Konya Beyhekim Mahallesi'nin örnek davranışının hikayesi, TBMM Kültür Varlıkları'nı Araştırma Komisyonu'nun raporunda yer aldı. Selçuklu dönemine ait mihrabın peşine düşen ilk isim 1991 yılında Beyhekim Mahallesi Muhtarı olan emekli bankacı Nedim Şencan oldu. Şencan, eserin 1907'de dönemin Alman Konsolosu tarafından kaçırıldığını belirledi.
BAKANLIK DEVREDE
Akşam gazetesinde yer alana habere göre, bu tespitin ardından Muhtar Nedim Şencan ve mahalle sakinleri, “mihrabımızı geri istiyoruz” diyerek 1991'de Kültür Bakanlığı'na başvurdular. Almanya, “eserin hırsızlık yoluyla çalındığına dair belge olmadığı” gerekçesiyle, talebi geri çevirdi. Bakanlık, TBMM'nin de vereceği destekle Konya Beyhekim Camii Mihrabı'nın iadesi için yeniden girişim başlatacak.
MEVLANA'NIN HEKİMİ YAPTIRDI
Yerinden sökülerek Almanya'ya kaçırılan mihrabın bulunduğu camii 13 yy.'da Mevlana'nın hekimi tarafından yaptırıldı. Selçuklu mirası çini sanatıyla yapılmış mihrab, firuze mavisi, manganez moru ve lacivert renklerde, değişik genişlikte çini bordürlerden oluşuyor. Mihrabın üzerinde kısa hadisler ve bazı ayetler bulunuyor. Mihrabın köşelik panosu üzerinde ise: “Sana vahyedilen Kur'an'ı oku ve namaz kıl” ayeti yazıyor.