Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Yanlış bilgiler işletme sahiplerinin teşvik ve hibelerden uzak kalmasına neden oluyor

Şirket Danışmanı Kemal Güner, işletmeler için devlet teşvikleri ve hibeler hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-25 13:06:12

Yanlış bilgiler işletme sahiplerinin teşvik ve hibelerden uzak kalmasına neden oluyor

Devletimizin birçok kurumunun çok farklı konularda verdiği teşvikler olduğunu belirten Kemal Güner, “Bu teşviklerin bazılarından henüz şirketi olmayan girişimciler faydalanabilir, bazılarından mevcutta var olan şirketler faydalanabilir. Ancak bilinmesi gereken en temel konu şudur ki; vergi levhasına sahip hemen hemen her işletmenin devletten alabileceği hibe veya teşvik olması mümkün” olduğunu ifade etti.

“Şirket yetkilileri hibe ve teşviklerle ilgili birçok bilgiyi yanlış biliyor”

Kemal Güner, “Devlette teşvik mekanizması genel olarak yapılan harcamaların şirketlere geri ödenmesi yoluyla olduğunu belirterek, buna karşın harcamalardan önce alınan veya teşvik kapsamında harcamanın yapılmamasına yönelik teşvikler de vardır. Her şirket resmi tüzel kişilik durumuna, çalıştırdığı personel sayısına, üretim yapıp yapmama durumuna, ihracat yapıp yapmama durumuna göre teşviklerden faydalanabilir” dedi. Kemal Güner, “Şirket yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde hibe teşviklerle ilgili birçok bilginin yanlış bilindiğini gördüklerini belirterek, iş insanlarının birçoğu teşviklerden faydalanabildiği gibi maalesef ki büyük bir çoğunluğu faydalanmıyor” diye konuştu.

“Bize teşvik vermezler”, “desteklerden faydalanmak için tanıdık birilerinin olması lazım”, “destekler kağıt üstünde var görünüyor ama gerçekte verilmiyor” gibi daha sayabileceğimiz birçok yanlış bilgilerden dolayı alma hakları olan destekten vazgeçtiklerini belirten Kemal Güner, oysa ki kanunlara, kurallara uygun yapılan başvurular ilgili kurumların çalışanları tarafından titizlikle inceleniyor ve destekler şirketlere ödeniyor” dedi.

Devletimizin birçok kuruluşunun destek veriyor

Devletimizin birçok kuruluşunun destek vermekte olduğunu söyleyen Kemal Güner, “Kosgeb, Ticaret Bakanlığı, İşkur, SGK, Sanayi Bakanlığı, TKDK bunlardan bazılarıdır. Örneğin yeni iş kuracak bir girişimciyseniz Kosgeb'in Yeni Girişimci Desteği'ne başvurabilir ve 365.000 TL'ye kadar hibe alınabilir. İhracat yapan veya yapmak isteyen bir şirketseniz ihracatınızı geliştirmek için yapacağınız harcamaların birçoğuna hibe destek alabilirsiniz. Yurtiçinde bir fuara katılırsanız 144.000 TL'ye kadar, yurtdışında bir fuara katılırsanız 1.357.000 TL'ye kadar hibe alabilirsiniz. Yurtdışında markanızın tanıtımı için yapacağınız reklam harcamalarınız için yıllık 2.500.000 TL'ye kadar, ofis, mağaza, showroom veya depo kiralarsanız kira bedeliniz için yıllık 2.500.000 TL'ye kadar hibe alma hakkınız bulunmaktadır. Bunlar çok önemli desteklerdir” şeklinde konuştu.

Kemal Güner işletme sahiplerine önemli hususlarda bilgiler vererek, “Yapacağınız yatırımın büyük veya küçük olmasına bakmaksızın işinizle ilgili harekete geçmeden önce yatırımınıza hibe, destek veya teşvik olup olmadığını araştırmanızı tavsiye ettiklerini dile getirdi. Güner konuşmasında, “İlgili devlet kuruluşlarının web sitelerini inceleyerek, eğer ulaşabilirseniz kurum çalışanlarıyla görüşerek veya güvendiğiniz, tanıdığınız bir danışmanla görüşerek doğru bilgiye ulaşabilirsiniz. Teşvik mevzuatları uzun ve karışık gelebilir. Ancak bütün detayları incelemek çok önemlidir. Destekten faydalanma şartlarından birini bile yerine getirememeniz durumunuzda destek başvurunuz iptal edilecektir. Bu durumu yaşamamak adına şartları sağlayıp bütün belgelerle tam olarak başvurmak gerekiyor” dedi.

“Devlet kuruluşlarından destek alabilmek bir danışmanla çalışmak zorunda değilsiniz”

Son zamanlarda hibe ve teşvik konusunda danışmanlık yapan birçok kişi ve kurum hizmet vermeye başladı. Kemal Güner, “Devlet kuruluşlarından destek alabilmek bir danışmanla çalışmak zorunda değilsiniz ancak danışmanla çalışmak işleri çok daha kolay ve hızlı hale getirecektir. Sizin ilk defa yaptığınız işlemleri danışmanlar onlarca kez yapmış oldukları için sürece çok daha hakim olacaklardır. Ancak danışman seçimi çok önemlidir. Piyasada firmalarla iletişime geçip destek aldıracağını söyleyen ve bunun karşılığında para alıp işlerini yapmayan insanlar var. Bütün şirket yetkililerini buradan uyarmış olalım. Tanımadığınız, referansı olmayan, şirketleşmemiş, resmi belgelerini sunamayan kişilerden uzak durun. Aksi halde problem yaşama ihtimaliniz artacaktır” dedi.

Kemal Güner, devletin verdiği çok fazla destek olduğunu belirterek, “Kendi şirketinizin alabileceği yatırımı, harcamaları yapmadan önce destekleri araştırmanızı tavsiye ederiz. Hiç aklınıza gelmeyecek konularda, çok büyük miktarlarda hibe veya teşvik almanız söz konusu olacaktır. Ayrıca desteklerle ilgili güncel bilgileri takip etmek de çok önemlidir. Sürekli yeni destekler açıklanabileceği gibi mevcut desteklerde de güncellemeler yapılabilmektedir” dedi.

Haber Ara