Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Koronavirüs için evde el dezenfektanı nasıl yapılır? Çamaşır suyu koronovirsü öldürür mü?

Koronavirüs kapımıza kadar dayanınca vatandaşlar da internette Koronavirüs için evde kendi el dezenfektanınızı nasıl yaparsınız? sorularını aramaya başladı. Peki evde el dezenfektanı nasıl yapılır? Çamaşır suyu ve kolonya koronavirüs konusunda etkili mi? Tüm bu soruların cevapları haberimizde...

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-03-03 15:41:51

Koronavirüs için evde el dezenfektanı nasıl yapılır? Çamaşır suyu koronovirsü öldürür mü?

El dezenfektanlarına koronavirüs kabusu kapımıza dayanınca rağbet arttı. İran'dan gelen kötü haberler vatandaşları koronavirüs konusunda fazlasıyla endişelendirmeye başladı. Durum böyle olunca vatandaşlar da kendilerini koruma yöntemlerini araştırmaya başladı. İnternette en çok aranan şeyler arasında ise Koronavirüs için evde el dezenfektanı nasıl yapılır? sorusu bulunuyor. Evde kolayca yapılabilecek dezenfektan ile koronavirüsten krounmak mümkün. Çamaşır suyu ve kolonya koronavirüs konusunda etkili mi? Koronavirüs için evde el dezenfektanı nasıl yapılır? Tüm bu soruların cevapları haberimizde...

Koronavirse karşı evde el dezenfektaını hazırlama (BİRİNCİ YÖNTEM)

Korona virüse karşı evde kolayca hazırlayabileceğimiz üç farklı yöndetem.

İşte ilk dezenfektanın hazırlanışı. Bütün malzemeleri bir aktarda bulup evde kolayca hazırlayabilirsiniz.

• 1 tatlı kaşığı boraks
• 2 çorba kaşığı beyaz sirke
• 2 bardak sıcak su
• ½ çay kaşığı lavanta yağı
• 3 damla çay ağacı yağı

Boraks zararsız ama etkili bir temizleyici. Hepsini bir kaba koyup toz olanlar eriyinceye kadar karıştırmak gerekiyor. Püskürtmeli bir şişede uzun süre saklamak mümkün. Cam yüzeyler hariç temizlenmek istenen yerlere püskürtülüp arkasından kurulamak yeterli.

Koronavirüs için evde el dezenfektanı nasıl yapılır  (2)

Koronavirse karşı el dezenfektaını hazırlama (İKİNCİ YÖNTEM)

170 ml temiz su
2 kaşığı doğal aloe vera jel
20 damla limon yağı
10 damla tarçın yağı 10 damla kekik yağı
10 okaliptus yağı
10 damla karanfil tomurcuğu yağı

Kapaklı bir şişeye suyu ve aloe vera jeli boşaltın. Üzerlerine yağları damlatın ve şişenin kapağını kapatarak iyice çalkalayın. Çalkalama işlemini oldu bittiye getirmemeniz, jelin kıvamı açısından önemli. İşte hepsi bu kadar, antibakteriyel jel kullanıma hazır! İster küçük şişelere doldurup yanınızda taşıyın, isterseniz evde tutun ama unutmayın, virüsler ve bakteriler en çok ellerden bulaşır.

Koronavirüs için evde el dezenfektanı nasıl yapılır  (3)

Koronavirse karşı el dezenfektaını hazırlama (3. YÖNTEM)

Çocuklarınız okuldan eve geldiğinde birçok mikrobu özellikle de grip, nezle gibi hastalıkları eve getirebilir. Evinizde gribal bir enfeksiyon olduğunda dezenfekte etmek önem kazanır. Dezenfeksiyon, temizlemeden farklıdır çünkü dezenfektanlar bakterileri öldürürler, böylece üreme yapamazlar. Temizleme, ise bakterinin yer değiştirmesini sağlar ama öldürmez.

Çamaşır suyunun dezenfektan olarak kullanılması nadir değildir . Bununla birlikte, çamaşır suyu çok tehlikeli olabilir ve bunu önermiyoruz. Aslında, kendi DIY dezenfektan spreyini yapmak için en iyi nedenlerden biri, raf ömrünü uzatan temizleyicilerde bulunan kimyasalların miktarının çok yüksek olması ve tehlikeli olabilmesidir.

