Dolar

32,4136

Euro

34,8367

Altın

2.439,09

Bist

10.082,77

Bakanlığın 'Rakı Şişesinde Balık Olsam' projesi tamamlandı

Geçtiğimiz aylarda birçok defa haber olan kültür bakanlığı skandalıyla ilgili özel tiyatro ödeneklerinde sona gelindi.

2 Hafta Önce Güncellendi

2024-04-16 11:45:06

Bakanlığın 'Rakı Şişesinde Balık Olsam' projesi tamamlandı

Skandal olan projelerin hibe ödenekleri, Aralık 2023'te bakanlıktan nakit olarak alındığı ortaya çıkmıştı.

Nakit akışıyla ilgili haber sonrası tiyatrolara mail atılarak gece yarısı operasyonuyla sözleşmelerin imzalanması sağlanmıştı.

Tepki çeken sahne oyunları arasında “Rakı Şişesinde Balık Olsam”, “Tuvalet Fırçası” ve LGBT hikayesi olan “Ben Berlin” + 18 ibareli “İlerlemek Kelimesi Annemin Ağzında Çok Fena Tınlıyordu” gibi oyunlar hibe desteğe layık görülmüştü.

Ayrıca bakanlık web sitesinde yapılan ilk açıklamaya göre bu oyunlar hem desteğe layık görülüp hem de en yüksek banttan destek almıştı.

Bu oyunlara karşılık 28 Şubat darbe dönemini anlatan ya da yerli kahramanları konu alan oyunlar en düşük banttan çok düşük seviyede desteklendiği görülmüştü.

Gelen tepkiler üzerine bakanlık sitesinden ilgili meblağların yazılı olduğu liste kaldırılarak sadece isimler açıklanmıştı.
Daha sonra listede ise oyunların aynı kaldığı ancak destek rakamlarının gizlendiği görülmüştü.

Bu gelişme bir süredir gündemde olmasına rağmen, ne Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ne de bu desteklerin denetiminde olduğu belirtilen bakan yardımcısı Batuhan Mumcu tarafından ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Sözkonusu projelerin tamamlanarak sonuç raporlarının birçoğunun bakanlığa ulaştırıldığı öğrenildi. Diğer projelerin ise 31 Mayıs'a kadar sonuçlarının bakanlığa ulaştırılması bekleniyor. Kültür Bakan yardımcısı Batuhan Mumcu başkanlığında dağıtılan bu paraları tespit komisyonunda kimlerin görevli olduğu ise hala bilinmezliğini koruyor.

Skandal oyunlara verilen destekler

Bakanlığın resmi web sitesinden ilan edilen ve desteğe layık görülerek en yüksek banttan hibe alan oyunların bazıları şöyleydi:

Sahne Tozu Tiyatrosu'nun ‘Yedi Kocalı Hürmüz' oyununa 259 bin lira,
Özüm Sahne adlı özel tiyatronun ‘Tuvalet Fırçası' oyununa 179 bin lira,
Bu Tiyatro'nun ‘Boşanma Teklifi' oyununa 179 bin lira,
Üvercinka Tiyatro'nun ‘Rakı Şişesinde Balık Olsam'a 159 bin lira,
“Bana Bir Şeyhler Oluyor” oyununa 179 bin lira,
Antre Sahne Kadınlar Savaşı 159 bin Lira,
Kare Sahne'nin ‘Aşk Kaşıntısı' oyununa 159 bin lira,

Yeni Meydan Sahnesi “Kocamı Gömme Töreni” ile Yamaç Tiyatro “Erkeklik Sizde Kalsın”a 119 bin lira. Bu oyunlara karşılık, 28 Şubat sürecini anlatan veya Mehmet Akif gibi yerli kahramanları konu alan oyunların ise en düşük banttan göstermelik olarak desteklendiği görülmüştü. Gelen tepkiler üzerine bakanlık sitesinden rakamların yazdığı listeyi kaldırarak sadece isimleri açıklamıştı.

Haber Ara