Dolar

32,2372

Euro

34,7435

Altın

2.388,45

Bist

10.276,88

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu; Somali'ye anlamlı yardım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Teknoloji Hamlesi ile geliştirilen solunum cihazlarının Somali'ye gönderildiğini duyurarak o anlara ilişkin fotoğraf karelerini paylaştı.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-02 14:45:50

Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu; Somali'ye anlamlı yardım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından  Somali'ye yapılan tıbbi malzeme yardımını duyurdu. Erdoğan paylaşımında, "Aziz Milletim, senin kalbinde merhamet adlı bir çınar vardır!" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Somali'ye gönderdiği yardımla ilgili, "Milli Teknoloji Hamlesi ile geliştirdiğimiz solunum cihazları Somalili kardeşlerimize nefes olacak" değerlendirmesini yaptı. 

Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Milli Teknoloji Hamlesi ile geliştirdiğimiz solunum cihazları Somalili kardeşlerimize nefes olacak. Medeniyet imkan değil, vicdan meselesidir. Milletimizin imkanları da vicdanı da mazlum ve muhtaçların yanındadır. Aziz Milletim, senin kalbinde merhamet adlı bir çınar vardır." ifadelerini kullandı.

5ead57a8adcdeb1b047029d5

SOMALİ, YERLİ YOĞUN BAKIM SOLUNUM CİHAZI GÖNDERİLEN İLK YABANCI ÜLKE

Öte yandan, Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele için Somali'ye aralarında yerli yoğun bakım solunum cihazının da bulunduğu tıbbi yardım malzemeleri gönderdi. Somali, yerli yoğun bakım solunum cihazının gönderildiği ilk yabancı ülke oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine Milli Savunma, Sağlık, Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarınca hazırlanan malzemeler, dün gece Etimesgut Askeri Havaalanı'nda A 400M tipi nakliye uçağına yüklendi.

5ead5980adcdeb1b047029dd

Uçakta, ilk etapta 5 bin adet üretilen yerli yoğun bakım solunum cihazından 10 adet, tanı kiti, tulum ve maske gibi çok sayıda önleyici sağlık malzemesi yer aldı.

Böylece Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda 14 günde seri üretimine başlanan yerli yoğun bakım solunum cihazının gönderildiği ilk yabancı ülke, hiç solunum cihazının olmadığı öğrenilen Somali oldu.

Üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsu, Türkiye ve Somali bayraklarının yanı sıra Türkçe ve Somalice olarak Mevlana'nın, "Ümitsizliğin ardında nice ümitler var. Karanlığın ardında nice güneşler var." sözlerine yer verilen yardım malzemelerinin yüklenmesinin ardından havalanan uçak, Somali'ye ulaştı. 

YARDIMLAR SOMALİ'YE ULAŞTI

Türkiye'den gönderilen tıbbi yardım malzemelerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali Cumhurbaşkanı Muhammed Abdullah Farmajo'ya yazdığı mektup, ulaştırılmak üzere Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Mehmet Yılmaz'a teslim edildi.

Milli Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, tıbbi yardım malzemelerini taşıyan uçağın Mogadişu'da Somali Dışişleri Bakanı Ahmed İse Awad, İnsani Yardım Bakanı Hamza Said Hamza ve Sağlık Bakanı Fowziya Abikar ile Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçisi Mehmet Yılmaz tarafından karşılandığı belirtildi.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Somali Cumhurbaşkanı Farmajo'ya yazdığı mektubun da ulaştırılmak üzere Büyükelçi Yılmaz'a teslim edildiği bildirildi.

Tıbbi malzemeleri taşıyan uçak, dün gece Türkiye'den Somali'ye hareket etmişti.

 

Haber Ara