Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Esra Dermancıoğlu'nun hastalığı ürtiker nedir? Ürtiker belirtileri nelerdir?

Fatmagül'ün Suçu Ne dizisiyle ünlenen Esra Dermancıoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla 'ürtiker' hastası olduğunu duyurdu. Dermancıoğlu'nun yaptığı paylaşım sonrası internette 'ürtiker nedir?' sorusu araştırılmaya başlandı. Peki (kurdeşen) ürtiker nedir? Ürtiker (kurdeşen) kısaca deriden kabarık, kızarık ve kaşıntılı döküntülü bir cilt rahatsızlığıdır. (Kurdeşen) ürtiker belirtileri nelerdir? Ürtiker tedavisi nasıl olur?

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-09 15:14:02

Esra Dermancıoğlu'nun hastalığı ürtiker nedir? Ürtiker belirtileri nelerdir?

Fatmagül'ün Suçu Ne dizisiyle ünlenen Esra Dermancıoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla "ürtiker" hastası olduğunu duyurdu. Dermancıoğlu'nun yaptığı paylaşım sonrası internette "ürtiker nedir?" sorusu araştırılmaya başlandı. Peki (kurdeşen) ürtiker nedir? Ürtiker (kurdeşen) kısaca deriden kabarık, kızarık ve kaşıntılı döküntülü bir cilt rahatsızlığıdır. (Kurdeşen) ürtiker belirtileri nelerdir? Ürtiker tedavisi nasıl olur? 

Ürtiker, deriden kabarık, basmakla solan, etrafı kızarık, sınırları belirgin kaşıntılı döküntülerdir. Yaşamı boyunca her dört kişiden biri en az bir kez ürtiker geçirmiştir. Bu döküntüler bir günden fazla sürmez. Kaybolur ve tekrar vücudun başka yerinde çıkar. Ürtiker ciltte şişlik, kızarıklık ve kaşıntının belirgin olduğu etrafı sınırlı döküntülerdir. Basmakla solarlar ve her döküntü 24 saatten daha kısa sürer, yenisi çıkabilir. Semptomlar geceleri hastaları daha çok rahatsız eder. Yaşam kaliteleri (okul, iş, sosyal yaşam) olumsuz etkilenir. Ürtiker ile beraber bazı hastalarda ateş, eklem ağrıları gibi bulgular görülebilir.

Ürtiker belirtileri nelerdir?

Ürtikerin neden olduğu şikayetler hastaları geceleri daha çok etkilemektedir. Ültiker rahatsızlığının 2 temel beliritisi vardır:

  • Dudaklar, göz çevresi ve genital bölge dahil olmak üzere vücudun her yerinde ten rengi ya da kırmızı renkte kabarcıklar çıkması
  • Kaşınma isteği
  • Dudak ve göz kapaklarında şişme

Ürtiker tedavisi nasıl olur?

Ürtikerin nedeni belirlenebilirse ondan kaçınmak tedavinin esasını oluşturmaktadır. Antihistaminik ilaçlar ürtikeri ve anjioödemi kontrol etmede başarılıdır. Antihistaminik ilaçlar histamin'in etkisini bloke ederek kaşıntıyı ve ürtikerin tekrarlamasını önler.

Eğer standart tedaviye rağmen şikayetleriniz kontrol edilemiyorsa doktorunuz ilaçlarınızda düzenleme yapacaktır. Alternatif ilaçlara geçebilir ya da doz artırımı yapabilir. Kullandığınız ilaçlara bağlı semptomlar ortaya çıkıyorsa (ACE inhibitörleri vs) ilacınızın hekiminiz tarafından bir diğerine değiştirilmesi gerekir.

Kronik ürtikeri olan hastalarda çoğu zaman semptomları kontrol etmede başarılı olamayabiliriz. Son yıllarda anti-IgE tedavisi ile iyi sonuçlar alınmaktadır.

Kurdeşen (ürtiker) hangi yaşta görülür?

Yaşamlarının belli bir döneminde insanların yaklaşık yüzde 15'inin ve 20'sinin bir ‘akut ürtiker' atağı geçirdiği belirlenmiştir. Önemli bir sağlık sorunu olan ‘kronik ürtiker' ise insanların yaklaşık yüzde 1'ini etkilemekte, en sık 20-40 yaşlarında ve kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha sık görülmektedir.

Esra Dermancıoğlu kimdir?

Sinema ve dizi film oyuncusu. Türkiye'de ünlü cümbüş markası sahibi Zeynel Abidin Cümbüş'ün torunudur. Aralık 1968'da İstanbul'da doğdu. Pierre Loti Lisesini bitirdikten sonra İsviçre'de Franklin College'den mezun oldu. Yükseköğreniminin ardından, Şahika Tekand'ın eğitim verdiği Stüdyo Oyuncuları'nda oyunculuk eğitimi ve Derya Alabora'nın konservatuarında ses dersleri, ayrıca yurt dışında da çeşitli dersler aldı.

Esra Dermancıoğlu, oyunculuk kariyerine, bir arkadaşının doğum gününde Gülse Birsel'in teklifi ile başlayarak, Avrupa Yakası dizisinin 6. sezonunun 163. bölümünde konuk oyuncu olarak yer aldı. 2010 yılında çekimleri yalnızca bir gün süren "Moral Bozukluğu ve 31" isimli filmde oynadı.

Çeşitli televizyon dizilerinde konuk oyuncu olarak rol alan Dermancıoğlu,2010-2011 arası ekranlara gelen Fatmagül'ün Suçu Ne? isimli televizyon dizisinde Mukaddes rolü ile büyük başarı gösterdi ve bu rolü ile ünlendi.

Şimdiye dek 16 film ve dizide rol alan Esra Dermancıoğlu, 2018'de ATV ekranlarına gelen Şahin Tepesi dizisinde Ceylan Topçu karakterini canlandırdı.

Esra Dermancıoğlu televizyon dizileri

    Sen Harikasın, 1. sezon, 2008
    Avruya Yakası, 6. sezon, 2009, 163. bölüm, konuk oyuncu
    Fatmagül'ün Suçu Ne?, 2010, 2011, Mukaddes yenge
    Küçük Hesaplar, 2012
    Galip Derviş, 2013, Şükriye "Şuşu" (Konuk Oyuncu), 2013
    Doksanlar, 2013, Şükran Tuncay
    Sil Baştan, 2014
    Serçe Sarayı, 2015, Süla
    Muhteşem Yüzyıl: Kösem, 2015, Cennet Hatun
    Kırgın Çiçekler, 2016, Zehra Terinci

Esra Dermancıoğlu sinema filmleri

    Ayla (film), 2017,  Sebahat Dilbirliği
    Kadın İşi: Banka Soygunu, 2014, Dürdane
    Moral Bozukluğu ve 31, 2010, Seksi komşu
    Merdiven Baba, 2015, Süheyla

 

Haber Ara