Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında "Hükümlü ve Tutukluların Mesleki Yeterliliklerinin Belgelendirilmesi" protokolü imzalandı.
Protokol için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda imza töreni düzenledi.
Törene, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ve ilgililer katıldı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, törende yaptığı konuşmada, küresel ekonomide rekabetin, sürdürülebilir büyümeyle iyi işleyen bir istihdam piyasasının oluşturulmasına bağlı olduğunu belirterek, son yıllarda istihdam, iş gücünün arttırılması ve iyileştirilmesine yönelik uygulamaların, hem hükümet politikasında hem de Bakanlık programında önemli bir yer teşkil ettiğini söyledi.
İstihdam rakamlarına da değinen Selçuk, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın gayretleri ve girişimleriyle başlattığımız seferberlik kapsamında bu konuda çok başarılı sonuçlara ulaştık. 2017'den bu yana 2 milyonu aşkın vatandaşımızı iş sahibi yaptık." dedi.
Bakanlığın Türkiye'de nitelikli ve belgeli iş gücünün oluşturulabilmesi için önemli çalışmalar yürüttüğünü aktaran Selçuk, iş ve eğitim hayatı ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan 820 ulusal meslek standardının yürürlüğe koyulduğunu dile getirdi.
Meslek standartları ve yeterliliğini ölçme ve değerlendirme faaliyeti gösteren uluslararası akredite 190 sınav ve belgelendirme kuruluşunun yetkilendirildiğini anlatan Selçuk, bu kuruluşların 81 ilde yıllık 3 milyon kişiyi sınava alabilecek kapasiteye ulaştırıldığını bildirdi.
Bakan Selçuk, "İş sağlığı ve güvenliği açısından tehlikeli ve çok tehlikeli sayılan 117 meslekte ise mesleki yeterlilik belgesini zorunlu hale getirdik. Geçtiğimiz ay itibarıyla ülkemizde nitelikli ve mesleki yeterlilik belgeli iş gücü sayımız yarım milyonu aşmış durumda. Adalet Bakanımız Sayın Abdulhamit Gül ile yaptığımız görüşmeler neticesinde hükümlü ve tutuklularımızın da bu sürece dahil edilmesi konusunda bir mutabakata vardık." değerlendirmesinde bulundu.
- "TOPLUMA KAZANDIRILMALARINA KATKI SAĞLAYACAĞIZ"
Hükümlü ve tutukluların iş gücü piyasasına katılımı ve istihdam edilebilmelerinin, iş gücü niteliklerinin yükseltilmesi ve bu niteliklerin belgelenmesiyle mümkün olduğuna dikkati çeken Selçuk, imzalanacak protokolün de ikinci 100 günlük eylem planında bulunan bir madde olduğunu ifade etti.
Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tutuklu ve hükümlülerimizin iş gücü niteliklerini belgeleyeceğimiz önemli bir adımı atmış olacağız. İmzalanacak bu protokolle Tutukevleri İşyurtları Kurumunca verilen mesleki eğitimler sonunda, hükümlü ve tutukluların edindikleri mesleki yeterlilikleri Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlarca belgelendirmiş olacağız. Bu vesileyle, hükümlü ve tutuklularımızın topluma ve çalışma hayatına kazandırılması noktasında önemli bir katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz."
Bakan Selçuk, çalışmanın, mesleki bir yeterliliğe sahip olmanın herkesin hakkı olduğu düşüncesiyle protokolün çalışma hayatına ve istihdam piyasasına önemli katkısı olacağını kaydetti.
- "58 BİN HÜKÜMLÜ MESLEK EDİNDİRME KURSLARINDAN YARARLANDI"
Adalet Bakanı Gül de Ceza İnfaz Kurumlarının her yönüyle hayat okulu olduğunu belirterek burada geçirilen bir günün bazen bir ömre bedel tecrübeye karşılık geldiğini söyledi.
Ceza İnfaz Kurumlarının suçlunun cezasını çekmesinin yanında topluma dönüşünü, ıslahını ve rehabilitasyonunu sağlama amacı da taşıdığını vurgulayan Gül, şöyle konuştu:
"Bugün bu amaca matuf olarak çok önemli bir protokolü, değerli Bakanımızla birlikte imzalayacağız. İnşallah ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Adalet herkesin hak ettiği karşılığı görmesidir. Toplumda huzursuzluk çıkartan kişiler cezasını çekmektedir ama cezasını çeken bu kişilerin bakmakla yükümlü ailelerinin, bunun ceremesini çekmemesi gerekir. Bunun da yolu bu kişilerin topluma ıslah edilerek kazandırılmasıdır."
Bakan Gül, uyuşturucuda tutuklu ve hükümlü olanların topluma karıştıklarında suç işlemeyen bireyler haline getirilmesinin önemine işaret ederek şunları söyledi:
"Eğitim-öğretim temel bir anayasal haktır. Bu anayasal hakkı cezaevinde sağlamak da devletimizin görevi. Suç işleme istatistiklerine bakıldığında da eğitimin suç işlemeyi önleme adına çok önemli bir değer olduğunu hepimiz çok rahatlıkla görebilmekteyiz. Bu çerçevede Aralık 2018 itibarıyla 58 bin hükümlü meslek edindirme kurslarından yararlanmıştır. Tüm bu çalışmalarda Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde 180'den fazla iş kolunda faaliyetler sürdürülmektedir. Mesleki eğitim sürecinin yürütülmesi sürecinde tutuklu ve hükümlülere ücret ödenmekte, bu süreçte iş kazası ve meslek hastalığıyla sigortası yapılmaktadır."
- "İHTİYACI DUYULAN ALANLARA GÖRE KURSLAR AÇILIYOR"
Mesleki eğitimler sonrasında usta öğreticilik, ustalık ve kalfalığın tescilleneceğini belirten Gül, "Bugün ülkemizin saygın kurumlarından olan Mesleki Yeterlilik Kurumu ile imzalayacağımız bu protokol, hükümlülerimizin bu mesleki eğitimleri aldığını belgeleyecek. Özellikle toplumda iş gücü ihtiyacı duyulan alanlara göre mesleki eğitim kursları açılıyor." dedi.
Adalet Bakanı Gül, protokolün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen İstihdam Seferberliğinin de önemli bir parçası olduğunu aktararak şunları şunları kaydetti:
"Birçok kişi cezaevlerinde aldığı bu eğitimlerden sonra iş yeri açmakta, yanında işçi çalıştırmaktadır. Bu protokolün icrasının ardından, verilecek belgeyle tutuklu ve hükümlüler artık daha rahat bir şekilde çalışma hayatında kendilerine yer bulacaklar."
Konuşmaların ardından, Selçuk ve Gül, "Hükümlü ve Tutukluların Mesleki Yeterliliklerinin Belgelendirilmesi" protokolünü imzaladı.