Dolar

32,2116

Euro

35,0874

Altın

2.471,34

Bist

10.158,63

Bakan Fidan: Hedefimiz İsrail'e karşı kolektif hareket

Al Jazeera'ye konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü saldırılara ilişkin Türkiye'nin yol haritasıyla ilgili konuştu.

6 Ay Önce Güncellendi

2023-11-19 00:32:48

Bakan Fidan: Hedefimiz İsrail'e karşı kolektif hareket

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar merkezli Al Jazeera kanalına konuştu. Hatice Benganna'ya verdiği özel mülakatta Türkiye'nin İsrail ile ilişkileri kesmeyi düşündüğünü ancak kolektif hareket etmenin öncelikli olduğunu söyleyen Fidan şunları söyledi:

"Gazze'nin yönetimiyle ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Şu anki sorun Gazze'nin korunmasıyla ilgilidir. İki devletli çözüm olmadan, Gazze'yi kim yönetecek tarzında bir sorunun tartışılmasını kabul etmiyoruz. Gazze zaten savaştan önce yönetiliyordu, şimdi de yönetilmeye devam edebilir. Gazze'nin yönetilme problemi yok. Gazze'nin problemi işgal altında olması, bombardımana tutulmasıdır. Gazze'de ne elektrik bıraktılar ne su bıraktılar. Alt yapıyı yok ediyorlar, hastaneleri okulları bombalıyorlar. İnsanlar orada yaşayamasın, çekip gitsin istiyorlar. Gazze'de şu an güç kullanımına dayalı bir kuşatma var. İslam ülkeleri ellerindeki bütün diplomatik araçları kullanarak bu problemi çözmek için çalışmalıdır.

İsrail'e karşı beraberlik mesajı

"Bizim hedefimiz İsrail'e karşı bu sefer kolektif olarak hareket etmektir. Önemli olan diğer ülkelerle hep beraber karar alıp, hep beraber baskı yapmak. Katliam ve bombalamalar sürerken Amerika'nın İsrail'e desteği devam ederse, bu küresel bir kriz yaratacaktır. Şimdi Gazze'deki kuşatmayı kırmak için diplomatik yollara başvuruyoruz, bu yollar işe yaramazsa başka yollar da var.

-İsrail'le ilişkileri kesmeyi görüştük ama ortak karar almayı hedefliyoruz ve eylemimizin sınırı yok.

-Blinken'le açıkça konuştum, kalıcı ateşkes istedik ve yerinden etme politikasını reddettik.

Haber Ara