Dolar

32,2566

Euro

35,0828

Altın

2.466,34

Bist

10.319,96

Abdullah Azzam Tugayları nedir?

Abdullah Azzam Tugayları Abdullah Azzam Tugayları, ya da Lübnan El-Kaidesi (Arapça: كتائب عبد الله عزام‎), sünni dini motifli terörist grup, El-Kaide’nin Lübnan kolu olup 2009 yılında Suudi Salih el-Karavi ve Mısır, Irak, Ürdün, Suriye, Gazze Şeridi ve Lübnan’da onunla bağlantılı olan yerel gruplar tarafından kurulmuş terör örgütüdür.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-22 17:20:52

Abdullah Azzam Tugayları nedir?

Abdullah Azzam Tugayları ismini, Ürdün ve Filistinli uyruklu, vaiz olarak bilinen ve 1980'ler de Sovyetler Birliği'ne karşı gönüllü Arapları organize ederek Afganistan'daki direnişe katılmalarını sağlayan Abdullah Azzam'dan almış 2009 yılında Suudi Salih el-Karavi ve Mısır, Irak, Ürdün, Suriye, Gazze Şeridi ve Lübnan'da onunla bağlantılı olan yerel gruplar tarafından Irak El-Kaidesi'nin Levant ve Ortadoğu'daki hedeflerini vurma amacıyla kurulmuş terör örgütüdür.  

Örgütün kurucusu  El-Karavi, bir Suudi Arabistan vatandaşıydı ve Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı tarafından 2009'da en çok aranan 85 terörist listesinde bulunmaktaydı.

EL-KARAVİ'DEN SONRA ABDULLAH AZAM TUGAYLARI

Bir insansız hava aracı saldırısı sonucunda Pakistan'da ağır yaralı olarak el-Karavi'nin ele geçirilmesi ve Suudi Arabistan'a dönüşü üzerine Suudi yetkililer tarafından tutuklanmasından sonra Tugay'ın lideri olarak Fateh Al Islam ve El-Kaide ile bağlantılı olan başka bir Suudi Majid al-Majid kabul edildi.

Haziran 2012'de Tugay'ın lideri ve emiri olduğunu açıklayan al-Majid, 27 Aralık 2013'te Lübnan'da yakalandı. Bunun ardından İran dışişleri bakanı Zarif Lübnan'ı tebrik etti.  val-Majid 4 Ocak 2014'de böbrek yetmezliğinden öldü. al-Majid'ten sonra liderliği Sirajuddin Zureiqat aldı.

TERÖRİST FAALİYETLERİN YAYILMASI VE ÖRGÜTÜN DİĞER KOLLARI

Abdullah Azzam Tugaylarına bağlı Lübnanlı bir grup olan ve adını 11 Eylül saldırıları gerçekleştirenlerden biri olan Lübnanlı Ziad al Jarrah'tan al Ziad al Jarrah Taburu tarafından düzenlenen saldırılardan sonra Tugay'ın operasyon kapasitesinin geniş bir alana yayıldığı yönünde bir bildiri yayınlandı. Bildiri "Abdullah Azzam Tugayları Lübnan'a sıkışmış değildir, Allah'ın izniyle yakın gelecekte vuracağımız hedeflerimiz vardır. Tugayımız birçok bölgeye yayılmış gruplar halindedir. Lübnan'da bulunan Ziad al Jarrah Taburu bunlardan yalnızca biridir. Bu grupları acele şekilde kurduk ve onları duyurduk çünkü acilen Yahudilerle mücadele edilmesi gerekmekte ve bunu bu zamanda ve yerde gerçekleştirmek için atılan ilk adım bizlerindir. Tugayımızın geri kalan grupları Lübnan'ın dışındadır.” şeklindeydi.

Bildiride geçen tugayın geri kalanları ise  adını Suudi Arabistan'da öldürülen ve El-Kaidenin kurucusu olan Yusef al-Ayeri'den alan Arap Yarımadası'nda Yusuf al-'Uyayri Taburları, Gazze Şeridi'nde ise Marwan Haddad Bölüğü şeklinde örgütlenmiştir.

