Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Kılıçdaroğlu, kabinede yer almayabilir

CHP lideri Kılıçdaroğlu, AK Parti-CHP koalisyonunun kurulması halinde dönüşümlü başbakanlık için 'Neden olmasın?' dedi. Kabinede görev almasının şart olmadığını da söyledi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-11 09:18:39

Kılıçdaroğlu, kabinede yer almayabilir

Milliyet gazetesine konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümeti kurma görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile pazartesi günü yapacağı görüşme öncesi olası bir AK Parti - CHP koalisyonuna dair değerlendirmeler yaptı.

Kılıçdaroğlu, "Davutoğlu ile görüşmenizde, seçime gitmek için mi dört yıllığına mı koalisyon kuruyoruz diye soracak mısınız?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Sayın Davutoğlu görevlendirildi. Koalisyonu kurma amacıyla geliyor. Hedefleri, ilkeleri nedir, bunları aktaracak ve büyük bir olasılıkla da koalisyon teklifinde bulunacak. Öyle bir soru sormayacağım. Doğrusunu isterseniz ben koalisyonun dört  yıllık bir süre için kurulmasını istiyorum. Bunun için de partilerin birbirlerine karşı samimi davranmaları gerekiyor. Dört  yıllık süreci beraber götürecekseniz, daha işin başında neleri yapacağınızı, yapmayacağınızı, parlamentoda karşılaşacağınız olaylar karşısında nasıl tavır takınacağınızı samimi olarak aktarmanız gerekiyor. Türkiye'nin kısa süreli hangi sorunu var ki? Bütün sorunları derin. Biriken sorunları var. İşsizliğe, ihracata, kura bakın. Uyuşturucudan tutun boşanmaya kadar devam eden dünya kadar sorun var. Dış politikada devasa sorunlar var. Sanayicilerle konuşun, Mısır'ın RO-RO seferlerini iptal etmesinden tutun da Suriye'deki çıkmaza kadar. AB ile ilişkilerde sorun var. Bunları kısa sürede nasıl çözeceksiniz? Gönül ister ki kısa sürede çözelim ve seçime gidelim. Ama hiçbiri kısa sürede çözülecek sorunlar değil. Özellikle dış politika kaynaklı sorunları çözmek, tek başına bizim elimizde değil. Karşı ülkeleri de ikna edeceksiniz."

CHP lideri, dönüşümlü başbakanlık konusu hakkında düşüncelerini "Neden olmasın?" diye özetledi.

"Başbakan yardımcısı niye olayım?"

Kılıçdaroğlu'na, "Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nu Beştepe'de toplayalım dedi. Gider misiniz?" diye de soruldu. CHP liderinin cevabı şöyle:

"Başbakan ben olursam gitmem. Başbakan yardımcısı niye olayım? Belki olmam. CHP ortaklık kurdu diye illa başbakan yardımcısı olacağım diye bir düşüncem yok. Eğer, siz hukukun üstünlüğüne inanıyorsanız, kaçak bir binada Bakanlar Kurulu'nu toplayamazsınız. Eğer yargı bağımsızdır diyorsanız, kaçak binada Bakanlar Kurulu'nu toplayamazsınız. Hem ben hukukun üstünlüğü diyeceğim, hem kaçak bir yerde toplantı yapacağım. Dünyayı güldürüyoruz kendimize. MİT'in TIR'larına geleyim. MİT kime bağlı? Başbakan'a. Niçin Cumhurbaşkanı konuşuyor. O zaman siz Başbakan değilsiniz. Başbakansanız ‘bir dakika' diyeceksiniz Cumhurbaşkanı'na. ‘Ben izin vermeden kimse gelmez' kardeşim sana. Sana bağlı olan birimler varsa, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği. İstediğin kadar konuşabilirsin. Başbakan neden her hafta bir gün Cumhurbaşkanı'na çıkar? Devletin işleyişi hakkında bilgi vermek için. Ama şu anda bırakın MİT Müsteşarı'nı, bazı genel müdürler, kendi bakanlarını, Başbakanı atlayarak Cumhurbaşkanı'na bilgi veriyorlar. Onun için ‘devletin çivisi çıktı' diyoruz. Cumhurbaşkanı'nın kendi anayasal sınırlarına çekilmesini istiyoruz. Hiyerarşiyi bozduğunuz andan itibaren orada sistem bozulur. Ben merak ediyorum mesela MİT TIR'ları ile ilgili MGK'nın kararı var mı? Bu MİT TIR'larının gönderilmesi bir devlet politikası mıdır? Yoksa hükümette birkaç kişinin görüşü müdür? O zaman sorun var demektir."

"Karamsar değilim"

Karamsar olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Karşı tarafı dinlemeden tek boyutlu baştan koşul koymanın çok tutarlı bir davranış olmadığına inanıyorum. Belki onlar bize çok daha güzel bir öneri getirecekler. Kendi alanımızı sınırlamaktan çok Türkiye'nin sorunlarını çözmeye yönelik bir çabanın içinde olmayı düşünüyoruz" dedi.

Kılıçdaroğlu asıl beklentisinin CHP-MHP ve dışarıdan da HDP'nin destek vereceği bir hükümet modeli olduğunu da söyledi. ve "Bunu biz hayata geçirebilirdik" dedi.

63. hükümeti kurma görevini alan Davutoğlu'nun koalisyon görüşmelerinin ilk turu için ilk adresi CHP olacak. Davutoğlu, Pazartesi günü saat 14:00'te CHP lideri Kılıçdaroğlu ile görüşecek. Davutoğlu Salı günü saat 14:00'te MHP, Çarşamba günü de saat 11:00'de HDP'ye gidecek.

Haber Ara