Bist

14.259,90

$

Dolar

44,8793

Euro

52,8737

Altın

7.011,23

£

Sterlin

60,7238

Bitcoin

$98,542

Bist

14.259,90

$

Dolar

44,8793

Euro

52,8737

Altın

7.011,23

£

Sterlin

60,7238

Bitcoin

$98,542

Dünya

III. Charles, ABD Kongresi'nde konuşan ilk İngiltere Kralı oldu

İngiltere Kralı III. Charles, ABD Kongresi'ne hitap eden ilk İngiltere Kralı olarak tarihe geçti.

29.04.2026 - 01:05
Cumali Dalkılıç
III. Charles, ABD Kongresi'nde konuşan ilk İngiltere Kralı oldu
Fotoğraf: Arşiv

İngiltere Kralı III. Charles ve Kraliçe Camilla, Beyaz Saray'daki programlarının ardından ABD Kongresi'ni ziyaret etti. Kral Charles, Temsilciler Meclisi ve Senato ortak oturumunda Kongre üyelerine hitap etti.

Kongreye hitap eden ilk İngiltere Kralı olarak tarihe geçen III. Charles, ayrıca annesi Kraliçe Elizabeth'in 1991'de yaptığı konuşmadan sonra Kongre'ye hitap eden ikinci İngiliz kraliyet ailesi mensubu oldu.

Kral Charles, tarihi konuşmasında, İran savaşı nedeniyle gerilen ABD-İngiltere ilişkilerinin yenilenmesinin önemine dikkat çekti. Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaşlara gönderme yaparak "büyük bir belirsizlik döneminde bir araya geliyoruz" ifadelerini kullanan Kral Charles, iki ülkenin her kriz anında birlikte hareket ederek yalnızca kendi halkları için değil, tüm dünya için büyük değişimler meydana getirdiğini söyledi.

Kral Charles, ABD ve İngiltere arasındaki "akrabalık ve kimlik bağının paha biçilmez, ebedi, yerine konulamaz ve kopmaz" olduğunu söyledi.

Ukrayna için birliktelik çağrısı

ABD ve İngiltere'nin İkinci Dünya Savaşı, Soğuk Savaş ve Afganistan'da omuz omuza savaştığını ifade eden Kral Charles, "Bugün aynı sarsılmaz kararlılığa, Ukrayna'nın ve onun son derece cesur halkının savunulması için de ihtiyaç var. Gerçekten adil ve kalıcı bir barışın sağlanabilmesi için buna ihtiyaç var" dedi.

ABD ve İngiltere arasındaki stratejik bağa dikkat çeken Kral Charles, "Bu ittifak, Avrupa ve Amerika'nın iki temel sütununa dayanan bir Atlantik ortaklığı vizyonunun parçasıdır. Bugün bu ortaklık her zamankinden daha büyük bir önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

ABD ve İngiltere arasında ekonomi ve teknolojide iş birliğine, doğal sistemlerin çöküşünü görmezden gelmenin oluşturacağı risklere ve ABD ile İngiltere'nin paylaştığı değerlere de değinen Kral Charles, "Dünya söylediklerimizden çok yaptıklarımızı hatırlayacaktır. ABD ve İngiltere, yalnızca kendi halkları için değil, tüm insanlık için birlikte hareket etmelidir" dedi.

Kral nasıl karşıılandı?

İngiltere Kralı III. Charles, bugün ABD Kongresi’nde yapacağı konuşma öncesinde Beyaz Saray’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi. Trump, III. Charles ve eşi Camilla’nın askeri törenle karşılandığı etkinlikte yaptığı konuşmada, "Kongre’ye gidecek ve öyle bir konuşma yapacaksınız ki herkes o güzel İngiliz aksanınıza imrenecek. Çok zarif bir insansınız, gerçekten çok zarif" ifadelerini kullandı.

Ziyaretin ABD’nin Britanya İmparatorluğu’ndan bağımsızlığı kazanmasının 250’inci senesini kutladığı bir dönemde gelmesinin tuhaf görülebileceğini de söyleyen Trump, diğer yandan ABD’nin ruhlarında Britanya kanı ve asil ruhunu taşıyan kadın ve erkekler tarafından şekillendirildiği gerçeğine işaret etti.

"Amerikalıların İngilizlerden daha yakın dostu olmamıştır"

İran ile savaşta İngiltere’nin ABD’ye yeterince destek sağlamadığı eleştirileri sonrasında ABD ile İngiltere arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bir dönemde gerçekleşen ziyaret sırasındaki konuşmasında Trump, metne bağlı kalarak iki ülke arasındaki gerginliklere değinmedi. Trump, "Bağımsızlığımızdan bu yana geçen asırlarda Amerikalıların İngilizlerden daha yakın dostu olmamıştır. Aynı kökleri paylaşıyor, aynı dili konuşuyor, aynı değerleri taşıyoruz. Askerlerimiz kırmızı, beyaz ve mavi bayraklar altında, aynı medeniyeti birlikte savundu" ifadelerini kullandı.

Annesinin İskoçya doğumlu olduğundan ve İngiliz Kraliyet ailesini çok sevdiğinden de bahseden Trump, "Annem Kraliçe’yi televizyonda izler ve ‘Bak Donald, ne kadar güzel’ derdi. Hatta, genç Prens Charles’a hayrandı" dedi.

Kral III. Charles’ın bugün ABD Kongresi’nde Senato ve Temsilciler Meclisi’nin ortak oturumuna hitap eden ilk İngiliz Kralı olacağını söyleyen Trump, "Bugün atalarımız bizi görseydi, gurur duyardı" dedi.

Trump, konuşmasının ardından eşi ve konuk çift ile birlikte Beyaz Saray balkonundan yaklaşık 500 personelin katıldığı tören geçişini izledi.

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

İlgili Haberler

YORUMLAR

0 Yorum

Yorum Yazın