Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

'AKP lobi için CIA’in eski başkanıyla anlaştı'

ABD Adalet Bakanlığı'nın iddiasına göre 'AKP, lobi için CIA’in eski başkanıyla anlaştı'...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-09 02:26:49

'AKP lobi için CIA’in eski başkanıyla anlaştı'

Amerikan gizli haber alma örgütü CIA eski başkanlarından Porter Goss'un danışmanlık hizmeti ve lobi çalışmaları için AK Parti hükümetiyle anlaştığı ABD Adalet Bakanlığı tarafından iddia edildi.

Zaman Gazetesi'nin Diken.com'a dayandırdığı habere göre, The Intercept, Porter Goss'un AK Parti hükümetiyle anlaştığına dair ABD Adalet Bakanlığı'ndaki kayıtlara ulaştı. Dış Temsilciler Tescil Yasası kayıtlarına göre hali hazırda Amerika'da Türkiye adına faaliyet gösteren Dickstein Shapiro danışmanlık firmasının bünyesindeki Porter Goss, bundan sonra Türkiye lehine çalışacak.

Goss'un Türkiye'ye anti-terörizm dahil çeşitli konularda danışmanlık yapacağı ayrıca ABD Konge üyeleri arasında ‘Türkiye'nin önemine dair‘ lobi faaliyetleri yürüteceği belirtildi.

2006'da CIA'DEN İSTİFA ETTİ

2004’'te CIA'in başına atanan Cumhuriyetçi kökenli Goss, 11 Eylül’den dolayı eleştirilen teşkilatta iddialı bir değişime girişmiş, birçok bürokrat ve ajanı karşısına almıştı. Goss 2006'da sürpriz bir şekilde dönemin başkanı George W. Bush'a istifasını sunmuştu.

Türkiye'nin Goss seçimi ‘tuhaf'

Öte yandan The Intercept'in haberinde Goss'un CIA günlerinde “Özgürlüğe alternatif hiçbir şey yoktur. Kadın ve erkeklerin potansiyellerinin tamamına ulaşabilmesini sadece özgürlük sağlayabilir” açıklaması hatırlatılırken, Türkiye'deki basın özgürlüğü düşünüldüğünde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'sinin Goss seçiminin ‘tuhaf‘ olduğu belirtildi.

Hükümetin birçok gazeteciyi tutuklattığı, barışçıl gösterilere şiddetle karşılık verdiği ve sosyal medya sansürleri de hatırlatıldı.

Haberde Türkiye'nin IŞİD'le mücadele konusunda ABD'nin yanında yer aldığı ancak IŞİD militanlarının hala Türkiye'nin Irak ve Suriye sınırlarından kolayca geçiş yapabildiği de vurgulandı.

Haber Ara