıları kesektedir. Fakat her bünye ve vücut yapısına göre farklı etkilere neden olabilen ilaç, günlük kullanımlarda be aşırı dozlarda yan etkiler gösterebilmektedir. Bu gibi durumlarda aşırı reaksiyon gösteren ilaç, fiziksel bir etki yarattığı zaman lütfen doktorunuza başvurunuz. Parol ilacı yan etkileri nelerdir;

Alerjik reaksiyonlar,
Yüz, dil ve boğaz bölgelerinde şişme ya da yutkunma zorluğu
Ani tansiyon düşmesi
Nefes almada zorluk
Kurdeşen dökme ve deri dökülmeleri
Anaflatik şok
Şiddetli baş ağrısı
Ani uyumalar ve halsizlik hissi
Ateş çıkması
Kan değerlerinde düşme
Ciltte lekeler
Çarpıntı ve göğüs sıkışması
Öksürme, hırıltı ve boğulma hissi
Yukarıda yer alan yan etkilerden herhangi birini yaşıyorsanız, hafife almadan hemen acille başvurulmalı ya da doktorunuza danışmalısınız. İlaçların gösterdiği yan etkiler, daha sonra vücutta kalıcı hasarlar bırakabilmekte, başka hastalıklara neden olmaktadır. Özellikle nefes darlığı ve çarpıntı gibi durumlar yoğun bir şekilde ilacı kullandıktan sonra yaşanıyorsa, bu durumlar hemen kontrol altına alınarak, ilaç kullanımı kesilmelidir. Herhangi bir yan etki yaşadığınızda ilacı kullanmaya devam etmeyiniz ve doktorunuza danışınız.

Hamilelikte parol kullanılabilir mi?

Hamilelik döneminde anne karnındaki bebeğin; annenin, yediği şeylerden veya içtiklerinden etkilendiği gibi, kullandığı ilaçlardan da etkilendiğini biliyoruz. Bu nedenle doktorlar hamilelik döneminde mümkün olduğunca ilaç almamayı tavsiye ediyor fakat başa çıkılamayacak ağrılar olması durumunda ise anneye ve bebeğe zarar vermeyecek ağrı kesici veya ilaçlar tavsiye ediyor.

Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda, doktorların hamilelik döneminde anneye ağrı kesici olarak verdiği iki ilaç vardır. Bunlar; parol ve minosettir.

Parol içerdiği bileşenler ve kimyasallar sebebiyle, anne karnındaki bebeğe zararı olmayan bir ağrı kesicidir. Bu da hamile anne adayları tarafından tercih edilmesine neden olmaktadır. Hamileliğin ilk ayından itibaren sonuna kadar annenin, parol kullanabileceğini uzmanlar açıklıyor.

Haber Ara