Dolar

32,4319

Euro

34,8184

Altın

2.404,11

Bist

10.208,65

İlahiyatçı avukat Yıldırım: Aleviler ve solcular İslam konusunda bilgisizler

57 yaşında İlahiyat Fakültesi mezunu olan avukat Ali Yıldırım, İndependent Türkçe’ye verdiği mülakatta, Alevilik ve sol hareketler üzerine yaptığı araştırmalarında edindiği kanaatlerini paylaştı. Aleviliğin İslam dışında kendine özgü bir inanış olduğunu iddia eden Yıldırım, Aleviliğin çıkışında Anadolu'da ilkçağlarda yaşamış halkların inanışlarından da etkili olduğunu ileri sürüyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-20 15:18:38

İlahiyatçı avukat Yıldırım: Aleviler ve solcular İslam konusunda bilgisizler

Yıldırım, Ali Kemal Erdem'in kendisine yönelttiği, “Sol ve Alevi kesime ilahiyat okumalarını tavsiye eder misiniz?” sorusunu şöyle cevap verdi;

"Bir Alevi, hayata soldan bakan bir insan olarak şunu açıklıkla söylemem lazım: Aleviler ve solcular İslam konusunda bilgisizler. Ortaokul İmam Hatip öğrencisi kadar bile bilgi sahibi değiller.

Solcular halkımızın dinine saygılıyız türünden bir savunma ile kendilerini kurtarmaya çalıştılar. Dokunmadılar, o alanı bir tabu olarak gördüler. Kuşkusuz bunda egemen çevrelerin solu kitlelerin gözünden düşürmek için solcuların "Allahsız" olduğu yönündeki propagandasının da elbette etkisi söz konusu. Ama tarih ve sınıf perspektifinden konu bilimsel olarak ele alınabilirdi. Bir Hikmet Kıvılcımlı var bu konulara kafa yormuş."

"Aleviler, anlatıyı gerçek İslam olarak görüyorlar"

Alevilere gelince, onların durumu daha da vahim. İslam konusunda bilgi sahibi olmadıkları gibi kendi kafalarında kurguladıkları anlatıyı gerçek İslam olarak görüp, tarihsel İslam'ın yerine koymak gibi derin bir trajedi yaşıyorlar. Anlatıları gerçekten de kendi yazdıkları anlatı bu kadarla kalsa çok değerli ve anlamlı itiraf edeyim ben bu anlatılara sahipleniyorum. Ama iş o anlatıyı komşu inancın üzerine giydirmeye gelince çıkmaza giriliyor. Aleviler İslam gerçekliğini kavradıkça kendi yollarının bu inançla en küçük bir akrabalığının olmadığının bilincine varacaklardır. İki ara bir derde kalma gibi sanal bir yanılgıdan kurtulacaklardır.

Haber Ara