Dolar

32,4395

Euro

34,7309

Altın

2.424,69

Bist

10.082,77

Atatürk ağaç için köşkü kaydırmış

Yalova'da 22 günde tamamlanan köşke neden 'Yürüyen köşk' dendiğini biliyor musunuz?

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-06 20:58:22

Atatürk ağaç için köşkü kaydırmış

Atatürk'ün yeşile olan sevgisi bilinir. Döneminde huzurlu bir ortam arayışında olan Atatürk Yalova'ya da özel bir ilgi gösterirken buradaki köşkle yakından ilgilenmesinin de ilginz bir hikayesi var.

İşte Atatürk'ün bir ağaç için yaptıkları:

Atatürk bir gün çiftliğe gittiğinde, köşkün hemen yanındaki ulu çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır. Hemen bahçıvanı yanına çağırarak bunun nedenini sorar.
Görevli bahçıvanın cevabı şöyledir: Ağacın dalları uzamış, binanın duvarına dayanmıştır. Aldığı cevaptan tatmin olmayan Atatürk, düşünülmesi bile imkânsız olan bir emir verir: “Ağaç kesilmeyecek, bina kaydırılacak.”

Ve çalışma başlar

Görev İstanbul Belediyesi'ne intikal eder. Belediye Fen İşleri Yollar Köprüler Şubesi sorumluluğu üstlenir. Başmühendis Ali Galip Alnar yanına aldığı teknik elemanlarıyla Yalova'ya gelerek çalışmaya başlar.

Ray üzerine oturtulur

8 Ağustos 1930 tarihinde önce bina çevresindeki toprak büyük bir dikkatle kazılıp yapının temel seviyesine inilir. İstanbul'dan getirilen tramvay rayları döşenir. Santim santim çalışılarak bina yapı altına sokulan raylar üzerine oturtulur. Artık binanın raylar üzerinde kaydırılarak ağaçtan uzaklaştırılması aşamasına gelinmiştir.

Yürüyen köşk adını alır

Güzel ve sıcak bir yaz akşamında Atatürk ile birlikte, kardeşi Makbule Atadan, Vali Vekili Muhittin Bey, Emanet Fen Müdürü Ziya Bey ve Cumhuriyet Gazetesi Baş Muhabiri Yunus Nadi nezaretinde bina 4.80 metre civarında kaydırılır. Bu olağanüstü ve riskli iş 10 Ağustos 1930 tarihinde tamamlanır ve ulu çınar ağacı da kesilmekten kurtulur. O günden beri köşkün adı Yürüyen Köşk olarak kalmıştır.

Ziyaretçilere açık

Köşk, Kültür Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu kararı ile korunması gerekli Kültür ve Tabiat Varlıkları arasında sayılmış ve tescili yapılmıştır. 2006 yılında, Yalova Belediyesi tarafından restorasyonu yapılarak ziyaretçilere açıldı.

Atatürk mutfak istememiş

Yalova sahilinde, bugün Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü içinde bulunan köşk kare planlı, ahşap karkas bir yapı. Etrafı sütunlarla çevrili. Giriş kapısı doğuda bulunan köşkün giriş katında küçük bir oda, oturma odası, tuvalet-duş ve kristal camlarla kaplı deniz manzaralı toplantı salonu bulunmakta. Giriş kapısının sağından ahşap merdivenlerle çıkılan üst katta küçük bir sofaya açılan dinlenme odası, yatak odası, tuvalet- banyo mevcut, kuzey yönünde kısa bir koridorun sonunda terasa çıkan bir kapı bulunmakta.Köşkte Atatürk' ün isteğiyle mutfak yapılmamıştır.
21 Ağustos 1929 tarihinde inşasına başlanan köşk 22 gün sonra 12 Eylül'de tamamlandı

Haber Ara