Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Ayça Kuru, “Zarafet'i erken yaşta öğrenin”

Miss Turkey gibi birçok güzellik yarışmalarında derece sahibi olarak modelliği ile tanıdığımız Ayça Kuru, uzun süredir kurmuş olduğu danışmanlık akademisi ve zarafet eğitimleri ile adından söz ettiriyor. Ayça Kuru, halk dilinde pelesenk olmuş adab-ı muaşeret kurallarına değinerek, 5 soru 5 cevap bölümümüzde sorularımızı yanıtladı.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-11 13:13:51

Ayça Kuru, “Zarafet'i erken yaşta öğrenin”

Zarafet nedir, hayatımızdaki yerinden bahseder misiniz?

Zarafet, incelik, güzellik, zarifliktir nezaket ile zarifliğin uyum içinde dansetmesi durumu da diyebiliriz. Aslında hayatımızın her anında olan bir durum olan zarafeti zaman zaman o kadar yanlış uyguluyoruz ki … bu sebeple bu konularla alakalı kitap bile yazdım... ismi de zerafet değil zarafet … neden böyle bir başlık peki derseniz, zarafet kelimesini çoğu kişi zerafet olarak bilmesidir.

Adab-ı muaşeret kuralları geçmiş dönemlerde son derece özen gösterilen davranışları kapsıyordu. Günümüzle kıyaslandığında nasıl yorumlarsınız?

Bu kurallar zaten Osmanlı dönemine dayanan kurallar olup ozamanlar sizin dediğiniz gibi çok daha aktif kullanılırsa örnek veriyorum kahve içmenin adı,misafirliğe gitmenin da bu hafta evinin balkonunda penceresinde çiçek olmasının bir anlamı bile vardı.Zamanla bu teknoloji dönemine geçmeye başladıkça adap kuralları unutuldu hala askeriyede protokol olarak devam ederken okullarda kaldırılacak.Şimdiki en büyük amacımız tekrar Milli Eğitim Bakanlığı ile bir araya gelerek bu eğitimi ilkokuldan başlayarak verilmesini sağlamaktır. Ancak ozamana kadar insanların kendisini yetiştirmeye ihtiyaç vardır.Sürekli yeni kuşaklar geliyor şu anki kuşaklar geleceğin anne ve babası olarak kişisel gelişim olarak kendilerini geliştirmeleri şarttır.

Protokol kuralları çerçevesinde baktığımızda siyasilerimiz bu kuralları doğru uyguluyor mu, bu konudaki eğitimler nelerdir?

Elbette siyasilerimiz bu kuralları çok güzel uyguluyorlar zaten şu anda askeriye ve siyasi bireyler şu an günümüz Türkiyesi'nde en doğru olarak kullanan kişilerdir meclise girerken nasıl giyinmesi gerektiğini, nasıl davranması gerektiğiniadabı bunların hepsini zaten bizim gibi danışmanlarla almaktadırlar.Hafta benim öz abim Aydın Serdar Kuru aktif bir şekilde siyasilere ve siyasi adaylara tüm protokol kuralları eğitimini, algı yönetimini, ikna taktiklerini, manipülasyon tekniklerini ve kuralları tane tane anlatıyor ben ve öz abim Aydın Serdar Kuru gibi dalında başarılı birçok eğitmen ve danışman bu eğitimleri Meclis, Ankara, İstanbul, İzmir olmak üzere birçok şehirde vermeye devam ediyoruz.

Sosyal medyada karşımıza çıkan metroda, otobüs de kısacası toplu ulaşımlardaki oturuş şekilleri çok eleştiri alıyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Başlatılan hagtag öncülerinden biriyim #bacaklarınıtopla #insanasaygı #zerafetdeğilzarafet gibi birçok tag ile sosyal medyada sesimizi duyurmaya başladık özellikle bacaklarını topla hagtagi oldukça dikkat çeken ve insanların muzdarip olduğu bir kolu olduğu ortaya çıktı.Aslında zarafet demek, empati demek, zarafet demek, kibarlık demek bunları yaptığımız sürece bir sıkıntı kalmayacak.

Bu konuda uzun yıllardır eğitmenlik yapıyorsunuz zarafet eğitimlerinin avantajlarını nelerdir, kişilerdeki değişmeler eğitim sonrası nasıl oluyor?

2007 senesinden beri aktif bir şekilde verdiğimiz bu eğitimlerle 20.000'e yakın kişiye dokunduk.Bu eğitimleri alan birçok çocuk, ergen, yetişkin her zaman bu eğitimin çok faydalı olduğunu söyledi ve hayatınızda oldukça değişiklik olduğunu da belirttim. Bunun yanı sıra uzun süreli eğitimleri de bu değişiklikleri bizzat kendinize gözlemledik o yüzden bu yazıyı okuyan kişilerden şöyle bir ricam var çocuklarımızı daha küçük yaşta bir kursa yazdırın. Bu kurs jimnastik ve bale olsun daha sonra kişisel gelişim kursları olan pandomim, drama, perküsyon, zarafet gibi kurslarla devam ediyor. Ergenlik dönemine geldiğinde muhakkak etkili konuşma ve diksiyon motivasyon kendini tanıma eğitimlerini tamamlayın. Eğer yetişkinlik döneminde böyle bir şeye karar verdiyseniz zarafet, imaj, iletişim, algı yönetimi, propaganda gibi eğitimler almanızı bol kitap ve youtube kişisel gelişim videosu izlemenizi öneririm.

Haber Ara