Dolar

32,3761

Euro

34,9724

Altın

2.326,30

Bist

9.070,22

Gözlük takmak tarihe mi karışıyor! Biyosentetik kornea implantı müjdesi

Yaklaşık 10 yıldır araştırmacıların üzerinde çalıştıkları biyosentetik kornea implantı için müjdeli haber verildi. Kornea nakli sorununu ortadan kaldıracağı belirtilen implantın denemeleri başarıyla sonuçlandı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-08-15 13:06:21

Gözlük takmak tarihe mi karışıyor! Biyosentetik kornea implantı müjdesi

Hayvanlardan elde edilen jelatin, gıda ve sağlık sektörü olmak üzere birçok farklı alanda kullanılmaya devam ediliyor. Bilim insanları, domuz derisinden elde ettikleri kolajan ile kornea implantı üretti. Kornea nakli sorununu ortadan kaldıracağı belirtilen implantın denemeleri başarıyla sonuçlandı.

Teknolojioku'dan Mehmet Bayar'ın haberine göre, 14'ü deneysel prosedürden önce tamamen kör olan 20 gönüllüde implantı test eden bir pilot denemenin sonuçları Nature Biotechnology'de yayınlandı. 20 gönüllünün tümünün görüşlerini tamamen geri kazandığı ve ameliyattan sonra hiçbir yan etki yaşamadığı açıklandı.

Kornea implantı üretildi

Her yıl bir milyondan fazla kişinin kornea nedeniyle görme bozukluğu yaşadığı biliniyor. Gözü çevreleyen ve oldukça ince olan kornea, ne yazık ki kendini yenileyemiyor.

Kornea nedeniyle görme sorunu yaşayan kişiler, donörlerden alınan kornealar ile tekrar sağlığına kavuşabiliyor. Bununla birlikte, 70 kişiden sadece birinin kornea nakli için donör bulabiliyor. Kornea nakli bekleyen milyonlarca kişi, geliştirilen yeni tedavi yöntemi sayesinde görme yetilerini tekrar kazanabilecek.

10 yıldır araştırılıyordu

Çalışmanın yaklaşık 10 yıldır devam ettiğini belirten bilim insanları, biyosentetik korneaların dönor kornealarının yerine geçebileceğini kanıtladı. Daha önce insanlardan elde edilen kolajenler ile deneme yapan ekip, domuzdan elde edilen implantın daha kolay üretildiğini açıkladı.

Biyosentetik kornealar, dönorlardan alınanların aksine neredeyse iki yıl boyunca güvenli bir şekilde saklanabiliyor. Araştırmacılar, üretilen implantların insan korneasına oldukça yakın olduğunu belirtiyor.

Haber Ara