ABDULLAH AZAM TUGAYLARI'NIN ÜSTLENDİĞİ FAALİYETLER

Grup, 10 Nisan 2011'de İsrail kenti olan Aşkelon'a atılan grad füzelerinin ve Zikim askeri üssüne yapılan taciz ateşi üstlenmiştir. Grup “Operasyonlar Filistin toprağı özgürleşene ve tevhid bayrağı dalgalanana kadar sürecektir.” şeklinde açıklama yapmıştır.

Tugay, 19 Kasım 2013'te Bayrut'ta İran Büyükelçiliği dışında yapılan ve 22 kişinin ölümüne 140 kişinin de yaralanmasına neden olan iki canlı bomba saldırısını üstlenmiştir. Grup bombalamanın Suriye Hükümeti yanında savaşan İran destekli Hizbullah'a yönelik yaptıklarını ve İran'ın desteğine devam etmesi takdirde gelecek saldırıların hedefi olduklarını söylemiştir.

19 Şubat 2014 tarihinde İran'ın Suriye Hükümetini desteklemesi nedeniyle Beyrut'un güneyindeki Bir-Hasan Banliyösünde bulunan İran Kültür Merkezi'ne yönelik saldırı düzenlenmiş, saldırı sonucunda 11 kişi hayatını kaybetmiş ve 130 kişi yaralanmıştır.

ABDULLAH AZAM TUGAYLARI'NIN  DİĞER İSİMLERİ

Abdullah Azzam Tugayları ayrıca Şehit Abdullah Azzam Tugayları/Abdullah Azzam Şehit Tugayları/ Kataeb Shuhada' Abdullah Azzam, Lübnan El-Kaidesi, Şam toprağının Abdullah Azzam Tugayları, Levant El-Kaidesi/Levant ve Mısır El-Kaidesi/Suriye ve Mısır El-Kaidesi, Şam ve Kinanahın El-Kaidesi/Tanzim al-Qaida fi Bilad ash-Sham wa Ard al-Kinanah, Harakat Shabaab al-Mujahidin gibi isimlerle de tanınmıştır. 

BAŞKA TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ABDULLAH AZAM TUGAYLARI'NINİSMİNİ KULLANMASI

Bu örgütle bağlantılı olmamasına rağmen  bazı terör örgütlerinin bu ismi operasyonlarında çıkarları için kullandıkları da bilinmektedir.  Buna benzer bir durumu Mısır'da gerçekleşmiştir. Grubun Mısır'daki kuruluşu 2009 olmasına rağmen, kendini Abdullah Azzam Tugayları olarak adlandıran bir grup  34 kişinin öldüğü 159 kişinin yaralandığı 2004 Sina Saldırılarında ve 88 kişinin hayatını kaybettiği 2005'te Sharm el-Sheikh Bombalama eylemlerini gerçekleştirdi. Abdullah Azzam Tugayları kendi internet sitelerinde “Cihatçılarımız Ghazala Otel ve Sharm el-Sheikh Çarşısını hedef almıştır” şeklinde açıklama yapsalar da Mısır Hükümeti olayı Bedevi Militanların gerçekleştirdiğini ve önceki sene Taba'da meydana gelen olayla bağlantılı olduğunu açıkladı.

2005 yılında, yine grubun resmi olarak kendini duyurmasından çok önce, Ürdün'de, Eilat Havaalanı yakınlarına ve Akabe açıklarında demirli bulunan USS Kearsarge ve USS Ashland isimli Amerikan gemilerinin yakınlarına düşen katyuşa füzeleri ateşlenmiş, bu olayın El-Kaide bağlantılı bir grup tarafından yapıldığı iddia edilmiştir. Abdullah Azzam Tugaylarının eylem tarzına benzediği için bu olayla ilgili suçlanmaktadır.


