ADEM EYÜPOĞLU
Türkiye’de fabrika kurma planları yılan hikayesine dönen BYD’nin en büyük fabrikasını tayfun vurdu. Çin’in güney bölgesini etkileyen en şiddetli tropikal fırtınalarından biri olarak gösterilen Noul tayfunu, BYD'nin Shenzhen fabrikasını vurdu. Önüne gelen her şeyi paramparça eden tayfun nedeniyle teslimat için açık otoparkta bekletilen çok sayıda sıfır kilometre otomobil kullanılamaz hale geldi.

ÜRETİM DURDU, HATLAR SUSTURULDU
İlk belirlemelere göre tayfun nedeniyle fabrikanın iki büyük üretim hattı güvenlik gerekçesiyle iki gün boyunca durduruldu. Üretim yeniden başlamış olsa da, fabrikanın normal çalışma temposuna henüz ulaşamadığı belirtiliyor. Bu nedenle özellikle son dönemin en çok ilgi gören modellerinden Da Tang ve Ti7 için teslimat sürelerinin uzaması bekleniyor.

ASIL DARBEYİ PARK HALİNDEKİ ARAÇLAR ALDI
Tesis binalarında büyük bir yıkım yaşanmasa da, açık alanda sevkiyat sırasını bekleyen araçlar aynı şansı yakalayamadı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde;
Kırılan ön camlar,
Göçen kaportalar,
Derin çizikler,
Devrilen ağaçların altında kalan otomobiller dikkat çekti.

MİLYONLUK HASAR OLUŞTU
Hasar gören otomobiller onarılsa bile normal müşterilere teslim edilmeyecek. BYD son aylarda özellikle yeni nesil Blade Battery 2.0 bataryalarına olan yoğun talep nedeniyle teslimat temposunu artırmaya çalışıyordu. Ancak tayfunun hazır teslim araç stokuna zarar vermesi, bekleme sürelerini yeniden uzatabilir. Özellikle yüksek sipariş alan modellerde müşterilerin araçlarına kavuşması planlanandan daha uzun sürebilir. Bir gecede oluşan fırtına, milyonlarca dolarlık otomobilleri kullanılmaz hale getirirken, binlerce müşterinin teslimat takvimini de altüst etti. Şimdi otomotiv dünyasının merak ettiği tek soru şu:

BYD, bu beklenmedik krizin etkilerini ne kadar sürede tamamen ortadan kaldırabilecek? Türkiye fabrikasını açmış olsaydı krizi en az hasarla atlatabilir miydi?