Dolar

32,2597

Euro

34,7889

Altın

2.401,02

Bist

10.184,48

6’lı masanın en büyük rakibi yine kendisi

6’lı masanın üç partisi kriz yumağında!.. CHP’de adaylık, İyi Parti’de kongreler üzerinden yaşanan ayrışma, SP’de Haymana Mutabakatı üzerinden kendini gösteriyor. İşte parti kulislerinde son günlerde yaşananlar…

1 Yıl Önce Güncellendi

2023-01-24 09:36:23

6’lı masanın en büyük rakibi yine kendisi

TIMETURK | İLHAN KESEN

Seçimin tarihi hemen hemen netleşiyor. Farklı bir gelişme olmazsa Türkiye 14 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı ve Meclis'i belirleyecek seçimlere gidecek. Siyaset, 6'lı masanın adayına odaklandı, ancak 6'lı masa; masanın sorunları kadar masayı oluşturan partilerin iç sorunlarıyla da gündemde!

CHP'NİN ADAYI BELLİ Mİ?

Masayı masa yapan parti ve lider hiç şüphesiz CHP ve genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Son aylarda CHP'den her ne kadar sayısız “Adayımız Kılıçdaroğlu” açıklaması gelse de halen bir yerlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş isimleri zikredilmeye devam ediyor.

İYİ PARTİ'DE KRİZLER BİTMİYOR

İyi Parti ise aday krizinde İmamoğlu/Yavaş yanlısı tutumunu sürdürürken, kongrelerinde krizler yaşamasıyla gündemde… Henüz Genel Başkan Meral Akşener'i hastanelik eden Ankara kongresinin yankıları bitmeden şimdi de parti içinde İzmir kongresi üzerinden bir kapışma yaşandı. Ankara'da Koray Aydın üzerinden yaşanan hizipleşme İzmir kongresinde ise Müsavat Dervişoğlu üzerinden kendisini gösterdi. Bu aynı zamanda başka bir sorunun işareti: Kuruluşunda milliyetçi kodlara atıf yapan İyi Parti bu kapsamda MHP kökenli Koray Aydın ve Müsavat Dervişoğlu gibi isimlerden büyük güç alıyordu. Bu isimlerin son günlerde krizlerin göbeğinde yer alması ise İyi Parti'nin parti içi faylarında kırılma yaşanabileceği şeklinde okunuyor.

SAADET PARTİSİ'NDE HAYMANA MUTABAKATI KRİZİ

CHP ve İyi Parti'de yaşanan krizlerin bir benzeri Saadet Partisi'nde de kendisini gösteriyor. Partinin Ekim sonunda gerçekleşen kongresi öncesi Haymana Mutabakatı olarak ortaya çıkan yapı, geçtiğimiz hafta içinde kendisini bir kez daha hatırlattı ve milli görüşçü Cumhurbaşkanı adayı istedi. Bu kapsamda da partinin lideri Temel Karamollaoğlu adını zikretti. Eş zamanlı olarak daha önce “AK Parti'ye İstanbul seçimlerini biz kaybettirdik” açıklamasıyla meşhur olan IGMG'nin eski başkanı Hasan Damar, seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı. Saadet Partisi'nde kamuoyuna yansıyan kriz bu isimlerle haber konusu olsa da süreçten rahatsızlık duyan isim sayısı elbette ki bunlarla sınırlı değil. Çok sayıda eski Milli Gazete yazarı, TV5 programcısı, eski SP yöneticisi, MİLKO yöneticilerinin de süreçten açıkça rahatsızlık duydukları ve bunu yakın çevrelerinde dillendirdikleri biliniyor.

DİĞER PARTİLER

Masayı oluşturan diğer partiler Gelecek, Deva ve Demokrat Parti'de de küçük çaplı krizler yaşansa da bu partiler daha ziyade sürecin zarar görmemesi beklentisinde… Bir küçük parantez; Deva'da HDP ile milletvekili listeleri üzerinden bir ilişkiye girilip girilmeyeceğinin netleşmesi beklentisi partinin gündeminde üst sıralarında yer alıyor.

Haber Ara