Dolar

32,2081

Euro

34,9833

Altın

2.510,30

Bist

10.739,57

İbiş: İpek Yolu rüyası ortak bir rüyaya dönmeli

Çin Devlet Televizyonu'na (CCTV) röportaj veren Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, 'İpek Yolu rüyası ortak bir rüyaya dönmeli' dedi.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-11 12:19:58

İbiş: İpek Yolu rüyası ortak bir rüyaya dönmeli

Çin Devlet Televizyonu (CCTV), Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ile eğitim ve gündeme ilişkin röportaj yaptı. İpek Yolu projesinden Türk gençliğinin Doğu-Batı eğilimine, Sincan olaylarından Çin ile eğitim işbirliklerine kadar birçok konu mercek altına alındı.

Çin Devlet Televizyonu (CCTV), Çin'in “İpek Yolu'nu Canlandırma” projesi kapsamında Türkiye'de bir dizi çekimler gerçekleştirdi. CCTV, çekimlerin Ankara ayağı kapsamında Ankara Üniversitesini ziyaret ederek Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş ile röportaj yaptı. Röportajda İpek Yolu'nun yanı sıra gündeme ilişkin çarpıcı sorular da yöneltildi. Çin'in merak ettiği sorular ve Rektör Erkan İbiş'in yanıtları şöyle:

Soru: Türk gençliği Doğu kültürünü mü Batı kültürünü mü örnek alıyor?

Cevap: Kaynaşmadan ve sentezden yanayız. Doğu köklü, Batı ise yeni. Biz de iki kültürün başarılı yanlarıyla, birleşmiş özelliklerini öğrencilerimize yansıtmak istiyoruz.

Soru: Çin'in “İpek Yolu Rüyası, Çin Rüyası” projesi ile ilgili bilginiz var mı? Türk halkının beklentisi-isteği var mı?

Cevap: Başlık ve amaç güzel. Ancak bu sadece Çin rüyası olarak değil, ortak rüyaya dönmeli. Yoksa proje doğmadan ölür. İpek Yolu üzerindeki her ülkenin projede payı olmalı. Hepsinin kültürel ve bilimsel değerleri göz önünde bulundurulmalı. Üniversiteleri bir araya getirecek platformlar oluşturulmalı. Ankara Üniversitesi olarak rol almaya hazırız.

Soru: Çin medeniyeti araştırmalarınızdan bahseder misiniz?

Cevap: Üniversitemiz Tarihe önem veriyor. DTCF'de Çin edebiyatını, kültürünü öğretip, öğrenip yayıyoruz. İpek Yolu kitabımız var. Bunların yanı sıra Çin'den gelen hoca sayısında artış bekliyoruz. Kaynaşmayı artırmayı arzu ediyoruz.

Soru: Çin-Türkiye eğitim işbirliğini geliştirmek için neler yapılmalı?

Cevap: Ortak programlar yapılmalı. Yüksek lisans ve doktora gibi eğitimlerde artış gerçekleşmeli, kültürel işbirlikleri artmalı. Çin üniversitelerinin Türkiye'ye ilgisi yoğunlaşmalı. Daha çok Çinli öğrenci Türkiye'ye gelmeli.

Soru: Sincan olayları?

Cevap: Din ve kültür her zaman özgürce yaşanmalı. Çin'de ve Dünyanın her yerinde bu böyle olmalı.

Haber Ara