Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Suudi Arabistan-Irak arasında 3 milyar dolarlık ortak fon kararı

Irak Başbakanı Kazimi, Veliaht Prens tarafından duyurulan ‘Yeşil Ortadoğu’ girişimine övgüde bulundu. Irak, Suudi Arabistan'ın Yemen krizini sona erdirme çabalarını desteklediğini duyururken dün gerçekleşen Suudi Arabistan-Irak görüşmesinde siyasi, askeri ve güvenlik alanlarında iş birliği ve koordinasyonun yanı sıra Suudi Arabistan’ın Irak'taki ekonomi sektörlerine yatırımı teşvik amaçlı 3 milyar dolarlık ortak fon kurulması kararlaştırıldı.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-04-01 11:26:42

Suudi Arabistan-Irak arasında 3 milyar dolarlık ortak fon kararı

Başbakan Kazımi, Kral Selman bin Abdulaziz'in davetine karşılık olarak dün (Çarşamba) başkent Riyad'a ilk resmi ziyaretini yaparken Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Başbakan Kazimi'yi Kral Halid Uluslararası Havaalanı'nda karşıladı. Kazimi adına verilen resepsiyona, Riyad Emiri Prens Faysal bin Bender bin Abdulaziz'in yanı sıra askeri sektörlerden çok sayıda prens, bakan ve lider de katıldı. Irak Başbakanı'na ise hükümetinin üst düzey yetkililerinden oluşan bir heyet eşlik etti.

selman-kazmi-ziyaret

Şark'ul Avsat Türkçe'nin haberine göre resmi görüşmenin ardından yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki iş birliği ve koordinasyon düzeyinden duydukları memnuniyeti dile getiren taraflar, aralarındaki iş birliği ve koordinasyonu başta siyasi, güvenlik, askeri, ticari, yatırım, kültür ve turizm olmak üzere çeşitli alanlarda ortak çıkarlara hizmet edecek şekilde sürdürme ve geliştirme konusundaki kararlılıklarını vurgulandı.

Bölge ülkelerine ve tüm dünyaya yönelik bir tehdit olan radikalizm ve terörizm tehdidiyle mücadelede iki ülkedeki yetkili güvenlik kurumları ve merkezleri arasında uzmanlık ve deneyim alışverişiyle ortak iş birliği ve koordinasyonun sürdürüldüğüne dikkati çeken taraflar, ABD liderliğindeki DEAŞ'la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) ile iş birliği içinde Irak'ın terör örgütü DEAŞ'ın kalıntılarıyla mücadele çabalarını desteklemeye devam etme konusunda anlaştılar. İki ülke arasındaki sınırların güvenliğini sağlamada ortak iş birliğinin önemini de vurguladılar.

3 milyar dolarlık fon

ırak suudi arabistan anlaşma

Öte yandan görüşmede, ortak bir Suudi Arabistan-Irak fonu kurulması kararlaştırıldı. Suudi Arabistan, Irak'taki ekonomi sektörlerine yatırımı teşvik etmek ve her iki taraftan özel sektörün katılımıyla Suudi Arabistan ve Irak ekonomilerinin yararlanmasını sağlamak için fona 3 milyar dolarlık katkıda bulundu. Dünya petrol piyasalarının istikrarını sağlamak için, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC + anlaşması kapsamında petrol alanında iş birliği ve koordinasyonun sürdürülmesi ihtiyacıyla, anlaşmanın gerekliliklerine ve tazminat mekanizmasına tam bağlılıkla ve üzerinde mutabık kalınan tüm kararlarla, Suudi Arabistan-Irak Koordinasyon Konseyi şemsiyesi altında enerji ve yenilenebilir enerji alanlarında iş birliği yapılması, ortak eylem planının hareketi geçirilmesi ve hızlandırması, çok taraflı diplomasi çerçevesinde karşılıklı destek alanında koordinasyonun artırılması gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca Suudi Arabistan şirketleri için yatırım fırsatlarının çoğaltılmasının yanı sıra Irak'taki faaliyetlerini çeşitli alanlarda ve yeniden yapılanma çabalarında artırmaları çağrısı yapıldı.

‘Yeşil Ortadoğu Girişimi'

ss

Açıklamada, Irak'ın Suudi Arabistan'ın 12-14 Şubat 2018 tarihleri ​​arasında gerçekleştirilen Irak'ın Yeniden İnşası ve Kalkınması Uluslararası Kuveyt Konferansı'na katılımını, taahhütlerini ve katkılarını övdüğü ifade edildi.

Irak aynı zamanda Veliaht Prens'in yakında başlatılacak olan ve Suudi Arabistan'ın ve bölgenin küresel hedeflere ulaşması için toprağı ve doğayı koruma yönünü ifade eden Riyad'ın Yeşil Ortadoğu Girişimi duyurusuna övgüde bulundu. Irak tarafı, bu girişimlerin ve hedeflerin gerçekleştirilmesinde Suudi Arabistan ile çalışmanın önemini vurguladı.

Diğer yandan açıklamada taraflar arasında imzalanan anlaşmalar arasında çifte vergilendirmeyi önlemek, ekonomiyi çeşitlendirme için kalkınma planlamasında iş birliği, özel sektörün gelişimi ve Suudi Arabistan ihracatının finansmanı üzerine yapılan anlaşmalar yer aldı. Aynı zamanda Güvenlik Medya Ağı ile Suudi Arabistan Yayın Kurumu (BSKSA) arasında yapılan mutabakat zaptı ve Suudi Arabistan'daki Kral Abdulaziz Yayın Evi ile Irak'taki Milli Kütüphane ve Arşivler Kurumu arasında iki mutabakat ve iş birliği zaptı imzalandı.

Haber Ara