Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

İran-İsrail savaşı çıkar mı? İran uzmanı Volkan Ergenekon TİMETURK'e konuştu

İran'daki halk ayaklanmaları bir 'Fars Baharı' mı? Olayların arkasındaki gerçek sebepler neler? İran ile İsrail arasındaki gerilim yeniden tırmanırken iki güç arasında savaş çıkar mı? Bölgeyi yıllardır takip eden uzman isim Volkan Kemal Ergenekon anlattı

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-03 15:24:31

İran-İsrail savaşı çıkar mı? İran uzmanı Volkan Ergenekon TİMETURK'e konuştu

İran'da yaşanan son olayları, ekonomik, sosyal, siyasal ve askeri yönleriyle birlikte TİMETURK'e değerlendiren emekli subay Volkan Kemal Ergenekon, İran'ın büyük bir kuşatma ve saldırı altında olduğunu söyledi. Daha önce Tahran'da gazetecilik yapan, Farsça İngilizce makaleleri yayınlanan Ergenekon, bölge medyasının görüşlerine başvurduğu uzman bir isim olarak tanınıyor... "ABD NEDEN ‘FRANSA'YI DEMOKRATİKLEŞTİRECEĞİZ' DEMİYOR?"

Sizce İran'daki olayların gerçek sebepleri nelerdir? Protestolar gerçekten ekonomik-sosyal nedenlere mi dayanıyor yoksa "Arap baharı" gibi bir proje mi söz konusu?

Bildiğimiz üzere İran halkı 1974-79 yılından bu yana, tam 43 yıldır emperyalistler tarafından ambargoya maruz bırakılmış durumda.

"Anti demokratik" yönetimden dolayı olabilir mi?

Hayır. Kadın haklarının hiç olmadığı Suudi Arabistan'ı niye özgürleştirmiyor ABD ve Batı?.. Fransa'da 2018 Miladi yılbaşı kutlamalarında binden fazla araç ateşe verildi, bir gecede 510 gösterici tutuklandı, polislere saldırıldı, devlet binaları ateşe verildi. Böylesi bir olayda neden ABD'li yetkililer "Onların hakkını arayacağız, Fransa yönetimini demokratikleştireceğiz" demiyor?.. Nitekim ABD'nin özgürleştirmek istediği ülkelerin hali bugün ortada. Sizlerin de malumunuz olduğu üzere paramparça hepsi maalesef. CİA VE MOSSAD İRAN'DA BAŞARILI OLAMADI

Neler oluyor peki?

Emperyalist ABD ve batıyı, ülkelerin yönetim şekli ilgilendirmiyor. Onları, o ülkelerin sömürecekleri yeraltı ve yeri üstü kaynakları ilgilendirir. Peşkeş çekildiği sürece ülkeler hangi rejim ile yönetilirse yönetilsin onlar için problem yoktur. Sömürülmeye karşı çıkarlarsa işte o zaman sözde demokrasi, sözde insan hakları bahaneleri devreye sokuluyor ve önce 5. kol faaliyetleriyle o ülkeler içten karıştırılıp zayıflatılıyor. Sonra da arkasından, ya darbe veya dışarıda askeri müdahaleler geliyor. ABD ve İsrail kendi sömürgeci emellerini gerçekleştirmek için Amine olayı'nı bahane ederek CİA ve Mossad marifeti ile ülke içinde provakatif terör eylemleri başlatmış fakat görüldüğü gibi muvaffak olamamıştır.

Ancak iki sene önce de yine böyle protestolar olmadı mı İran'da?

Oldu ama o eylemler ekonomik sebeplere dayanıyordu, hayat pahalılığı vesaire gibi nedenlerle...

Bunu neye dayanarak söylüyorsunuz?

Protestoların çıktığı şehirlere dayanarak... Çünkü eylemler, sadece rejimi en çok destekleyen Qum, Meşhed ve İsfahan da oldu. Bizim Konya, Erzurum, Kayseri şehirlerimiz gibi düşünün. Eğer o protestolar azınlıkların çoğunlukta olduğu Azerbaycan, Kürdistan ve Belucistan eyaletlerinde olsaydı haklıydınız…

Yani yolsuzluk hiç olmadı mı demek istiyorsunuz?

Yolsuzluk gibi problemler, elbette var. Her ülkede olduğu gibi. Mesela Japonya'da bile Başbakanı bu yüzden içeri aldılar. Avrupa'da üst düzey pek çok yönetici adli soruşturma geçirmekte... "İRAN'DA HALK AFFETMİYOR, HEMEN TERCİHİNİ DEĞİŞTİRİYOR"

İran halkı sizce nasıl bir sosyolojiyle açıklanabilir?

