Dolar

32,3361

Euro

34,6650

Altın

2.392,82

Bist

10.159,72

'Başbağlar Katliamı' onu siyasete sürükledi

Genç vekil adaylarından 34 yaşındaki Muharrem Baltacı, kendisini siyasete sürükleyen olayı anlattı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-19 00:53:12

'Başbağlar Katliamı' onu siyasete sürükledi

AK Parti, İstanbul 2. Bölge 23. sıra Milletvekili adayı olan Muharrem Baltacı, siyasete uzanan yolda başından geçenleri ve adaylık sürecini anlattı. 33 sivilin öldürülüp köyün ateşe verildiği 'Başbağlar' olayda yakınlarını kaybeden Baltacı, olaydan hemen sonra köye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavrının kendisini etkilediğini belirtti.

Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; 7 Haziran genel seçimlerinde İstanbul 2. bölge 23. sıradan milletvekili adayı olan Muharrem Baltacı ile “Adaylarla 11 Saat" projesi kapsamında bir gün geçirdik. 5 Temmuz 1993'de, Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü'nde PKK tarafından 33 sivilin öldürülüp köyün ateşe verildiği gün orada olduğunu söyleyen Baltacı, 33 akrabasının öldürüldüğünü, o gün siyasete girmeye karar verdiğini anlatıyor.

ÇALIŞMALARIN STARTI BEYOĞLU'NDAN

7 Haziran seçimlerine sayılı günler kala milletvekilleri sahada ter döküyor. AK Parti İstanbul 2. bölge 23. sıra Milletvekili Adayı Muharrem Baltacı, kendisini takip ettiğimiz gün seçim çalışmalarına Beyoğlu'ndan başladı. Öğle namazı öncesi kendisinden bahseden Baltacı saçının erken yaşta beyazladığını “AK Parti'de olup da saçına ak düşmeyen yoktur" diye espri yapıyor. Çocukken okuldan çıktıktan sonra babasının yanında kasaplık yaptığını anlatan Baltacı “Cumartesi ve Pazar babamın yanında çalışırdım. Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı'nda yetiştim. Üsküdar İmam Hatip Lisesi'nde okudum" diyor. 28 Şubat darbesinden etkilendiğini ifade eden Baltacı, “Çok kavga ettik. Çok fazla cop yedik. Meydanlarda gezdik" diyor.


İKİNCİ ÜNİVERSİTEMİ BİTİRİYORUM

Katsayı engeline takıldığı için üniversiteye ara verdiğini söyleyen Baltacı, İşletme bölümünü bitirmiş. Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde okuyan Baltacı “Okul birinciliğim vardı. Katsayı moralimizi bozdu. 1999 yılında girdiğim ilk sınavda boş kağıt verdim. Okula gitmedim ve askerliğimi tamamladım. 2004 yılında AK Parti'nin istikrarını gördüğüm an üniversite sınavına girdim. Kazandım ve ikinci üniversitemi bitiriyorum" ifadelerini kullanıyor.


"BAŞBAĞLAR'DA 33 ŞEHİT VERDİK"

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar Köyü'nde PKK tarafından 33 sivilin öldürülüp köyün ateşe verildiği gün orada olduğunu belirten Baltacı, “Ailemden 33 kişiyi şehit verdim. O gün yemin ettim ve siyasete girdim" diyerek siyasete giriş hikayesini anlatıyor. Katliam döneminde büyük acılar çektiklerini ifade eden Baltacı “Yaz tatillerinde ailemle Başbağlar'a giderdik. 1993 yılında 3 otobüsle Başbağlar'a gitmek için yola çıktık. 5 Temmuz'da Başbağlar'a geldik. Eli silahlı adamlar gelip akşam ezanı olmadan evleri yakıp yıktılar. Hasta olanları arabaların içine kilitleyip yaktılar. Yengem ve yeğenimi evde kurşuna dizip yaktılar. Cesetlerini hala bulamadık" sözleriyle vahşetin boyutunu anlatıyor. Katliam yaşandığında 12 yaşında olan Baltacı, ailesinde yetim kalan çocuklara erken yaşta babalık yaptığını söylüyor.

