Dolar

32,7705

Euro

35,0603

Altın

2.447,67

Bist

10.471,32

Balkan Savaşları bölgeyi de şekillendirdi

Tarihin her döneminde Balkanlar Türkler için önemli bir coğrafya olmuştur. Son olarak Balkan Savaşları ile şekillenen Türkiye'nin konumu aynı zamanda bölgenin ne derece stratejik ve hassas olduğunun kanıtı

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-28 12:50:21

Balkan Savaşları bölgeyi de şekillendirdi

Balkanlar, kuruluş yıllarından beri Osmanlı Devleti'nin en çok önemsediği yerlerden biri olmuştur. Balkanlar'daki bölgeler fethedildikçe iskan politikasıyla oraya Türk ve Müslüman nüfusu gönderilmiş nüfus yapısının Türk ve Müslüman olması sağlanmıştır. Balkanlar'da Türkler, Rumlar, Bulgarlar, Romanlar, Arnavutlar, Makedonlar, Sırplar yıllar boyu kendi aralarında yaşamıştır. Balkan Savaşları ile bu ülkeler savaşa girişmiştir.

 Savaşları tetikleyen etmenler

OsmanIı Devleti'nin Trablusgarp Savaşı'ndan yorgun dönmesini fırsat bilen Yunanistan, Sırbistan, Karadağ ve Bulgaristan Osmanlı topraklarını paylaştı. 1912 yılında Karadağ; resmen Osmanlı topraklarına saldırdı.

Hangi nedenlerle....

Fransız İhtilali ile artan milliyetçilik fikirleri
Rusya'nın Balkan uluslarını Osmanlı Devleti'ne karşı kışkırtması
Osmanlı Devleti'nin zorlu Trablusgarp Savaşı ile uğraşması
Balkan Savaşı gelişimi


Bulgaristan; bağımsızlığını kazandıktan sonra etkin bir rol oynamaya hazırdı; Balkan Savaşlarının fikri de Bulgaristan'dan çıkmıştı. Balkan ulusları; Osmanlı Devleti'ne Makedonya'da ıslahat yapılması için kurmaca bir baskıda bulundular bu gerçekleşmeyince Karadağ; 1912'de Osmanlı Devleti'ne saldırdı.

Osmanlı Devleti; savaş yorgunluğu ve olumsuz şartlar nedeniyle tarihe 1. Balkan Savaşı olarak geçecek savaşı kaybetti. Bulgarlar, Çatalca'ya kadar geldi ve İstanbul'u tehdite başladılar. Sırplar, Karadağlılar ve Yunanlar; Makedonya'yı tamamen işgal ettiler. Arnavutluk bağımsızlığını ilan etti. Yunanlılar; Gökçeada ve Bozcaada dışındaki adaları işgal etti.

İkinci Balkan Savaşı'na doğru

 Bulgaristan'ın daha fazla toprak almasını kabul etmeyen Yunanistan, Karadağ, Sırbistan ve 1. Balkan Savaşı'na katılmayan Romanya birleşerek, Bulgaristan'a karşı savaş açtılar.

Bulgaristan'ın çok güçlenmesi. Osmanlı Devleti'nden alınan Balkan topraklarının paylaşılamaması. Balkanlar'daki tüm devletler Bulgaristan'a saldırmıştır. Daha sonra cephe değişmiş, Bulgaristan ile Romanya, Yunanistan ile Sırbistan arasında savaş olmuştur.

Osmanlı Devleti Edirne ve Kırklareli'yi geri almıştır. Bulgaristan mağlup olmuştur.

Balkan devletleri, aralarında Bükreş Antlaşması'nı imzalayarak savaşa son vermiştir (10 Ağustos 1913).

Antlaşmaya göre Bulgaristan Yunanistan, Sırbistan ve Romanya'ya toprak vermiştir.

II. Balkan Savaşı 2. Balkan Savaşı, Osmanlı Devleti ve Balkan devletleri arasında Balkan toprakları paylaşımı konusunda çıkan anlaşmazlık sebebiyle patlayan, Balkan Savaşları olarak bilinen savaşların ikincisidir.

Savaşa Osmanlı Devleti, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ, Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya katılmıştır.

Romanya; 1. Balkan Savaşı'na katılmamasına rağmen 2. Balkan Savaşı'na katılan tek devlettir.

 

Haber Ara