Avrupa Komisyonu 4 Kasım 2025 tarihinde Türkiye ülke raporunu açıklamış; raporda Kıbrıs'a ilişkin de değerlendirilmelerde bulunulmuştu.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanlığından rapora ilişkin yapılan açıklamada, raporda Kıbrıs'la ilgili sergilenen yaklaşımın kabul edilir olmadığı belirtildi.
RAPOR, ADİL VE KALICI BİR ÇÖZÜMLE UYUM İÇERİSİNDE OLMADIĞI AÇIKTIR
KKTC Cumhurbaşkanlığından rapora ilişkin yapılan resmi açıklamada, “Avrupa Komisyonu'nun 4 Kasım 2025 tarihinde yayınlamış olduğu Türkiye ülke raporunda, diğer hususlar yanı sıra, Kıbrıs'a ilişkin değerlendirmelerde de bulunulmuştur. Raporda bu hususta sergilenen yaklaşımın, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm için çabalarını yoğunlaştırmasının beklendiği bu yeni dönem ile uyum içerisinde olmadığı açıktır” denildi.
KIBRIS TÜRK HALKININ MEŞRU HAK VE ÇIKARLARI GÖRMEZDEN GELİNDİ
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Raporda Kıbrıs'a ilişkin sergilenen genel tutum, Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarının ve adanın iki eşit kurucu ortağından biri olduğu gerçeğinin görmezden gelindiğini göstermektedir. Nitekim dünyadaki tüm barışgücü operasyonlarının dayandığı temel prensip olan ilgili tüm tarafların rızasının aranması hususunda dahi eleştirel bir dil kullanılmıştır. Bu tarz eksikliklerin esas nedeni Avrupa Birliği'nin uzun bir süredir Kıbrıs'a ilişkin konularda Kıbrıs Türk tarafıyla diyalog kurmaktan kaçınmasıdır.”
RAPORDA, MARAŞ KONUSUNDA MADDİ HATALARA YER VERİLMİŞTİR
Raporda, Maraş konusunda maddi hataların da olduğu vurgulanan açıklamada, “Ayrıca raporda, kapalı Maraş konusunda maddi hatalar da içeren unsurlara yer verilmesi ve Kıbrıs Türk halkının adanın çevresindeki deniz yetki alanları ve doğal kaynaklar üzerindeki eşit hak ve çıkarlarını göz ardı eden bir yaklaşımın belirlenmesi kabul edilemez bir durum teşkil etmektedir” ifadelerine yer verildi.
Kaynak: Timeturk
Yorum Yap