Dolar

32,2692

Euro

34,7640

Altın

2.399,78

Bist

10.189,98

Millet İttifakı’nda hesaplar seçim sonrası bir seçim için!

Millet İttifakı’nın ana hedefi olarak gösterilen “güçlendirilmiş parlamenter sistem”e geçiş için Cumhurbaşkanının bir dönemlik görev süresini tamamlayacağı bildirilmişti. Ancak şimdilerde Ankara’da konuşulanlar Millet İttifakı’nın tüm bileşenlerinde esas hazırlığın seçim sonrası başka bir seçim için yapıldığı yönünde… İşte bu durumun sebepleri…

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-03-28 08:16:45

Millet İttifakı’nda hesaplar seçim sonrası bir seçim için!

TIMETURK | İLHAN KESEN

Mart ayı Türk siyaseti için oldukça çalkantılı geçti. Son günlerde HDP, Hüda Par, Yeniden Refah ekseninde tartışma sürse de ayı, Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve bu kapsamda Meral Akşener ve İyi Parti'nin önce masadan kalkması ve ardından tekrar masaya oturmasıyla başlattık.

NİSBî KAZANIMLI GERİ ADIM

3 Mart'taki toplantıda Meral Akşener'in 6'lı masadan ayrılması ve ittifakı ‘kumar' ve ‘noter' masası olarak suçlaması, en çok kendi partisi içinde rahatsızlık oluşturdu. Akşener'in beklentisi 4 Mart'taki açıklamaları sonrası iki büyükşehir belediye başkanının kendisiyle birlikte hareket etmesi ve bu şekilde ciddi bir kitleyi peşinden sürüklemekti. Ancak bu böyle olmadı, 6 Mart'taki toplantıya Akşener, beraberinde iki belediye başkanını da masaya oturtarak nisbî kazanımlı bir geri adım atmak zorunda kaldı.

İYİ PARTİ'NİN DURUMU BELİRSİZ

Millet İttifakı'nın ana hedefi olarak gösterilen “güçlendirilmiş parlamenter sistem”e geçiş için Cumhurbaşkanının bir dönemlik görev süresini tamamlayacağı bildirilmişti. Ancak şimdilerde Ankara'da konuşulanlar Millet İttifakı'nın tüm bileşenlerinde esas hazırlığın seçim sonrası başka bir seçim için yapıldığı yönünde… Zira masadan kalkmak ve masaya oturmak arasında istediğini bulamayan İyi Parti'de parti içi rahatsızlık bu durumun ana etkeni. Yavuz Ağıralioğlu, bu bağlamda rahatsızlığını dışa vuran tek isim olsa da, rahatsızlar bir tek Ağıralioğlu'ndan ibaret değil. İttifaka hemen hemen yüzde 10'un üzerindeki oy oranıyla katkı sağlayan İyi Parti'deki durumun böyle olması masanın diğer bileşenlerini bu kapsamda planlar hazırlamaya sevk ediyor.

YARDIMCI SAYISI ARTTI

Seçim sonrası bir başka seçimin konuşulmasının diğer bir sebebi ise, iktidar ve medyanın millet ittifakı iktidarında 5 cumhurbaşkanı yardımcısı olacak olmasını fazla bulurken, iki belediye başkanı yardımcısının da buraya eklemlenmesiyle sayının 7'ye çıkması… Diğer taraftan bu isimler için ‘icracı Cumhurbaşkanı yardımcılığı' tanımı yapılsa da cumhurbaşkanı yardımcılıklarının eşitler arasında eşit mi, eşitler arasında üstün mü yoksa eşitler arasında düşük şeklinde mi yapılandırılacağı net değil.

HDP İLE İLİŞKİLER SANCILI GEÇEBİLİR

Seçim sonrası yeni seçim senaryolarının konuşulmasının bir başka sebebi ise artık yoruma yer bırakmayacak şekilde Millet İttifakı'na eklemlenen ve HDP'nin öncülük ettiği Emek ve Özgürlük İttifakı ile ne şekilde ilişki kurulacağı!.. HDP ve ittifaka Cumhurbaşkanı yardımcılığı verilip verilmeyeceği, bakanlık verilip verilmeyeceği ve seçimin kazanılması sonrası kurulacak ilişkilerin gerginleşmesi ihtimali de bunun bir başka sebebi…

Kısaca Millet İttifakı saflarında seçim sonrası gündem maddelerini yazdım. Pek tabii bunlar Millet İttifakı'nın seçimi kazanması halinde konuşulacak, ya seçimi Cumhur İttifakı kazanırsa… O da başka bir yazının konusu olsun.

Haber Ara