İran halkı sosyolojik olarak çok farklı bir millet... Orada Partiperestlik çok alt düzeyde... Örnek verecek olursam, büyük oy çoğunluğu ile cumhurbaşkanı olan Rafsancani, bir sonraki seçimde 14 milyonluk Tahran'da kıl payı, 50 milletvekilliği kadrosunda 49'uncu olarak 1.250 oy farkla sondan ikinci sırada meclise zar zor girebilmiş. Pekçok kabine üyeleri ise seçimde hezimete uğramıştır...Orada biat kültürü zayıf... Halk affetmiyor hemen değiştiriyor tercihini... Bizdeki gibi babadan oğula parti taraftarlığı orada yok…

Biraz açabilir misiniz?

Örneğin bizde kahir ekseriyetle evdeki baba hangi partiye oy veriyorsa çoluk çocuğu da aynı partiye oy verir. Ve genel olarak baba öldükten sonra da sanki o parti baba mirası gibi geride kalanlar babanın desteklediği partiye oy verir. Bu bir anlamda biat kültürünün bir tezahürüdür ki, doğu toplumlarında çok yoğun hissedilen babaerkil bir durumdur. İran bu anlamda Ortadoğu da olmasına rağmen daha modern bir kafaya sahiptir. Ve İran anaerkil bir toplum olduğu için bilinenin aksine kadınların sözü daha geçerlidir.

İran ekonomisi neden dar boğazda Volkan Bey? Oradaki korkunç enflasyonun sebebi kötü yönetim değil mi?

En büyük sebep, batının uyguladığı 43 yıllık ambargo. Kıbrıs çıkarması nedeniyle bize bir yıl ambargo uygulandığında dibe vurmuştu hatırlarsanız ülkemizde ekonomi... Hiper enflasyon olmuştu, 5 cent'e muhtaç duruma düşmüştük... İkinci sebep ise, işbirlikçi emperyalist ABD ve siyonist İsrail'in sürekli askeri tehdidi sonucu üst düzeyde silahlanma. Bütçenin neredeyse hemen hemen yarısı bu harcamalara gitmekte. Hatırlarsanız Şahın zamanında halkın %99.4'lük oy oranı ile Başbakan olan Musaddık, CIA tarafından hazırlanan kirli propagandalarla ve sınırsız rüşvetlerle halkı sokağa dökmüş, inandırmış ve ABD karşıtı ruhsattaki devirip tutuklattırmıştı. Yıllar sonra aynı senaryo uygulanmakta... "BUNA RAĞMEN İRAN NEDEN YAKIN KOMŞUSU İSRAİL'İ VURMUYOR?"

On yıldır Rusya ile İran, Suriye'de silahlı unsurlarını barındırıyor. Öte yandan İsrail uçakları zaman zaman Suriye'yi bombalıyor. İsrail, Hizbullah'ın ve İran'ın lojistik yerlerini vurduğunu iddia ediyor. İran her fırsatta İsrail'i haritadan sileceğini açıklıyor. Sizin iddia ettiğiniz gibi İsrail büyük düşmansa ve Suriye de sürekli İran unsurlarını vuruyorsa iki ülke arasında savaş beklenmez mi?
2006 İsrail-Hizbullah Kara savaşını hatırlayalım... 1982 de Hizbullah'ın, Lübnan'da demir atmış ABD uçak gemisini yakma hadisesini hatırlatalım… İngiliz destroyerindeki esir alınan 28 İngiliz denizci askerini hatırlayalım… Daha dün İsrail roket fabrikası imha edildi İran füzeleri tarafından… Geçen sene Hamas 300'e yakın Katyuşa füzesi fırlattı.

Sonuç?

Sadece %10'u hedefi tutturabildi maalesef. Çünkü İsrail dünyanın en güçlü hava savunma sistemine bağlı. Demir kubbe dedikleri sisteme ABD ordusu bile sahip değil. Bu anlamda İsrail konvansiyonel silahlar konusunda dünyanın en modern ordusuna sahip.

İran halkı 'bize ne Yemen'den, Lübnan'dan, Irak'tan, Suriye'den' diye gösteriler yaptı. Ayrıca ekonomik kriz, işsizlik, açlık protestoları söz konusu. İran yönetimi halkın tepkisine ne diyor?

