Dolar

32,3720

Euro

34,7986

Altın

2.439,34

Bist

10.082,77

Çocuklarda disiplin eğitimi

Çocuk yetiştirmek zor ve karmaşık bir iştir. Çocuk sahibi olur olmaz herkesin sizden beklediği iyi ebeveynler olmanızdır. Ancak anne baba olmak yaşayarak ve zamanla öğrenilir ve hiçbir çocuk da sınırlarını bilerek doğmaz. Bu nedenle disiplin her anne babayı korkutan bir durumdur.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-25 11:21:07

Çocuklarda disiplin eğitimi

KübraBazı anne babalar disiplini aşırı katılık ve sevgisizlik olarak yorumlarken bazıları da disiplini nasıl sağlayacağını bilmedikleri için çocuk sahibi olduklarında bu korkuyu yaşarlar. Ancak disiplin sevgisizlik değildir. Çocuğa doğru ve istediğiniz davranışları kazandırmak ve istemediğiniz yanlış davranışları ortadan kaldırma aracıdır. Yani disiplin çocuğa doğru ve güvenli sınırlar çizerek, sevgiyle ve güçlü iletişimle hayatı öğrenmesi için ona yol göstermektir.

Disiplin Nasıl uygulanmalı ?

Çocuğun sınırlarını ve kuralları öğrenmesinde ödül ve yoksun bırakma modern psikolojide davranış pekiştirme yöntemidir. Doğru davranışlarını ve başarılarını övmeniz, onunla gurur duyduğunuzu dile getirmeniz, sevgi dolu bir bakışınız bile çocuk için en büyük hediye olacaktır. Disiplin uygulamak için çocuğa ceza vermeye gerek yoktur. Doğru iletişim ve konuşma üzerine kurulmuş bir disiplin yolu, çocuğa neyi neden yapmaması gerektiğini, nerede nasıl davranması gerektiğini anlamasını sağlayacaktır. Çok toleranslı ve disiplinin olmadığı bir ailede büyüyen çocuk hayata karşı güvensiz olacağı gibi aşırı disiplinle büyüyen bir çocuk da özgüvensiz ve özsaygısız olacaktır. Bu nedenle herşey de olduğu gibi ölçü çok önemlidir. Az ve mantıklı kurallar koymak hem çocuğun bu kurallara uymasını sağlayacak hem de sizin işinizi kolaylaştıracaktır. Bu kurallar konulurken çocuğun bir çocuk olduğu unutulmadan, onun merakını ve keşfetme duygusunu göz ardı etmeden ve evdeki herkesin uyması gerektiği unutulmamalıdır.

Altın Kural Kararlılık

Çocuklar anne babalarının kararsızlıklarını çok rahat bir şekilde anlar ve bu durumu kullanırlar. Biri kuralları uygularken diğerinin uygulamaması çocuğun dikkatinden kaçmayacaktır. Bu sebeple anne babanın kurallar konusunda aynı fikirde olması ve uygulaması önemlidir. Önemli olan çocuğun konulan kuralların duruma göre değişmediğini her durumda, her gün ve her ortamda bu kurallara uyması gerektiğini anlamasıdır. Bu nedenle de kurallara ev içinde herkesin uyması önemlidir. Çocuğun kurallara hemen adapte olması ve ilk seferde kurallara uyması beklenemez. Elbette ki kurallara alışma ve öğrenme süreci olacaktır. Burada en önemli konu anne babanın kararlı olmasıdır. Çocuğun kurallara uymaması veya yanlış bir davranışı sonrasında anne babanın aynı ölçüde ve aynı sınırları çiziyor olması gerekir. Her defasında aynı tepki ve sınırla karşılaşan çocuk sonunda doğru davranışı ve uyması gereken kuralı öğrenecektir.

Çocuklar örnek alarak ve taklit ederek öğrenirler. Şevkat, sevgi, merhamet gibi duyguları çocuk ilk önce anne babasından öğrenir. Çocuk doğru ve yanlış kavramlarını da disiplinle öğrenecektir. Vicdan duygusunun gelişiminde de disiplin çok önemlidir. Çocuğa vereceğiniz disiplin hem kendi hayatının hem de toplum geleceğinin teminatı olacaktır.

 

Haber Ara