$

Dolar

48,8133

Euro

56,0830

£

Sterlin

65,3962

Frank

59,3101

Gram Altın

6.850,1400

Bitcoin

3.969.817

$

Dolar

48,8133

Euro

56,0830

£

Sterlin

65,3962

Frank

59,3101

Gram Altın

6.850,1400

Bitcoin

3.969.817

Ekonomi

Hürmüz’ün kapalı olması dünyayı darboğaza soktu

Hürmüz Boğazı’nın kapalı olması sadece enerji fiyatlarını vurmadı… Boğazın kapalı olması A’dan Z’ye hemen her sektörü etkiliyor.

15.05.2026 - 17:33
Dursun Ali Bulut
Hürmüz’ün kapalı olması dünyayı darboğaza soktu
Fotoğraf: Arşiv
Linke Tıkla, Timeturk'ü Favorilerine Ekle

ABD - İsrail’in İran’a saldırması sonrası çıkan savaşta Tahran Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararı aldı. Kaç aydır geçiş yapılamayan Hürmüz Boğazı, dünya enerji arzı olmak üzere hemen her sektörü derinden etkiliyor.

Son yıllarda artış gösteren elektrikli araç piyasası bir yandan petrol fiyatlarından olumlu etkilenirken diğer taraftan savaş nedeniyle petrokimya ürünü sülfürdeki sıkıntı, batarya üretimini düşürüyor ve maliyetlerini artırıyor. Elektrikli araçların batarya üretimin nikel ve lityuma, nikel ve lityum üretiminin de sülfürik asite bağımlı olması, İran savaşının etkilerinin Çinli EV üreticilere kadar uzaması sonucunu doğurdu.

NADİR TOPRAK ELEMENTLERİNDE SIKINTI YAŞANMAYA BAŞLADI

Kritik madenler arasında en önemlilerinden nikel ve lityumun ham maden olarak çıkarıldıktan sonra endüstriyel kullanım için saflaştırılması sülfürik aside bağlı. Dünya sülfürik asit arzının ise yüzde 30’dan fazlası Hürmüz Boğazı’ndan geçen büyük tankerlerle dağılıyor. ABD-İsrail’in İran’a yönelik saldırıları başlamadan önce Hürmüz Boğazı’ndan aylık ortalama 1.27 milyon ton sülfürik asit çıkarken, bu rakam Mart ayında 180 bin tona, Nisan ayında 30 bin tona düştü. Dünya nikel üretiminin yüzde 70’e yakınını tek başına karşılayan ve üretimde kullandığı sülfürik asitin yüzde 75’ini Hürmüz Boğazı çıkışlı gemilerle temin eden Endonezya, 2026 nikel üretim planında yüzde 30’u geçen kısıtlamalara gideceğini duyurdu. Bu durum hem endüstriyel saf nikel fiyatlarını artırdı, hem elektrikli araç bataryalarının üretiminde yavaşlamaya sebep oldu. Batarya, savunma ve uzay sanayi, enerji sektörü ve paslanmaz çelik üretiminde kullanılan nikel madeni, Uluslararası Enerji Ajansı’nın raporlarında, nadir toprak elementleriyle birlikte en kritik 5 mineral olarak sayılıyor.

TEDARİK ZİNCİRİ KURULMAZSA NİKEL ÜRETİMİNİ SONLANDIRMAK ZORUNDA

Aynı şekilde dünya nikel üretiminin yüzde 10’nu karşılayan ikinci büyük tedarikçi Filipinler, elektrik şebekesi olmayan küçük adalardaki dağınık nikel kaynaklarından maden çıkarma süreçlerinde tamamen dizelle çalışan sistemlere bağımlı olduğu için, Körfez savaşının sektöre etkisini en çok hisseden ülkelerden biri oldu. Ülkedeki en büyük Nikel üreticisi Nikel Asia Corp, bu ayın başında 30 günlük dizel stoku kaldığını, tedarik zinciri kurulmazsa nikel üretimini sonlandırmak zorunda oldukları söylemişti. Filipinler’de dizel fiyatı krizin başladığı Mart ayından beri 110 oranında arttı.
Büyük hacimli tankerlerle deniz yoluyla taşınabilen sülfürik asit arz açığı, saf nikel üretimi yanı sıra, elektrik bataryalarının diğer kritik malzemesi olan lityum üretimini de etkiliyor.

Kaynak: İHA

Haberi Hazırlayan

Dursun Ali Bulut

Dursun Ali Bulut

2005 yılında Akit Medya Grubu’nda stajyer olarak başladığım gazetecilik hayatımda daha sonraları değişik gazetelerde kısa deneyimlerim oldu. 2006-2010 yılları arasındaki memurluk deneyiminin ardından sektöre 2012 yılında TOKİ Haber Dergisi'yle döndüm. TOKİ Haber Dergisi’nde özel haber, dosya ve röportajlar yaptım. Milli Gazete’de (2014-2017) muhabir olarak özel haber, dosya haber, röportaj, yazı dizler hazırladım. Dört yıl boyunca haftada bir yayımlanan “Helal Hayat” sayfalarının editörlüğünü yaptım. Daha sonra gazete bünyesinde çıkan Helal Hayat Dergisi'nin haber ve içeriklerini hazırlayarak editörlüğünü de yaptım. (2017-2021) Milli Gazete Yayın Kurulu Üyesi, siyaset editörü, 1. sayfa editörlüğü, gündem editörlüğü görevlerinde bulundum. (İhtiyaç halinde çok defa tüm sayfalarda editörlük yaptım.) Yazı işler müdürünün izinli olduğu bazı dönemlerde tüm sayfalardan sorumlu editörlük yaptım. Birinci sayfa için manşet ve sürmanşet spotları yazdım. (2021-2024) Milli Gazete’de 3 yıl boyunca Haber Müdürlüğü görevini yerine getirdim. Görev alanımda istihbaratın da içinde bulunduğu muhabirlerin yönetimi, haberlerin düzeltilmesi ve yayına sunumu vardı. Manşet haberler için spot hazırladım. Hem basılı gazete hem de dijital yayıncılık taraflarında muhabirlikten editörlüğe ve yöneticiliğe kadar çeşitli kademelerde görev yaptım. Son olarak da millgazete.com.tr’de (İnternet haber sitesi) Yazı İşler Müdürü olarak tüm yayını ve editörler yönettim, Yönetici editör olarak son dakika ve gündem haberleri yaptım… Özel haber, SEO Haber, dosya haberler hazırladım. 2023-2024 yılları arasında şirket bünyesinde bulunan yenidevir.com.tr internet sitesinde Yönetici Editör olarak görev yaptım... milligazete.com. yenidevir.com. timetürk.com internet sitelerinde: Yönetici editör, gündem editörlüğü, seo haber, özel haber- dosya gibi birçok konuda tecrübem var... 2025 yılından bu yana Timetürk.com.tr Haber Müdürlüğü görevini yürütmekteyim. Özel haber, siyaset, gündem, ekonomi, dış haber, spor, seo ve keşfet üzerine haberler üretmekteyim...

Bu haber hakkında ne düşünüyorsunuz?

Etiketler:

İlgili Haberler

YORUMLAR

0 Yorum

Yorum Yazın