Dolar

32,2652

Euro

34,7521

Altın

2.402,28

Bist

10.267,45

Partiler CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu için ne diyor?

CHP’nin adayı çok büyük ölçüde kesinleşti ve aday 13 Şubat’ta -çok büyük ihtimalle Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu tarafından- kamuoyuna deklare edilecek. Peki bugün için 6’lı masayı oluşturan partiler Kılıçdaroğlu’nun adaylığı hakkında ne düşünüyor?

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-30 09:38:47

Partiler CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu için ne diyor?

TIMETURK | İLHAN KESEN

Türkiye'nin artık seçim sath-ı mailine girdiği ortada… Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim kampanyalarını uzun bir zaman öncesinden başlattığı söylenebilir. Ancak 6'lı masanın cumhurbaşkanı adayı henüz belli değilse de artık malûmun ilanı bekleniyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan bahsediyorum ve Kılıçdaroğlu uzunca bir süredir, adını koymadığı ürkekçe bir adaylık kampanyası yürütüyor. Önce bütün başkan yardımcılarına “CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu'dur” dedirtti, ardından da sosyal medyadan bu kampanyasını yoğunlaştırdı.

CHP'nin adayı çok büyük ölçüde kesinleşti ve aday 13 Şubat'ta -çok büyük ihtimalle Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu tarafından- kamuoyuna deklare edilecek. Peki bugün için 6'lı masayı oluşturan partiler Kılıçdaroğlu'nun adaylığı hakkında ne düşünüyor?

EN BÜYÜK PÜRÜZ İYİ PARTİ'DE

Bu kapsamda Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için en büyük pürüzün İyi Parti'den olduğu biliniyor. Geçtiğimiz hafta bu kapsamdaki son çıkış İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı'nın istifasıyla sonuçlanırken, İmamoğlu'nun 15'ten fazla ili kapsayan ve “adaylık turu” olarak nitelenen Anadolu gezisini İyi Partili Buğra Kavuncu'nun organize ettiği iddia ediliyor. En nihayetinde masanın genel tutumu Genel Başkan Meral Akşener'in tavrı konusunda da etkili olacağı değerlendirmesi yapılıyor.

DEMOKRAT PARTİ TAM KADRO, SAADET TAVANI KILIÇDAROĞLU DİYOR

Demokrat Parti'de Kılıçdaroğlu ismine bir itiraz yok. Nitekim Genel Başkan Gültekin Uysal, aylar öncesinde Kılıçdaroğlu'nun adaylığını destekleyeceklerini ilan etti. Ancak Saadet Partisi Kılıçdaroğlu'nun ismi noktasında adeta kaynayan bir kazan. Temel Karamollaoğlu'nun ve partinin üst yönetiminin büyük ölçüde Kılıçdaroğlu ismini desteklediği artık sır değil. Ancak Saadet'in tek milletvekili konumunundaki Abdulkadir Karaduman, geçtiğimiz günlerde “Cumhurbaşkanı adayının kazanabilecek bir aday olması gerekir. Bu kişinin de, Bu kişinin de, sayın Temel Karamollaoğlu olması gerektiği kanaatindeyim. Devlet tecrübesiyle, siyasi birikimiyle Sayın Karamollaoğlu'nun olması gerekiyor” dedi. Diğer taraftan Saadet'in tabanında ve teşkilatlarında çok ciddi bir ayrışma olduğu biliniyor. Milli Görüş'ün ekran yüzü olmuş, tanınmış pek çok isminin sadece Kılıçdaroğlu ismi üzerinde değil, bizzat 6'lı masada oturma noktasında dahi Karamollaoğlu'ndan ayrıştıkları açık.

DEVA VE GELECEK'TE PRAGMATİK HESAPLAR

Masanın diğer iki ortağı Deva Partisi ve Gelecek Partisi'nde ise hesaplar alınan sözlere göre yapılmış durumda… Başka türlü bir konjönktürde çok farklı isimlere yönelebilecek Babacan ve Davutoğlu'nun alacakları milletvekili sayısı ve imtiyazlara göre; Kılıçdaroğlu ismine itirazda bulunmadıkları değerlendiriliyor. Bu partilerde de hem teşkilat bazında, hem de genel merkez bazında Kılıçdaroğlu ismine itirazlar görülse de CHP ile seçim sonrasına ilişkin yapılacak anlaşmaların adaylık noktasında belirleyici olacağını söylemek gerek.

Haber Ara