Doğal dezenfektan mendili hazırlayabilirsiniz
Kendi ev yapımı dezenfektan spreyini yapmak için aşağıdaki tarifi uygulayın. İki antibakteriyel uçucu yağ içerir. Bu tarifi kolaydır ve evinizi tazeler ve bakteri içermez şekilde bırakabilirsiniz.

Dezenfekran için gerekli olan malzemeler

2/3 fincan yüksek dayanıklı votka
1/2 su bardağı beyaz damıtılmış sirke
3/4 fincan damıtılmış su
30-40 damla çay ağacı esans yağı
30-40 damla Limon özü yağı
Sprey şişesi

Dezenfektanın hazırlanışı

Temiz bir sprey şişesi kullandığınızdan emin olun. Herhangi bir ağartıcı veya diğer ürün kalıntıları olmamalıdır. Yeni bir şişe en iyi yol olabilir, ancak ne olursa olsun, temiz olduğundan emin olun. Şişeye votka, sirke ve suyu dökün. Votka mükemmel bir dezenfektandır. Votka bakterileri öldürür, yüzeyleri temizlemeye yardımcı olur ve kokuları gidermek için çalışır. Sıvı sirke var kiri temizlemeye yardımcı olabileceğinden harika bir seçenektir. Sonra, damıtılmış suyu ekleyin. Damıtılmış su kullanılması bakteri içermemesi nedeniyle önemlidir.

Şimdi, gerekli yağları ekleyelim. Ancak hangi temel yağlar dezenfekte etmek için iyidir? Çay ağacı esansiyel yağı antibakteriyel olması sebebiyle mükemmeldir. Çay ağacı yağı, bakterilerin neden olabileceği enfeksiyonlarla savaşabilme kabiliyeti nedeniyle etkili yara iyileştirici özelliklere sahiptir. Bu DIY dezenfektan spreyleriniz için mükemmel bir seçenektir.

Limon otu yağı da antibakteriyel özellikler bulunan bir bitkidir. Çalışmalar, özellikle mutfak tezgahınızda yaşayan bakterileri öldürmek için iyi bir seçimdir.

Tüm maddeleri şişeye yerleştirdikten sonra ağzını kapatın ve iyice çalkalayın. Önce dezenfekte edilecek alanı silin ardından spreyi sıkın ve yeniden silip kurutun. Her kullanımdan önce şişeyi sallamayı unutmayın.

Alkol bazlı temizleyiciler nasıl kullanılır?

Su ve sabun olmadığında temizlik için su gerektirmeyen alkol bazlı el temizleyicileri mükemmel alternatif oluşturur. Aslında su ve sabuna göre hastalık yapan bakteri ve virüsleri öldürmekte daha etkililer. Buna karşın tüm el temizleyicileri alkol içermez, bu nedenle etkili olan %60 yada yukarısı alkol içerenleri seçmek gerek. Doğru bir temizlik için;

• Avucunuza bir çay kaşığı temizleyici dökün
• Elinizdeki sıvı kuruyuncaya kadar ellerinizin her tarafına sürerek ovuşturun
• Elleriniz görünür şekilde kirli ise alkol bazlı temizleyici yerine mümkünse su ve sabunu tercih edin.
Ellerinizi doğru yıkayın!
• Ellerinizi dayanabileceğiniz kadar sıcak akan su ve sabun ile yıkayın; çocuklar ılık su ile ellerini yıkayabilir
• Yıkarken kuvvetlice ovuşturun ve işlem en az 20 saniye sürsün.
• Elinizin arkasını, parmak aralarını, tırnakları ve bilekleri ihmal etmeyin.
• Kağıt havlu ile kurulanırken suyu açık bırakın.
• Musluğu kapatmak için ellerinizi kuruladığınız kağıt havluyu kullanın.

CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Virüsle ilgili belirtilerin tamamı ise şöyle;

İştahsızlık ve kilo kaybı

Ateş

Halsizlik ve durgunluk

Karın bölgesinin şişmesi

Görme sorunları, gözün sulanması ve gözde renk değişimi

Solunum sorunları ve nezle

Denge sorunları

Genel psikolojik durumda değişme, mutsuz ifade

CORONA VİRÜSÜ KORUNMA YOLLARI NEDİR?

DHA'da yayınlanan habere göre; Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Aslı Karadeniz, Corona virüsüne ilişkin bilgi vererek, hastalıktan korunmak için yapılması gerekenleri sıraladı.

Koronavirüs için evde el dezenfektanı nasıl yapılır  (4)

Haber Ara