Dolar

32,3787

Euro

34,7386

Altın

2.405,86

Bist

10.082,25

Çinli sanatçı: Batılı sanatçılar para ve ün peşinde

Çinli sanatçı ve aktivist Ai Weiwei (66), Batı'nın Gazze'ye yönelik sansürünün Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zıdong dönemindekiyle aynı olduğunu belirtti.

3 Ay Önce Güncellendi

2024-02-05 17:51:03

Çinli sanatçı: Batılı sanatçılar para ve ün peşinde

İngiliz Sky News kanalına konuşan Çinli muhalif sanatçı Weiwei, İsrail sorunuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle Kasım 2023'te Londra'daki bir galeri tarafından sergisinin iptal edilmesine ilişkin konuştu.

2_368

Weiwei, toplumun her türlü sorgulama ya da tartışmadan kaçınmak için çok çekingen davrandığını, çok sayıda insanın temel fikirlerini söyledikleri için kovulduğunu ve sansürlendiğini, bu durumun çok yaygın hale geldiğini vurguladı.

BATI, ÇİN'DEKİ SANSÜRÜ DE GEÇTİ

Ailesinin Mao Zıdong döneminde 1 yaşındayken sürgüne gönderilmesine atıfta bulunan Weiwei, "Ben bu ağır siyasi sansürün içinde büyüdüm. Fakat bugün Batı'da sizin de aynı şeyi yaptığınızı hatta bazen daha da saçmaladığınızı fark ediyorum." dedi.

6OLK5slB

Gazze ile ilgili yorumları nedeniyle iki New York Üniversitesi profesörünün görevden uzaklaştırılmasını da eleştiren Weiwei, şu ifadeleri kullandı:

"Bu gerçekten bir kültür devrimi gibi, farklı tutumları olan herkesi yok etmeye çalışıyor, net bir görüşü bile yok etmeye çalışıyor. Bence bunun, Batı'da, üniversitelerde, medyada, her yerde bu kadar yaygın bir şekilde yaşanmış olması çok üzücü. Üniversitelerde ya da siyasi sektörde, hiçbir yerde gerçekler hakkında konuşamazsınız."

"BATILI SANATÇILAR PARA VE ÜN PEŞİNDE"

Weiwei, Batılı sanatçıların ifade özgürlüğünü savunmak için yeterince çaba gösterdiklerine inanıp inanmadığı sorulduğunda da bu kişileri "kapitalizm tarafından yozlaştırılmış" olarak niteledi ve sadece para ve ünlü olma peşinde oldukları yorumunda bulundu.

3_207

Heykel, enstalasyon, küratörlük, fotoğraf ve film alanlarındaki çalışmalarıyla tanınan Weiwei, X hesabından yaptığı ve daha sonra sildiği paylaşımında, Yahudi halkına yapılan zulümle ilgili suçluluk duygusunun, Arap dünyasına aktarıldığını ve Arap dünyasına karşı kullanıldığını belirtmişti.

YAHUDİLER AMERİKAN MEDYA-FİNANS VE KÜLTÜR ALANINDA ETKİLİ

ai-weiwei-perspective-1220

Weiwei, Yahudi toplumunun ABD'de medya, finans ve kültür alanlarında önemli etkiye sahip bulunduğunu ve Amerika'nın İsrail'e yaptığı yıllık 3 milyar dolarlık askeri yardımın iki ülkenin ortak kaderi olduğu anlamına geldiğini kaydetmişti.

Haber Ara