Osmanlı Sultanı 1. Ahmed'in emriyle 1615'te kurulan, 1925'te kapatılan ve geçen ekimde yeniden açılan Bursa Mevlevihanesi, Konya'dan gelen Özçakıl tarafından semazenlerin eğitildiği ve sema mukabelelerinin yönetildiği bir merkez haline getiriliyor.
Özçakıl, Bursa Mevlevihanesi'nde semazenlerin yetiştirilmesinden ve sema mukabelelerinde görev almaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Yoğun programlarına rağmen Bursa'yı ihmal etmemeye çalıştığını belirterek, her perşembe günü buraya gelerek programlara katıldıklarını ve destek verdiklerini söyledi. Ayrıca, Mevlevihane'nin yeniden ayağa kaldırılmasında emeği geçen Bursa Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.
Özçakıl, Bursa Mevlevihanesi'nde çoğunluğu lise öğrencisi 15 genç semazenle perşembe günleri sema mukabelesi icra ettiklerini ve eğitim sürecini anlattı. Semazenlerin eğitiminde, başlangıçta "sema meşk tahtası" kullanarak çark eğitimi verildiğini ve ardından sema eğitimine geçildiğini belirtti. Bu eğitimlerin semazenlerin yeteneklerine göre değişebileceğini ancak asıl amaçlarının, Hazreti Mevlana'nın öğretilerini, maneviyatı, ahlakı ve yaşam tarzını semazenlere aktarmak olduğunu vurguladı.
Özçakıl, Mevlevihanelerin Hazreti Mevlana'nın düşüncesi, yaşantısı ve Mesnevi'siyle örnek kamil insan yetiştirme modellerinden biri olduğunu belirtirken, semazenin sema ederken Allah'ı zikrettiğini ve semanın Mevlevilerin zikri olduğunu ifade etti. Mevlevihane ve müzesinden sorumlu Burak Ercim de sema mukabelelerine yoğun ilgi olduğunu dile getirdi.