Erdoğan'ın tavrı beni çok etkiledi

Baltacı, ilk olarak Refah Partisi'nde Tayyip Erdoğan'ın İl Başkanlığı döneminde siyasete girmeye karar verdiğini söylüyor. Baltacı siyasete nasıl girdiğini şu cümlelerle anlatıyor: “Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Başbağlar'daki katliam sırasında İstanbul il başkanıydı. Katliamın olduğu gün hemen derneğimize geldi. Bize, 'Biz bunları kimlerin yaptığını biliyoruz. Sakın ola kimsenin gazına gelmeyin. Madımak'ı ve Başbağlar'ı yapanlar aynı kişilerdir' dedi. Erdoğan'ın tavrı beni çok etkiledi ve siyasete girmeye o gün karar verdim."

Baltacı, pastaneye girip vatandaşa pasta ikram etti.

Sokağa yürüyen merdiven talebi

Halkın beklentisinin çok yükseldiğini söyleyen Baltacı “Sokağına yürüyen merdiven isteyenler var" diyor. Oradan Kasımpaşa'ya gitmek için yola çıkan Baltacı pastaneye girip vatandaşa pasta ikram ediyor. Kasaba girip seçmene kendi elleriyle kıyma yapan Baltacı, müşterisine indirim yapıyor. Haliç Sosyal Tesisleri'ne giden Baltacı orada karşılaştığı türkücü Mahmut Tuncer'den oy istemeyi de ihmal etmiyor.

Baltacı engelli vatandaşların isteklerini dinledi.

TANDIR YAPTI

Çıksalın'daki esnafı ziyaret eden Baltacı, girdiği bir tandır evinde Erzincanlı hemşehrileri ile birlikte tandır ekmeği yaptı. Tandıra attığı ekmeği pişiren Baltacı, ekmekten hemşehrilerine ikram etti. Baltacı daha sonra 12 yaşında vefat eden Senanur isimli kız çocuğunun mevlidine katıldı. Aileye başsağlığı diledi.

Esnafı ziyaret eden Muharrem Baltacı tandır yaptı.

CHP'lilerden oy istedi

Esnaf ziyaretinde yoldaki vatandaşlarla sohbet eden Baltacı CHP seçim otobüsünü durdurup oy istedi. Rakip partilerden oy istediğini ifade eden Baltacı “Geçenlerde herhangi bir partinin minibüsünü durdurdum. Önce kapıyı açmıyorlardı. 'Açın, karanfil getirdim size' dedim. 'Adayınızım, sizden oy istiyorum' dedim. Şaşırıyorlar ve 'siz AK Partilisiniz' diyorlar. Ben 'Olsun biz kardeşiz, seçim geçici kardeşlik baki' diyorum. Ben oylarımı böyle topluyorum" ifadelerini kullanıyor.

Düğünden sonra seçim çalışmalarına

2009 yılında Trabzonlu bir hanımla görücü usulüyle evlenen Baltacı, düğünün ertesi günü bayrak asmaya gittiğini belirtiyor. Baltacı “Evliliğim seçim dönemine denk geldi. Evlendiğimin ertesi günü teşkilat kapıya geldi. 'Başkanım bayrak asmaya gidiyoruz' dediler. Bende onlarla bayrak asmaya gittim" diyor. Baltacı'nın eşi AK Parti Kadın Kolları'nda görev alıyor. Savunma sanayi sektöründe çalışan Baltacı gençlerle ilgili pek çok projeyi hayata geçirmek istediğini ifade ediyor. Gençlerin okurken istihdamının sağlanması gerektiğini vurgulayan Baltacı “Projelerim var. Mesleğe dayalı adam yetiştirmek istiyorum" diyor.

Haber Ara