İran bugün 3.000 kilometre menzili füze yapmış durumda ve bunlar nükleer başlıkta füzeler. Uranyumu zenginleştirdiler ve atom bombasını da yaptılar, uzaya kendi uydularını gönderdiler... Nanoteknolojide dünya dördüncüsü durumundalar… Tıp alanında kendi buluşları var. İran yollarındaki araçların %95'i kendi üretimi. Nobel Ödülü alan bilim adamları var. Okuma yazma oranı ise %99. İran Azerbaycanı'nın dağlık köylerine çıkmıştım at sırtında. Bir köyde yaşlı bir kadının bile Firdevsi'den , Hafızdan ezbere en az 10 şiiri, ezbere okuduğuna şahit oldum. Adamların Oscar ödüllü filmleri var. Eğitim, üniversite sona kadar ücretsiz. Tahran Üniversitesi Dekanına kız öğrenci sayısını sorduğumda %52 kız öğrenci demişti... 1993 senesinde... Şimdi %60'lara çıkmış. Ülkede her iş kolunda bayanlar çalışmakta.. Cumhurbaşkanı yardımcısı bayan... Aile bakanı bayan... Bayan milletvekili sayısı bizden fazla, orantısal olarak. İran daha yakın zamanda uzaya üç aşamalı ve 500 km yükseklikteki yörüngeye yeni bir uydu fırlattı. İran'ın ekonomisini zorlayan diğer bir husus da dünyadaki mazlum milletlere yaptığı askeri ve mali yardımlar. Filistin'e, Bosna Hersek'e ve Azerbaycan'a... Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas dahi, "Bize, askeri ve lojistik yardımı sadece İran yapıyor "diye itirafta bulundu. Ayrıca Lübnan halkına insanı yardımı da göz ardı edilmemeli... Son dönemde en büyük yardım ise, Suriye'nin ve Irak'ın, emperyalistlerce bölünmemesi için yaptığı büyük boyuttaki yardımlardır.

Karabağ Savaşı'nda İran'ın Ermenistan'a yardım ettiği dünya medyasına yansıdı, Türkiye'den ve Azerbaycan'dan tepkiler geldi, siz neler söyleyebilirsiniz?

Tam tersi...O süreçte Devrim muhafızları, Ermenistan askeri gücünü arttıracak tüm malzemelerin, sınırdan geçmesini engellemek için üstün gayret göstermişlerdir. Ancak Azerilerin içinde bazı kripto yöneticiler yüzünden Şuşa kenti düşmüştür. Bu süre içinde Karabağ'dan hicret etmek zorunda kalan mazlum Azeri halkı için, İran devleti, İmişli de 100.000 kişilik bir mülteci kampı kurmuştur.

İsrail'in Suriye'deki İran üssünü vurduğu iddia edildi. İran bu saldırıya karşı bir misillemesi nasıl olur?

İşgal edilmiş yerde, İsrailli işgalcilere karşı bir Filistin'li eylemcinin yaptığı silahlı eyleme karşı bir mukabele bence... Dikkat ederseniz, İsrail bu durumlarda direkt İran'ı hedef almakta. Bu da Filistin'deki direnişin tek destekçisinin İran olduğunu kanıtı. Tabii burada üzücü olan, diriliş cephesindeki hava savunma sistemlerindeki zaafiyetin hala devam ediyor olması. İran, Suriye ve Irak bu konuda Rusya ile ciddi bir çalışma içine girmeli... MOSSAD'ın üst düzey görevlisinin arabasını, Tel Aviv'in göbeğinde delik deşik eden İran SAVAMA, elbette ki buna da sessiz kalmayacaktır diye düşünüyorum. "İRAN HALKI OYUNA GELMEMELİ"

WhatsApp Image 2023-02-03 at 10.03.11

Son olarak neler söylemek istersiniz?

ABD İngiltere ve İsrail desteğiyle İran halkı oyuna gelmemeli. Aksi takdirde halka özgürlük vesaire gelmeyecek ama İran Petrolleri ABD'nin İngiltere'nin küresel Yahudi şirketlerinin olacaktır. Libya Irak Suriye Afganistan Somali ve Sudan'da olduğu gibi... Çünkü emperyalistleri petrol ilgilendirmektedir. Diğer sosyal ekonomik problemler değil. Zaten o problemleri, o ülkede oluşturanlar da kendileridir. CIA ve MOSSAD'ın oyuncağı olan bir kısım gençlere Şah Nasurettin Han'ın kendi lüks hayatını sürdürebilmek için İngiliz şirketlerine tüm madenleri, bütün ekmek tekelini nasıl peşkeş çektiğini anlatmak lazım. Ayetullah Şirazi'nin bu ihaneti nasıl engellediğini anlatmak lazım. Rusya ve İngiltere'nin Şah Muhammed Rıza yı nasıl başa getirdiklerini anlatmak lazım. Kaşani'nin bunlara karşı nasıl mücadele verdiğini anlatmak lazım. Başbakanlardan Rezmaranın, Kavamussaltanata'nın , emperyalistlerle işbirliklerini anlatmak lazım... Nasıl bizde Damat Ferit ve İzmir Valisi Kambur Aziz varsa, onlarda da bunlar vardı...
Sonuç olarak şunu söyleyeyim ki emperyalistler, Siyonist Oded Yinonun 1982'deki planı gereği, Suriye ve Irak'ı böldü, şimdi de İran'a bölmek istiyorlar... Sıranın Türkiye'ye gelecek olması konusunda kimsenin tereddütü olmasın. Bu coğrafyada, ikinci İsrail devletinin kurulma hedefi buradan geçiyor çünkü.

RÖPORTAJ: TİMETURK

Haber Ara