Dolar

32,4138

Euro

34,8209

Altın

2.441,04

Bist

10.082,77

Avrasya Ekonomik Birliği'nin kilometre taşları

Avrasya Ekonomik Topluluğu tarihi süreç içerisinde ekonomik açıdan yoğrularak bu günlere geldi. İşte o süreç

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-12 10:32:12

Avrasya Ekonomik Birliği'nin kilometre taşları

Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Belarus (Beyaz Rusya) Sosyalist Cumhuriyeti, Ermeni Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Estonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Kazak Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Kırgız Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Letonya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Litvanya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Moldova Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Özbek Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Tacik Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Türkmen Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti ve Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nden oluşan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Birliği (SSCB)'nin 1991 yılında dağılması ile Beyaz Rusya, Ukrayna ve Rusya Federasyonu öncülüğünde Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) kuruldu.

3 ülke öncülüğünde

Bu üç ülkenin girişimleri ile SSCB'yi oluşturan 15 ülkeden Letonya, Gürcistan, Estonya ve Litvanya hariç kalan 12 ülke BDT kuruluşunda yer almıştır. Gürcistan'ın 2009 yılında, Ukrayna'nın ise 2014 yılında topluluktan ayrılmaları sonucu toplulukta şu an için 10 üye ülke bulunmaktadır. Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, 29 Mart 1994'te Rusya'ya ilk resmi ziyareti sırasında Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi'nde ilk defa Avrasya Devletleri Birliği fikrini dile getirmiştir. Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan hükümetleri Nisan 1994'te Orta Asya Ekonomik Topluluğu (Central Asian Economic Community/CAEC; Central Asian Cooperation Organization/CACO) oluşturmak için bir anlaşmaya imza atmışlardır. Bu oluşuma Tacikistan 1998 Mart ayında tam üye olmuştur. Bu topluluk aynı zamanda Ortak Ekonomik Alan (Common Economic Space / CES) ve Orta Asya Birliği (Central Asian Union) olarak da anılmaktadır. Üye devletlerin başkanlarının Taşkent'te (Özbekistan) imzalanan Taşkent Bildirgesi uyarınca mevcut başlık altında, 28 Aralık 2001'de yeniden düzenlenmiştir.

Ekonomik birlik şekilleniyor

Bu topluluk, 7 Ekim 2005'te Avrasya Ekonomik Topluluğu (EurAseC) ile birleştiğinde ortadan kalkmıştır. Böylece Belarus Cumhuriyeti, Kazakistan Cumhuriyeti, Kırgızistan Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Tacikistan Cumhuriyeti ve Özbekistan Cumhuriyeti tarafından Avrasya Ekonomi Topluluğu oluşturulmuştur. Topluluk 1 Ocak 2015'te Avrasya Ekonomik Birliği (Eurasian Economic Union /EAEU) adını almıştır. 29 Mayıs 2014 tarihinde, Gümrük Birliğine üye devlet başkanları ve Ortak Ekonomik Alan üye devletleri, Yüksek Avrasya Ekonomik Konseyi toplantısında Avrasya Ekonomik Birliği'nin (EAEU) 2025 yılında nihai hedef olarak kurulması için anlaşma imzalamışlardır. Antlaşma,Avrasya ekonomik projesinin yeni, daha yüksek bir entegrasyon seviyesine geçişinin bir dönüm noktası haline gelmiştir. Ermenistan Cumhuriyeti'nin Avrasya Ekonomik Birliği'ne katılmasıanlaşması, Yüksek Avrasya Ekonomi Konseyi'nin oturumu sırasında 10 Ekim 2014'te Minsk'te imzalanmıştır. 

Kırgızistan Cumhuriyeti'nin Avrasya Ekonomik Birliği'ne katılması anlaşması ise 23 Aralık 2014'te Moskova'da imzalanmıştır. Avrasya Ekonomik Birliği anlaşması 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girmiştir. Yukarıda da belirtildiği üzere Avrasya Ekonomi Topluluğu bu tarihten itibaren Avrasya Ekonomik Birliği (Eurasian Economic Union /EAEU) adını almıştır

Haber Ara