Dolar

32,3436

Euro

34,9108

Altın

2.397,46

Bist

10.190,09

Szijjarto: Türkiye sayesinde dünyayı dolaşmak zorunda kalmıyoruz

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Antalya Diplomasi Forumu'na (ADF) ilişkin, 'Bu Batı Avrupa'nın olmadığı bir Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu gibi.' dedi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-03 11:27:28

Szijjarto: Türkiye sayesinde dünyayı dolaşmak zorunda kalmıyoruz

Szijjarto, Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) AA'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu etkinlikte, Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen ADF 2024'e katılarak AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

ADF'ye ilk defa katıldığını ancak daha önce bu etkinliğe iştirak eden mevkidaşlarından olumlu geri bildirimler aldığını ifade eden Szijjarto, "Bu, Batı Avrupa'nın dışında bir BM Genel Kurulu gibidir." dedi.

ADF'nin tüm kıtalardan çok sayıda ülke temsilcisinin bir araya geldiği, etkili ikili görüşmelerin gerçekleştiği bir platform sunduğuna vurgu yaptı ve "Dünyayla buluşmak için tüm dünyayı dolaşmak zorunda kalmıyoruz." şeklinde konuştu.

Avrupa dış politikasının Ukrayna'daki savaşa odaklandığından dolayı dünya diplomasisinin olumsuz bir algıya sahip olduğunu belirten Szijjarto, Avrupa'da savaş psikolojisinin hakim olduğunu ve diplomatik ve barışçıl tartışmalarda Putin'in ajanı, Rusların dostu veya Kremlin'in propagandacısı gibi etiketlendiklerini söyledi.

Szijjarto, Ukrayna'daki savaşın diplomatik ilişkilerin "yeniden doğmasına" ihtiyaç duyulan bir dönem olduğunu ifade ederek, ADF gibi etkinliklerin bu sürece katkı sağlayabileceğini umduklarını belirtti.

Türkiye ile Macaristan arasında saygı ve güvene dayalı bir ilişkinin olduğunu vurgulayan Szijjarto, bu tür değerlerin uluslararası politikada temel eksiklikleri gidermeye yardımcı olduğunu belirtti. Ayrıca, iki ülke arasında geçen yıl gerçekleşen doğal gaz anlaşmasına atıfta bulunarak, bu yılın ikinci çeyreğinde Macaristan'ın Türkiye'nin gaz ihraç ettiği ilk komşu olacağını söyledi.

İsveç'in NATO'ya katılmasına ilişkin Macaristan Ulusal Meclisi'nin onay vermesi konusunda Szijjarto, İsveç ve Macaristan arasındaki güven eksikliğini ancak yapılan görüşmelerle aştıklarını ifade etti. Genel olarak, hem AB hem de NATO'da genişleme yanlısı bir ülke olduklarını belirterek, bu perspektifle İsveç'in NATO'ya katılmasına izin vermeleri gerektiğini belirtti.

Ayrıca, Ukrayna'daki savaş ve Gazze'deki durum hakkında konuşan Szijjarto, güçlü Amerikan liderliği olmadan büyük güvenlik krizlerinin üstesinden gelinemeyeceğini savundu. Başkan Trump'ın liderliği altında bu krizlerin çözülebileceğine inandığını belirten Szijjarto, çatışmaların diğer ülkelere sıçramamasının önemli olduğunu vurguladı.

Haber Ara