Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor 2021-2022? Kış lastiği cezası ne kadar?

Ülkemizde her yıl yapılan kış lastiği uygulamasının bu yıl ne zaman başlayacağı vatandaşlar tarafından merak konusu haline geldi. Peki, kış lastiği ne zaman takılması gerekiyor? Kış lastiği cezası ne kadar 2021-2022?

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-01-25 15:40:25

Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor 2021-2022? Kış lastiği cezası ne kadar?

Ülkemizde 1 Aralık 2020 tarihinden bu yana devam eden ticari araçlara getirilen kış lastiği zorunluluğu bu yılda devam ediyor. Uygulama her yıl olduğu gibi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor. Kış lastiği uygulaması, 1 Aralık'ta başlayacak ve 1 Nisan 2022'ye kadar devam edecek.

Kış lastiği takmayan sürücüler ne kadar ceza ödeyecek?

Kış lastiği uygulamasını yerine getirmeyen şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araç sahiplerine geçen yıl 835 TL trafik cezası kesiliyordu. Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı kapsamında 1 Ocak 2022 itibarıyla güncellenecek.

Kış lastiği uygulaması kimlere yönelik?

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç” Hava sıcaklıkları 7 dereceye ve altına indiğinde, artık kışlık lastikleri takmanın zamanı gelmiştir. Kışın meydana gelen trafik kazalarının sebebi çoğunlukla mevsime uygun olmayan lastiklerin kullanılmasıdır. Çünkü yaz lastikleri soğuk havalarda, karlı ve buzlu zeminlerde tutunma kaybına, frenlemelerde kaymaya, savrulmaya ve hakimiyet kaybına yol açar." Açıklamasında bulundu.

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki ticari maksatla kullanılmayan araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması önem arz ediyor. Kış lastiği uygulamasıyla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuşu ve yüksek güvenlik sağlıyor.

Kış lastiği hangi araçlara zorunlu?

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekiyor. Ticari araçlar için ise zorunlu.

Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.

Resmi Gazete'de kış lastiği zorunluluğuna yönelik verilen bilgilere göre, Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur.

 

Haber Ara