Dolar

32,2515

Euro

34,7029

Altın

2.401,76

Bist

10.336,50

Siyasette her şey silbaştan! İttifaklar ne olacak?

Akşener’in masadan kalkması hiç şüphesiz HDP’yi bir kez daha Millet İttifakı için kilit parti konumuna taşıdı. İyi Parti’nin olmadığı bir düzlemde ilişki kurmak hem CHP hem de HDP için çok daha kolay kuşkusuz… Yani bu büyük ihtimalle HDP ile Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bir aday çıkarmayacağı oylarını 5’li Masa’nın adayına kanalize edecekleri anlamına geliyor.

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-06 15:01:35

Siyasette her şey silbaştan! İttifaklar ne olacak?

TIMETURK | İLHAN KESEN

Bu köşede 4 ay kadar önce; 4 Ekim 2022'de “Meral Akşener büyük sürpriz yapacak” başlığıyla yazdığım yazıya ilerleyen süreçte sıklıkla atıf yapmıştım. Sonunda Akşener o sürprizi yaptı ve masadan geçtiğimiz hafta kalktı. Böylece Türk siyasetinde her şeyi sil baştan ele almamızı gerektirecek bir düzleme girmiş olduk. Peki şimdi ne olacak?

6'LI MASA ARTIK 5'Lİ Mİ?

İyi Parti'nin kalkmasıyla Masa'nın artık 5'li olduğu görülse de siyaset sürprizlere gebe… Akşener'in masadan kalkmasıyla HDP ve HDP'nin içinde bulunduğu ittifaka yer açıldığı kanaati yabana atılacak türden değil. Üstelik CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, uzunca bir süredir zaten angajmanda olduğu HDP ile artık çok daha rahat bir ilişki yürütebilecektir. Yani HDP oylarının Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP adayına artık daha rahat yönelebileceğini söyleyebiliriz.

MERAL AKŞENER NASIL BİR ADAY BULABİLECEK?

Hiç kuşkusuz seçimler için geri sayımın sürdüğü bir atmosferde masanın dağılması en çok masayı dağıttığı görülen Akşener'i yaraladı. CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Akşener'in birlikte yol yürüme ve adaylık teklifine olumlu yanıt vermedi. Bunun Akşener'i zora soktuğu anlaşılıyor. Daha da ötesi, bir taraftan partisinin tavanını diğer taraftan da tabanını kontrol altında tutması gerekiyor Akşener'in… Partinin tavanında bir çözülme yok, ancak tabanda neler yaşanacağını ilerleyen süreçte göreceğiz. Kılıçdaroğlu'ndan daha iyi bir aday, oy artışına bile sebep olabilir.

CUMHUR İTTİFAKI NE DİYOR?

Akşener'in masayı dağıttığı süreçte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bilim adamlarıyla toplantıdaydı. Yaptığı ilk değerlendirmede “Dedik ki bu konuyla ilgili ikinci bir gelişmeye kadar biz konuşmayalım. Bunlar eteklerindeki taşları döksünler, eteklerindeki taşları döktükten sonra bir değerlendirmeyi biz Cumhur İttifakı olarak aramızda yaparız. AK Parti olarak da bizler MYK'da, MKYK'da gerekli değerlendirmeleri yaparız ve değerlendirmelerden sonra kararımızı veririz. Yani biz şimdi dökülen taşları toplamak gibi bir derdimiz yok” dedi. Yani aslında Erdoğan, tablonun kendisi için dünden çok daha iyi olduğu görüşünde değil. Bana sorarsanız, daha kötü olduğu görüşünde de değil. Bilakis kapsamlı bir değerlendirme yapılması gerektiği düşüncesinde… Belki çoklu adayın seçimleri ikinci tura taşıyacağının artık daha baskın olduğu görüşünde!

HDP KİLİT PARTİ Mİ?

Akşener'in masadan kalkması hiç şüphesiz HDP'yi bir kez daha Millet İttifakı için kilit parti konumuna taşıdı. İyi Parti'nin olmadığı bir düzlemde ilişki kurmak hem CHP hem de HDP için çok daha kolay kuşkusuz… Yani bu büyük ihtimalle HDP ile Emek ve Özgürlük İttifakı'nın bir aday çıkarmayacağı oylarını 5'li Masa'nın adayına kanalize edecekleri anlamına geliyor.

Ancak burada daha da önemlisi Akşener'in belirleyeceği aday… Toplumda herkeste bir heyecan dalgası yaratabilecek bir aday, HDP'nin kilit parti olma konumunu da, CHP adayının baskınlığını da, İyi Parti'nin yıpranmışlığını da unutturur.

Haber Ara