Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

AstraZeneca ve Sputnik V aşılarının birleştirileceği duyuruldu

Rus yetkililer ve AstraZeneca şirketi, İngiltere'de Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın ortak geliştirdiği koronavirüs aşısıyla, Rusya'nın ürettiği 'Sputnik V' aşısının birleştirileceğini duyurdu

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-11 16:51:23

AstraZeneca ve Sputnik V aşılarının birleştirileceği duyuruldu

Test amaçlı çalışmada, iki aşının birlikte kullanılıp kullanılamayacağı denenecek.

Rus tarafının yaptığı açıklamaya göre Rus aşısı Sputnik V, Oxford Üniversitesi/AstraZeneca'nın ortak geliştirdiği Kovid-19 aşısıyla birleştirilecek.

Sputnik V aşısını geliştiren Rusya'daki Gamelaya Enstitüsü iki aşının birleştirme çalışmalarını yürütecek.

İngiltere tarafından yapılan açıklamada ise, iki aşının birlikte kullanımının araştırılacağı ifade edilmişti.

Rus bilim insanları iki aşıyı birleştirmenin etkiyi artıracağını savunmuştu.

Klinik deneme sonuçları açıklanmıştı

Rusya'da Gamaleya Araştırma Merkezi'nin geliştirdiği Sputnik-V Kovid-19 aşısının üçüncü aşama klinik denemeleri kasım ayında açıklanmıştı.

RDIF ve Gamaleya National Center'ın açıklamasına göre, 39 doğrulanmış vaka ve her iki doz aşıyı da olan 18,794 hastadan elde edilen yeni klinik test verilerine göre, Sputnik V aşısının 28. günde yüzde 91.4 etkili, 42. gündeyse yüzde 95'in üzerinde etkili olduğu görüldü.

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca'nın geliştirdiği Kovid-19 aşısının deneme sonuçlarına ilişkin rapor geçtiğimiz günlerde yayınlanmıştı.

İngiltere ve Brezilya'daki denemelere ilişkin sonuçlarda, aşının iki tam doz verilen gönüllülerde etkinliğinin yüzde 62 olduğu, ancak yarım ve ardından tam doz verilen başka bir katılımcı gruptaki etkinliğin yüzde 90 olduğu belirtildi.

Aşının genel etkililiğinin yüzde 70.4 olduğu açıklanırken, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından belirlenen aşı etkililiğinin minimum yüzde 50'nin üzerinde olması kuralına dayanarak Oxford-AstraZeneca aşısının "etkili" olduğu ifade edildi.

Haber Ara