Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye'de bir ilk gerçekleşti. Fethiye-Kaş açıkları 21 bin kilometrekarelik alanla Deniz Milli Parkı ilan edildi. Sınırın Meis Adası'nın hemen kuzeyinden geçmesi Yunanistan’ı panikletti.
"FETHİYE-KAŞ DENİZ MİLLİ PARKI"

15 Ağustos 2026 tarihli ve 11626 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Muğla-Fethiye ve Antalya-Kaş açıkları "Fethiye-Kaş Deniz Milli Parkı" ilan edildi. Karar 16 Ağustos'ta Resmi Gazete'de yayımlandı. 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'na dayanan kararla Türkiye ilk kez denizde milli park statüsü oluşturdu. Parkın alanı yaklaşık 21.706 kilometrekare olarak açıklanırken, aynı kararla Kuzey Ege'de Gelibolu-Gökçeada açıklarını kapsayan 1.742 kilometrekarelik ikinci bir park daha kuruldu.
MİLLİ PARK MEİS ADASI'NIN KUZEYİNDEN GEÇİYOR

Haritada en çok dikkat çeken detay park sınırının Yunanistan'a ait Meis Adası'nın hemen kuzeyinden geçmesi oldu. Türkiye kıyılarına sadece 2,7 km uzaklıktaki ada, yıllardır kıta sahanlığı tartışmalarının odağındaki bölgede yer alıyor. Ankara kararı deniz kaplumbağası ve Akdeniz foku gibi türlerin korunması gerekçesiyle açıklarken, sınırın konumu nedeniyle hamle "Mavi Vatan" doktrini kapsamında da yorumlanıyor.
ATİNA'DAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Karar Yunan basınında geniş yankı buldu. Bazı yayınlar adımın çevre gerekçesinin ötesinde jeopolitik hedef taşıdığını iddia etti. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ise sınırların uluslararası sulara taşması halinde bunun uluslararası hukuka aykırı olacağını savunarak, kararın Yunanistan'ın deniz yetki alanlarına ilişkin haklarını hukuken etkilemediğini açıkladı.
