Dolar

32,3932

Euro

34,8444

Altın

2.430,72

Bist

9.915,62

Cumhuriyet vesikalarından Sivas Kongresi

Kongrede alınan kararlar Türk tarihinde dönüm noktası niteliği taşımış, milli dayanışmanın perçinlenmesine yol açmıştır...

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-03 09:28:34

Cumhuriyet vesikalarından Sivas Kongresi

 Kurtuluş Savaşı mücadelesinin en önemli ayaklarından birisi de Sivas Kongresi. Alınan kararlarla Türk tarihinde dönüm noktası olan kongre milli dayanışmanın da temelleriin atılmasına neden olmuştur.

Yurdun muhtelif bölgelerinden katılımcıların olduğu ve Mustafa Kemal'e en büyük desteğin sağlandığı kongre kurtuluşumuzun da tarihi vesikaları arasında yer alıyor...
Sivas Kongresi, Mustafa Kemal'in Amasya Genelgesi'ni açıkladıktan sonra bir çağrı üzerine I. Dünya Savaşı'ndan sonra işgale uğrayan Türk topraklarını kurtarmak ve Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak için çareler aramak amacıyla seçilmiş ulus temsilcilerinin Sivas'ta bir araya gelmesiyle, 4 Eylül 1919 - 11 Eylül 1919 tarihleri arasında gerçekleşen ulusal nitelikte bir kongredir.

Cumhuriyet'e giden yolda önemli bir adım

Burada alınan kararlar, daha önce gerçekleştirilen Erzurum Kongresi kararlarını genişleterek tüm ulusu kapsar bir nitelik kazandırmış ve yeni bir Türk Devleti'nin kuruluşuna temel olmuştur; bu nedenle Sivas Kongresi'nin Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki önemi büyük.

Sivas Kongresi'nde, Erzurum Kongresi'nde alınan vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığıyla ilgili kararlar aynen kabul edildi.

Kongre aynı zamanda Cumhuriyet Halk Partisi'nin ilk kurultayı olarak kabul edilmektedir. İrâde-i Milliye gazetesinin çıkarılmasına bu kongrede karar verildi..

Kongrede doğu illeri adına delege olarak Erzurum Kongresi'nde seçilen Heyet-i Temsiliye (Temsil Kurulu) üyeleri bulunuyordu. Batı ve Orta Anadolu illerinden gelen diğer temsilcilerin de katılımı sayesinde Sivas Kongresi, ulusal bir kongre niteliği kazanmıştı.

Kongreye katılan delege sayısı tartışmalı bir konudur. Ankara gibi bazı illerde vâlilik baskısı ile delege seçimi gerçekleşememiş, bazı illerden seçilen delegelerin ise yola çıkması engellenmiş, bu nedenle kongreye katılamamış veya kongre çalışmaları bittikten sonra Sivas'a gelebilmişlerdi.

4 Eylül 1919 - 11 Eylül 1919 tarihlerinde düzenlenen ve kurtuluşun vesikalarından olan Kongre uluslararası alanda da Türk siyasetinin iç gelişmelerini ve bu gelişmelerde Türk savunmasının giderek güçleneceğinin sinyallerini vermiş, uluslararası basında da ilgi görmüştür...

 

Haber Ara