Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

YSK'dan flaş karar: KHK'lı başkanlara mazbata verilmeyecek

Son dakika haberine göre KHK'lı Başkanlar mazbata alamayacak. Mazbatanın, yarışı ikinci bitiren isimlere verilmesi kararlaştırıldı

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-10 20:08:59

YSK'dan flaş karar: KHK'lı başkanlara mazbata verilmeyecek

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesine karar verdi.

Bazı ilçelerde seçimi kazanan adayların KHK ile meslekten ihraç edilmeleri nedeniyle YSK'ye itirazda bulunulmuştu.

Bu kişilere mazbata verilip verilmediğiyle ilgili il seçim kurullarına başvuran YSK, KHK ile ihraç edilen adaylara mazbata verilmemesini kararlaştırdı.

Kurulun bu kararı, ilgili kanun ve KHK'de yer alan "Bu şekilde görevine son verilenler bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemez, kamu, kurum ve kuruluşlarında görev alamaz" hükmü gereğince aldığı öğrenildi.

KHK'LI BELEDİYE BAŞKANLARI LİSTESİ

HDP'nin Siirt Belediye Başkan Adayı Berivan Helen Işık

HDP'nin Diyarbakır Bağlar adayı Zeyyat Ceylan

HDP Kars İli Digor İlçesi Dağpınar beldesi adayı Abubekir Erkmen

KHK'LI BELEDİYE BAŞKANI NEDİR?

Kanun Hükmünde Kararnamelerle ihraç edilen belediye başkanları ya da bir diğer adıyla meslekten ihraç edildikleri halde belediye başkan adayı olarak gösterildikten sonra yeterli oyu alan ama mazbata verilmeyecek başkanlardır.

ANAYASA MAHKEMESİ NE DİYOR?

Anayasa'nın 76'ncı Maddesi bu süreci şöyle aktarıyor:

“On sekiz yaşını dolduran her Türk milletvekili seçilebilir. En az ilkokul mezunu olmayanlar, kısıtlılar, askerlikle ilişiği olanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilâs, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler. Hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Silahlı Kuvvetler mensupları, görevlerinden çekilmedikçe, aday olamazlar ve milletvekili seçilemezler.”

Haber Ara