Dolar

32,2501

Euro

34,6848

Altın

2.394,62

Bist

10.247,75

Siirt'teki ''ışık hadisesi''ne engel

Siirt'in Tillo ilçesinde 260 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri'nin yaptırdığı ışık düzeneğiyle, güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucunu aydınlatması hadisesi, yağmurlu hava nedeniyle izlenemedi.

2 Ay Önce Güncellendi

2024-03-21 09:28:56

Siirt'teki ''ışık hadisesi''ne engel

Valilik himayelerinde düzenlenen programa Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesi ev sahipliği yaptı. Sabah namazında, ilçede bir araya gelen vatandaşlar için planlanan etkinlik, hava koşullarının olumsuzluğu nedeniyle Tillo Belediyesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Programda, Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayıp İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hayatını ve olayı anlatan belgesel gösterimi yapıldı. Ayrıca, ilahiler de seslendirildi. Saat 06.25 sularında gerçekleşmesi beklenen olay, yağmurlu hava nedeniyle gerçekleşmedi. Bunun üzerine, vatandaşlara belediye binasında kurulan dev ekrandan olayın gerçekleşmesini yansıtan eski görüntüler izletildi.

Programa Vali Kemal Kızılkaya, Vali Yardımcısı Şeyma Aktaş Semiz, Tillo Kaymakamı Mehmet Ali Semiz, Tillo Belediye Başkanı İdham Aydın, İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk, İl Müftüsü Şakir Pinal ve vatandaşlar katıldı. İbrahim Hakkı Hazretleri'nin, hocası İsmail Fakirullah'ın 1734'teki vefatından sonra yaptığı "Işık Hadisesi" adlı olay, her yıl ekinokslarda gerçekleşir. Bu olayda, güneşin doğuşuyla ışık, özel bir pencereden türbeye ulaşır ve bu manzara her yıl büyük bir merakla izlenir.

Restorasyon çalışmalarıyla 1960'lı yıllarda pencerenin yerinin değiştirilmesi sonucu olayın gözlemlenmesi zorlaşmış, ancak 2011'de yapılan çalışmalarla yeni bir pencere açılarak olayın tekrar izlenmesi sağlanmıştı.

Haber Ara