Az bilinen Pakistanlı Tehrik-i Taliban'a bağlı militan grup Fedayeen al-Islam, Pakistan Peşaver'de bulunan Pearl Continental Otele düzenlenen bombalı saldırı eylemini üstlenmiştir. Grubun sözcüsü Amir Muawiya medya kuruluşlarını arayarak olayı üstlenmiş ve saldırıların devam edeceğini söylemiştir. 11 Haziran 2009'da daha önceleri bilinmeyen ve kendilerini Abdullah Azzam Şehid Tugayları olarak adlandıran grup saldırıları üstlenmiş ve saldırıların nedenini Pakistan Ordusunun Swat kentinde Taliban direnişçilerine yönelik düzenlediği operasyanları göstermiştir.

Yine Pakistan'da 24 Şubat 2012 tarihinde, Peşaver'in merkezinde bulunan “C Bölümü'nde” bu grupla bağlantılı canlı bomba saldırısını Abdullah Azzam Tugayları üstlenmiştir. Grubun sözcüsü Abu Zarar bilinmeyen bir yerden yaptığı konuşmasında saldırının Vaziristan'da grubun lideri Badar Mansoor'un bir insansız hava uçağı saldırısında öldürülmesine misilleme olarak yapıldığını söylemiştir. 

3 Ağustos 2010 tarihindeyse, grubun sözcüsü olduğu iddia edilen kişi tarafından yayınlanan videoda Japon petrol tankeri M. Star gemisinin Hürmüz Boğazı'nda uğradığı saldırının Tugay ile ilişkili olduğunu söylemiştir. Birçok analizci bu olayın Tugay tarafından yapıldığı konusuna şüphe ile yaklaşmışlardır.Suriye

23 Aralık 2011 tarihinde Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen ve 40 kişinin ölmesine neden olan intihar saldırısı ile bağlantı olduklarını reddetmiştir. Grup Suriye hükümetini halkı 5,000 kişinin öldüğü protestoları kanlı ve acımasızca baskı uygulamakla suçlamıştır. Grup kendi sitelerinde yayınladığı 27 Aralık 2011 tarihli bildiride intihar saldırılarının kendileri tarafından düzenlenmediğini ifade etmişlerdir. 

Örgütün Emiri Majid bin Muhammad al-Majid tarafından Haziran 2012'da yapılan açıklamada Suriye İç Savaşı'nda Suriye başkanı Beşar Esad'ın hükümetine karşı olduklarını belirtilmiş, ayrıca Majid muhaliflere savaşta bombalı araç ve intihar saldırılarından kaçınmaları gerektiğini bunun halkın devrim duygusundan soğutucağı tavsiyesinde bulunmuştur. Tavsiye Suriye İç Savaşında mücadele eden diğer selefi grup El-Nusra Cephesi'nin faaliyetleri ile zıtlık teşkil etmektedir. [29]

MAJİD AL MAJİDİ'NİN YAKALANIŞI 

27 Aralık 2013 tarihinde Suudi lider Lübnan yetkilileri tarafından yakalanmıştır. Al-Majid Beyrut'tu bulunan Makased Hastanesinde böbrek ameliyatı geçirmiştir. Majid'in hastaneden çıktıktan sonra Saida yakınlarında bulunan Ain al-Hilweh Filistinli Mülteciler Kampı'nda saklandığı bilgisi edinilmiştir. İddiaya göre, başka bir tıbbi yardım almak amacıyla başka bir yere giderken Beyrut-Şam yolu üzerinde Lübnan ordusu tarafından yakalanmıştır.

3 Ocak 2014 tarihinde Lübnan istihbaratı yakalanın şahsın Abdullah Azzam Tugayları Emiri al-Majid olduğunu DNA testi ile onaylamıştır. DNA örnekleri Majid'in Suudi Arabistan'da bulunan akrabalarından elde edilmiş ve Lübnan Ordusu tarafından yakalanın şahısla uyumluluk göstermiştir. Majid 4 Ocak 2014 tarihinde Beyrut Askeri Hastanesinde böbrek yetmezliği nedeniyle öldü.

 

Haber Ara