Dolar

32,4270

Euro

34,8896

Altın

2.436,88

Bist

9.915,62

İçinde D vitamini bulunan besinler nelerdir?

D vitamini eksikliği beraberinde kalsiyum eksikliği gibi birçok rahatsızlığı da beraberinde getirebilir. Peki ama D vitamini eksikliği yaşayan kişiler hangi besinlerden yararlanarak D vitamini ihtiyacını giderebilir? Günlük ne kadar D vitamini tüketilmelidir? D vitamini eksikliği için ne yapılmalıdır? D vitamini içeren besinler nelerdir? D vitamini hangi meyvelerde bulunur? D vitamini alabilmek için saat kaçta? Evde D vitamini nasıl alınır? D vitamini icin ne zaman Güneşleneyim? D vitamini güneşten nasıl alınır? D vitamini camdan geçer mi? D vitamini en iyi nasıl emilir?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-04 14:07:12

İçinde D vitamini bulunan besinler nelerdir?

D vitamini güneşten alınan bir vitamindir. Kışın gelmesiyle birlikte D vitamini eksiklikleri çoğaldı. Uzmanlar, D vitamini için her gün el, kol ve yüzümüzü 10-15 dakika kadar dahi olsa güneşte tutmamız gerektiğini savunuyor. Fakat D vitamini alabilmek için camdan giren güneş değil, direkt olarak güneş ışınlarının tene temas etmesi gerekir. Bunun özellikle sabah saatlerinde ya da öğle vakitlerinde yapılması gerekir.Peki ama besinlerden almak istesek, D vitaminini hangi besinlerden almamız gerekir?

D vitamini içeren besinler

- Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt

- Tereyağı

- Ton balığı

- Somon

- Uskumru

- İstridye

- Karaciğer

- Yumurta sarısı

- Tatlı patates

- Balık yağı

- Mantar

- Maydanoz

- Yonca

- Isırganotu

- Yulaf

Günlük ne kadar D vitamini tüketilmelidir?

1 yaşına kadar olan bebeklerin günde 8,5 ila 10 mikrogram D vitaminine ihtiyacı vardır. 1 yaşından büyük çocukların ve yetişkinlerin günde 10 mikrogram D vitaminine ihtiyacı vardır. Buna hamile ve emziren kadınlar ile D vitamini eksikliği riski taşıyan kişiler dahildir. (nhs.uk)

D vitamini eksikliği için ne yapılmalıdır?

Sonbahar ve kış aylarında D vitamini takviyleri gerekebilir. Çünkü bu aylarda güneş vücudun D vitamini yapmasına yetecek kadar güçlü değildir. Ancak insanların tek başına yiyeceklerden yeterli D vitamini alması zor olduğundan, herkes (hamile ve emziren kadınlar dahil) sonbahar ve kış aylarında günlük 10 mikrogram D vitamini içeren bir takviye gıda desteği alabilir. Bunun için bir uzman doktora veya eczacınıza danışabilirsiniz.

Haber Ara