Dolar

32,3448

Euro

35,0981

Altın

2.310,54

Bist

9.079,97

Hangi ülke okumaya ne kadar vakit ayırıyor?

Dünyada hangi ülke okumaya ne kadar vakit ayırıyor, hangi türleri tercih ediyor? Son bir yılın verilerine göre Hindistan, haftada yaklaşık 11 saatle listenin başında. En ciddi kitap okuyucuları ise Y kuşağı. Peki ülkemizde durum nasıl?

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-05-28 18:05:49

Hangi ülke okumaya ne kadar vakit ayırıyor?

Dünyanın en çok okuyan ülkeleri açıklandı.

Hindistan, Tayland ve Çin listenin başını çekerken, tüm nesiller arasında en çok kitap okuyan Y kuşağı oldu. Z kuşağının okumaya ilgisinde ise artış var.

ABD'de en çok suç romanları okunurken, Avrupalılar okumaya günde ortalama bir saat ayırıyor. Kanada ve Almanya listenin 20. sıralarında yer alıyor.

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre dünyada en çok okuyan ülke haftalık 10 saat 42 dakika ile Hindistan oldu. Ülkede Aşk romanları, popüler bilim-kurgu, fantastik ve dini kitaplar, okuyucuların en çok tercih ettiği türlerin başında geliyor.

Türkiye 5 saat 54 dakika ile listenin 18'inci sırasında... "Okumak insanın kendini anlamlandırma çabasıdır"

thumbs_b_c_0ee11cb8df8ef7f266d8fd91be6df1dd

Yazar Abdurrahim Karadeniz okuma eyleminin ciddiyetine dikkati çekti. Yazar/Yayıncı Abdurrahim Karadeniz, "Her türlü alışkanlıkta bir tekdüzelik, bir aynı durumun devam etmesi söz konusudur. Oysa okuma eylemi, başlı başına dünyayı insanı, hayatı ve insanın kendisini yeni baştan anlamlandırma çabasıdır." dedi.

Ülkemizde en çok okunan türler ise aşk ve kişisel gelişim kitapları... "Bir kitap okudum hayatım değişti"

thumbs_b_c_239e44d1ffde539a21cb5c1146f674ec

Abdurrahim Karadeniz, "Yaşadığımız zamanlarda en sıkıntılı konu zaman konusu Fuzuli'nin Leyla ile Mecnun'unu okuyup anlayacak bir zaman bulamadığından dolayı Leyla ile Mecnun'un verdiğini kişisel gelişim kitaplarından çabucak elde etmeye çalışıyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Yazar Karadeniz, okumanın bir disiplin gerektirdiği söyledi:

"Okuyucunun da 'ben bir kitap okudum dünyam değişecek' diye okuma serüvenine başlaması lazım. Bu düşünce ile okumaya başlarsa bir gün mutlaka dünyasını değiştirecek kitapla karşılaşacaktır."

TRTHaber

Haber Ara